Chladný vzduch zhoršuje stav chronických pacientov, ohrozuje však aj zdravé pľúca

Chladný vzduch zhoršuje stav chronických pacientov, ohrozuje však aj zdravé pľúca

Bratislava 22. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

V zimných mesiacoch sú infekcie dýchacieho systému častou komplikáciou najmä pre ľudí s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc či astmou. Chladný vzduch však zhoršuje zdravotný stav nielen chronických pacientov, ale ohrozuje aj zdravé pľúca. November je Mesiacom povedomia o pľúcach, preto by sme nemali zabúdať na to, že tento orgán potrebujeme pre plnohodnotný život rovnako ako zdravé srdce

Ilustračné foto

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bude v roku 2030 chronická obštrukčná choroba pľúc treťou najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Lieči sa na ňu viac ako 85 tisíc Slovákov. Celosvetovo postihuje 250 miliónov ľudí, z ktorých každoročne tri milióny zomierajú.

Reklama

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc najčastejšie trpia fajčiari po štyridsiatke, ochorieť však môžu aj pasívni fajčiari a zarytí nefajčiari. Príčinou ochorenia nie je iba tabakový dym, ale aj vdychovanie chemických látok, prachu a škodlivín z ovzdušia. Niektoré povolania sú pre zdravie pľúc mimoriadne rizikové.

„Pri tomto závažnom pľúcnom ochorení dochádza k obmedzeniu prietoku vzduchu v dýchacích cestách, čo je spôsobené ich zúžením. Výdych a nádych sú pre pacientov čoraz väčším problémom. Spočiatku sa objavuje dýchavica, chronický kašeľ, chrapot, produkcia hlienov, pískanie a tlak na hrudníku. Človek sa ľahko zadýcha napríklad pri chôdzi po schodoch či dokonca pri obliekaní. V počiatočnom štádiu choroby pacienti trpia často psychickými problémami, najmä úzkosťou či depresiou. Pri akútnom prepuknutí chronickej obštrukčnej choroby pľúc alebo pri výraznom zhoršení príznakov – tzv. exacerbáciách je už zvyčajne potrebná hospitalizácia,“ vysvetľuje doc. MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH, hlavná odborníčka MZ SR pre pneumológiu a ftizeológiu.

Reklama

Hoci sa chronická obštrukčná choroba pľúc nedá vyliečiť, vďaka včasnej diagnostike a správnej liečbe môže pacient žiť kvalitný život. Základom liečby sú tzv. bronchodilatanciá – lieky, ktoré uvoľňujú svalstvo dýchacích ciest a rozširujú ich. Väčšina liekov sa užíva vdychovaním pomocou inhalačného systému. Protizápalový účinok prináša moderná kombinovaná liečba s inhalačným kortikoidom, ktorá znižuje riziko prepuknutia a frekvenciu akútnych exacerbácií. Popri inhalačnej a medikamentóznej liečbe je dôležitá pravidelná dychová rehabilitácia a domáca oxygenoterapia, teda liečba kyslíkom.

Chladné mesiace útočia aj na astmatikov či pacientov s rôznymi typmi pľúcnych fibróz. „Astma je chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje pískavým dychom, dráždivým kašľom a pretrvávajúcou nádchou. Na vzniku astmy majú podiel aj genetické faktory či dráždivé chemikálie. Idiopatická pľúcna fibróza je zriedkavá, u nás postihuje desiatky pacientov,“ hovorí MUDr. Štefan Laššán, PhD., MPH zo Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti.

Ako sa chrániť v zime pred infekciami dýchacích ciest? V období epidémie by sme mali dodržiavať niekoľko zásad – zakrývať si ústa a nos, teplo sa obliekať, umývať si ruky, vyhýbať sa kontaktu s kašľajúcimi a kýchajúcimi pacientmi, nechodiť na miesta, kde je veľa ľudí a mať vždy poruke inhalátor. Účinnou prevenciou je očkovanie proti chrípke a pneumokokom. Proti chrípke je potrebné dať sa zaočkovať každý rok, ideálne v čase od októbra do decembra, proti pneumokokovým infekciám sa podáva jednorazová dávka. Ochranný účinok vakcíny proti chrípke nastupuje po 10 až 14 dňoch od jej podania, pri vakcíne proti pneumokokom po 14 dňoch. Vakcína je plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali