Charlottesville posúva USA nebezpečným smerom

Charlottesville posúva USA nebezpečným smerom

Charlottesville  18. augusta 2017 (HSP/regnum/Foto:TASR/AP-The Daily Progress via AP)

 

Jurij Barančik uviedol zaujímavé informácie na portáli regnum, v ktorých reaguje na posledný vnútropolitický vývoj v USA

Podľa Barančikových slov, to čo sa momentálne udialo v Charlottesville, nie je náhoda. Udalosti v Charlottesville odrážajú tie udalosti v rozvíjaní vnútorného politického diskurzu, ktoré sa začali objavovať v USA ešte v predvečer poslednej prezidentskej kampane. V zápase o prezidentské kreslo napriek všetkým prognózam zvíťazil Donald Trump a USA sa ponorili do vnútropolitického marazmu a problémov.

Reklama
na archívnej snímke ľudia lietajú vzduchom potom, ako tam do skupiny protestujúcich ľudí narazil muž v meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia 12. augusta 2017

Uvedený politický diskurz definujú dve základné skupiny problémov. Prvým je zhoršenie ekonomického postavenia veľkej časti amerického obyvateľstva a druhú skupinu problémov predstavuje tlak na belochov ako najväčšiu identifikovateľnú skupinu zo strany malej protitrumpovskej  skupiny, ktorá vlastní hlavné americké médiá a tvorí základné obrysy amerického establishmentu.

Samozrejme, tieto skupiny priamo do útoku voči bielej populácii nejdú. Sústredia sa na útoky voči rasistom a rasistami sú predsa belosi (predstavitelia protitrumpovských skupín neútočia voči  prejavom černošského či hispánskeho rasizmu, ktorý má veľmi vyhrotené prejavy). Malá skupina vlastniaca americké médiá a uplatňujúca svoj vplyv v USA formuju komplex viny u belochov, využívajú filmový priemysel, aby presadzovali svoje predstavy o spoločnosti, pričom podporovalii vo voľbách Demokratickú stranu v čele s Hillary Clintonovou.

Reklama

Rozhodnutie o masovom ničení pamätníkov a symbolov sa začal postupne už pred niekoľkými rokmi, výraznejšie sa začal prejavovať približne pred pol rokom. Demokrati využili skutočnosť, že 21-ročný Dylan Ruff v Charlestone ešte v roku 2015 zaútočil na skupinu Afroameričanov, pričom na internete pózoval so zástavou Konfederáície.

Demokrati, podporujúci Clintonovú začali spájať Trumpa s Konfederáciou a Hillary Clintonová označila vlajku Konfederácie symbolom “rasistickej minulosti”, ktorá v modernej demokratickej spoločnosti nemá miesto a nemá byť na voľnom priestore. Podporil ju aj černošský prezident Barack Obama, ktorý tvrdí, že zástava Konfederácie je pripomienkou rasistickej nerovnosti. Netreba však zabúdať na skutočnosť, že rasová Segregácia existovala v USA aj na sklonku 60-tych rokov 20. storočia, takže problém evidentne nebude v zástave, ale v myslení ľudí.

Na snímke americký prezident Barack Obama (vľavo) a Hillary Clintonová Foto: Pablo Martinez Monsivais)

Po svojej porážke demokrati odmietli akceptovať víťazstvo Donalda Trumpa a začali organizovať akcie odporu voči Trumpovi, pričom sa sústredili na pokračovanie masovej demontáže pamiatok Konfederácie. Odstraňovali sa zástavy, ale aj pamätníky predstaviteľom Konfederácie v Americkej občianskej vojne (napr. generál Lee, gen. Jackson). Spočiatku bieli Američania prehliadali tento trend, pretože ich pozornosť smerovala aj k iným problémom v mediálnej realite, Charlottesville však evidentne predstavuje posun a radikalizáciu pomerov.

Charlottesville má určite symbolický význam. V Charlottesville sa nachádza miesto univerzity štátu Virginia, ktorú založili ešte prví “otcovia zakladatelia USA”. O vybudovanie univerzity sa zaslúžil sám Thomas Jefferson, Virginia predstavuje v rámci amerických štátov, akýsi “prazáklad americke štátnosti”. Tu sa vylodili prví anglickí osídlenci, tu sa nachádza mohyla Georga Washingtona. A práve tu snahy o demontáž pamätníkov generála Leeho narazili na najvúčší odpor.

Protitrumpovská opozícia eskaluje napätie a Trump by mal odpovedať rozhodným spôsobom. Donald Trump sa už vyjadril, že pri radikalizácii pomerov v Charlottesville zohrali negatívnu úlohu provokatéri a radikáli z oboch strán. Jeho vyhlásenie vyvolalo vlnu nenávistnej kritiky a hystérie zo strany Demokratov a protitrumpovských médií.

Reklama

Predstavitelia protitrumpovských kruhov očakávali, že Trump sa zľakne a ustúpi, americký prezident však svoju rétoriku ešte viac pritvrdil.  De facto obvinil protitrumpovské mediálne a mocenské kruhy v šírení poloprávd a dezinformácii a znova zopakoval, že nepokoje rozpútali skupiny radikálov a že určite v radoch odporcov likvidácie pamätníkov nie sú všetci neonacistami, rovnako ako v radoch odporcov nie sú všetci ľavicovými teroristami.

Na snímke prezident USA Donald Trump Foto: Evan Vucci

Donald Trump sa vysmial hysterickým reakciám Demokratov, ktorí tvrdia, že je potrebné všetky pamiatky Konfederácie zlikvidovať. Upozornil na skutočnosť, že aj George Washington vlastnil otrokov a rovnako aj Thomas Jefferson. Budú sa teda odstraňovať aj pamätníky týchto amerických velikánov? Následne Donald Trump obvinil predstaviteľov protitrumpovskej opozície v snahách meniť americkú históriu a kultúru.

Podľa Barančika má Donald Trump vpodstate pravdu. V radoch protitrumpovskej opozície sa sústredili homosexuáli, transgenderi, satanisti, ľavicoví radikáli, černošskí  aktivisti, ktorí sa snažia presadiť svoje zvrátené perverzné predstavy a v belochoch šíriť  pocit viny, ktorými ich masírujú mediálne elity v správach i filmovom priemysle.

Podľa Barančika musí Donald Trump pritvrdiť svoj boj s “demonokratickými” parazitmi, ktorí sa vydávajú za demokratov. Clintonovú Trump napriek všetkým prognózam porazil, pričom v jeho tíme vymysleli  víťazné heslo “Urobíme USA znova veľkou krajinou”. Pritom Republikáni nestáli na jeho strane a prijali Trumpa so škrípaním zubov až po tom, ako nimi podporovaní republikánski kandidáti pohoreli na celej čiare.

Po inaugurácii Trumpa je už úplne jasné, že aj Demokrati a aj Republikáni sú len dvoma krídlami protitrumpovskej opozície a pracujú v záujmoch “Deep State”, ktorá z Washingtonu riadi celé USA. Trump sa nemôže spoliehať na Senát a ani na Kongres, musí sa obracať priamo na americký národ a to sa mu aj darí.

Reklama

Bežní Američania podporujú Trumpa, čo vyvoláva hystériu v protitrumpovských kruhoch. Objavujú sa totiž nebezpečné tendencie, podľa ktorých by mali bežní Američania opätovne získať vládu do svojích rúk, rovnako ako to pred rokmi urobili “Otcovia zakladatelia.” V krajine, kde je v obehu obrovské množstvo zbraní to môže znamenať veľmi nebezpečný precedens. Situácia môže nakoniec vyústiť do zmeny politického systému v USA, alebo do novej občianskej vojny.

Charlottesville je len prvou kvapkou v potope, ktorá môže zniesť USA z politickej mapy sveta. Biele obyvateľstvo, otvorene podporujúce Donalda Trumpa má relatívne silné pozície v politike, armáde, polícii i v iných sektoroch. Ak budú členovia protitrumpovskej opozície pokračovať v útokoch proti americkému prezidentovi, situácia sa môže vymknúť spod kontroly a zvrtnúť sa tak, ako členovia protitrumpovskej opozície absolútne neočakávali.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali