Cestopis: Malawi – pokračovanie, 2. časť

Cestopis: Malawi – pokračovanie, 2. časť

Malawi 23. novembra 2014 (HSP/Foto:HSP)

 

Po cestách krajiny Malawi

Len hodinku cesty východne od Lilongwe smerom k obrovskému jazeru Malawi leží neveľká rezervácia Kuti. Keďže v nej na vás nečíhajú spoza vysokej trávy levy, leopardy, slony, hrochy ani byvoly, pokojne môžete vystúpiť z auta a prechádzať sa po vyznačených chodníčkoch žltej savany.

Reklama

Po prvých piatich dňoch v tejto krajine, keď sme prebádali miestne cesty a lokality v okolí Lilongwe, ide úplne o prvé stretnutie s miestnou faunou (ak nerátame množstvo pestrofarebných vtákov) a celkom to na človeka zapôsobí. Toto vôbec nie je zoo a uvedomiť si, že ku zebre, čo sa vedľa vás voľne pasie akoby nejaký kôň na Slovensku, sa dokážete priblížiť na pár krokov, je v celku zaujímavý zážitok.

Ten najväčší však prišiel v podobe obrovskej čriedy pakoní, ktoré každým našim približujúcim sa krokom blazneli, fučali, fŕkali a navzájom sa hnali do bezpečia suchých kríkov a nízkych stromov, odkiaľ na nás vyjavene civeli. V neďalekom rybníku a na jeho brehoch s vykrúteným krkom a zobákom zaboreným do peria pokojne odpočívali hrebenatky škvrnité, z druhého brehu ich nečujne sledovali beluše veľké.

Reklama

Blízko zdroja vody sa na paši zdržiavali atilopy vranie. Keď nás zacítili, ich typické vrúbkované rohy šabľovito zahnuté dozadu, akoby sa nastražili spolu s veľkými špicatými ušami, krčná hriva akoby sa im naježila. To, že sa tieto zvieratá s krátkou hrubou srsťou vyhýbajú otvorenej krajine, potvrdzoval aj fakt, že boli len na pár skokov od húštia. Viac sme sa preto neodvážili priblížiť, len aby nám nezmizli v kroví, kde sa v suchom lístí prehrabávali perličky prilbaté.

Elegantné impaly si od nás držali bezpečný odstup. Prežúvajúc suchú trávu len očili veľké oči a stražili špicaté uši dúfajúc, že ich nijako neohrozíme v ich obedňajšej paši. Cestou von z rezervácie sa s nami lúči nádherná krakľa vidlochvostá a bežiaci pavián s nezvyčajne modrým pozadím.

Akonáhle opustíme jej brány, pri železničnej trati sa k nám zvedavo a priateľsky rozbehnú už zdomácnené druhy zvieraťa: pasúce sa kozy. Okolo hlavnej cesty ponúkajú predavači rozložený slamený a drevený tovar. Určite sa u jedného z nich musíme zastaviť cestou späť.

Po hlinenej ceste prichádzame do jednej z reštaurácii s ubytovaním na brehu jazera Malawi. Sadáme si na terasu a nemôžeme uveriť vlastným očiam. Toto predsa nemôže byť jazero. Vlny narážajú na breh, ale druhú stranu brehu by ste hľadali márne. Tá je niekde 70 kilometrov ďaleko, tam vaše oči nedovidia. Deti sa hádžu do vĺn, niektoré len šantia na brehu, naháňajú sa, poniektoré sa člnkujú, iné na ne len zazerajú nesúc na hlavách bielizeň, ktorú iba predchvíľou oprali vo vodách jazera.

Deti prevážajúce na voze drevo na oheň neďaleko rezervácie Kuti.
Dostať sa k zebrám na vzdialenosť pár krokov vo voľnej prírode je nádherný zážitok.
Bežiaci pavián v rezervácii Kuti nás milo prekvapil nečakaným pekným modrým sfarbením na zadnej strane tela

Keďže to nie je tak ďaleko, cez víkend sem cestujú i obyvatelia hlavného mesta. Jazero je zdrojom života, tu sa sústreďujú mnohé aktivity miestnych ľudí. Niektorých nie je možné sfotografovať, iní za mnou bežia a pokrikujú, nech sa vrátim, len aby som ich zvečnila.

Reklama

V piesku odpočívajú úzke rybárske kanoe vydlabané do jedného kmeňa stromu. Siete ležiace popri nich čakajú na večer, keď ich rybári opäť spustia do hlbokých vôd jazera. Len tak si sadnúť a pozorovať dianie pri jazere celé hodiny môže byť tiež neopakovateľným zážitkom.

Cestou od jazera sa zastavujeme pri stánkoch, popri ktorých sme prechádzali pred pár hodinami. Všetci chcú, aby sme od nich niečo kúpili, všetci majú zaručene to, čo sa nám bude páčiť a čo nemá predavač odvedľa. Pravda je však taká, že rôznorodosťou to tu neprekvitá, ohúri vás hlavne kvantita predávaných vecí a vecičiek.

Vchádzam do stánku, kde ma víta mladý predavač. Zaujmú ma nádherne vyrezávané misky z dreva. Zjednávam cenu a popri tom sa rozprávame. Remeslo zdedil po svojom nebohom dedovi. Odmalička mu pomáhal a chystal sa, že raz bude obchodík jeho. Po dedovi mu zostala jediná vec: obrovská drevená vyrezávaná maska, ktorá nad ním bdie na jednej z políc, ktoré sa prehýbajú od nádherného dreveného tovaru. Aspoň vie, že dedo nad ním drží ochrannú ruku.

Predavač suvenírov zdedil remeslo rezbára po svojom dedovi
Keď sme dorazili k jazeru Malawi, naskytol a nám krásny pohľad na šantiace deti vo vode.
Utekajúce dievčatko na brehu jazera nám vyčarilo svojim smiechom úsmev na tvári

Severne od mestečka Namitete pri hraniciach s Mozambikom a Zambiou sa nachádza prehradené jazero, do ktorého vteká a zároveň z neho vyteká neveľká riečka. Pri jazere je malá reštaurácia vlastnená Európanmi, kde sa cez víkend stretávajú rodiny s deťmi, či známi hľadajúci pokojnú lokalitu mimo Lilongwe.

Požičiavame si jeden z člnov a pádlujeme k druhému brehu jazera. Lákajú nás totiž nezvyčajné druhy vodného vtáctva. Ostrožiarky lesklé tu siestujú v hojnom počte, medzi ne sa zamiešali kormorány dlhochvosté, ktoré sem nalietavajú z vedľajšieho ostrovčeka.

Reklama

Na ďalšom z ostrovčekov sa v nízkej zelenej tráve prechádza nádherná jakana modročelá. Len čo sa nám podarí prekonať prúd a priblížime sa, vtáctvo sa posúva o čosi ďalej, vlnky nás zas zanášajú do stredu jazera. Horko-ťažko sa dostaneme na breh, odkiaľ sme si čln požičali. Aj tu sa v korunách stromov a v kríkoch ukrývajú malé spevavce, ktoré sa snažím nečujne pozorovať a zvečniť. Drozd červenozobý si skacká po zelenej tráve, v ktorej sa snaží nájsť potravu aj nádherný motýlik belasý, pletiarka okuliarnatá, či vábny vločkovník bodkovaný.

Ešte sa motám po brehu jazierka, kde z tŕstia vyvádza svoje malé sliepočka vodná. Jej červený zobák ostro kontruje s čiernym perím. Nevzďaľuje sa od tŕstia príliš ďaleko, radšej uprednostňuje pocit istoty. V prípade náhleho nebezpečenstva sa má kam rýchlo ukryť.

Pri jazere je množstvo ľudí, život je tu naozaj veľmi čulý
Neďaleko jazera Malawi nám máva chlapec na pozdrav. V pozadí letisko pri mestečku Salima

V prvý septembrový deň vyrážame do najviac obývanej časti Malawi – na juh. Hoci sa po kvalitnej vozovke jazdí výborne, je potrebné striehnuť na chodcov na jej okraji, ktorí logicky predpokladajú, že ich obídete. Problém nastáva, keď sa znenazdajky vynorí hlboká diera. Dávate pozor, aby ste nevrazili do ľudí, vyhli sa diere a zároveň sa nezrazili s oprotiidúcim kamiónom.

Farebné obchodíky v dedinách kontrastujú s vyprahnutou zemou, z ktorej kde-tu vytŕčajú kvitnúce kríky a vy nechápete, ako je to v tomto suchom počasí vôbec možné. Sledujeme mihajúce sa murované billboardy upozorňujúce ľudí na to, aby si po toalete umyli ruky mydlom. Okolie ponúka bežný život malawijskch ľudí: domčeky z tehál úhľadne prikryté slamenou strechou, ženy zvážajúce drevo na svojich hlavách, či deti so záprahom kráv plným dreva alebo cukrovej trstiny.

Ide sa na vodu z jazera a ide sa prať
Vlny, perúca žena či žena nesúca jedlé korene – bežný záber zo života pri jazere

Asfaltka nádherne stúpa a klesá, vďaka čomu sa nám naskytajú úchvatné výhľady na okolitú zvlnenú krajinu a kľukatú cestu, po ktorej ľudia prevážajú tovar či seba samých všakovakými spôsobmi: autami, na bicykloch, na hlavách, v dodávkach či na korbách kamiónov.

Cesta v istom momente kopíruje hranicu s Mozambikom. Ponúknutú príležitosť využívame a vstupujeme oboma nohami na mozambickú pôdu. Ženy nesúce tovar na hlave nás so zájmom pozorujú a púšťajú sa s nami do nám nezrozumiteľnej reči. Vysvetľujeme im, že toto je Mozambik, a preto sa tu fotografujeme, pripadá im to smiešne a ďalej energicky chrlia vety v neznámom jazyku.

Ďalšiu prestávku si dávame v jednej z dedín na mozambicko-malawijských hraniciach, kde okamžite upútavame pozornosť miestnych ľudí na trhu. Znova sa fotografujeme pri hraničnom kameni, z čoho sa všetci idú popukať od smiechu. Oni túto hranicu prekračujú každý deň niekoľkokrát, nikto ich nekontroluje. Ich domy stoja za hranicou, ale biznis robia v Malawi. Tadiaľto predsa prechádza hlavná cesta M1 – zdroj obživy pre ich stánky.

V jednom z miestnych obchodov si chceme kúpiť niečo na pitie, ale nič nemajú. Ktosi zavolá na mladú žena, ktorá podchvíľou prichádza a otvára rozpadnutú kovovú mrežu ďalšieho z obchodíkov. Vstupujeme. Omráčení prítmím, ktoré tam vládne, sa pýtame na sladký nápoj amerického pôvodu. Obzerám sa po obchodíku a potláčam v sebe chuť všetko si to tu vyfotografovať. V šere za pultom sa na regáloch povaľuje tovar všetkého druhu. Na zemi ležia obrovské vrecia s múkou, ktorá kde-tu zafarbila špinavú, mastnú čiernu zem. Prichádzajú deti a zvedavo si nás obzerajú.

Do obchodu vchádza muž. Opiera sa o pult a zvedavo si nás premeriava. Keď dostávame otvorené fľaše s nápojom, muž sa hrdo ozve a kývne hlavou smerom k predavačke: „To je moja žena“. So záujmom prikývnem a vychádzam z temného obchodu von, kde v žiari slnka veselo pobehujú deti a obkukujú si nás. Využívame príležitosť a cvakáme jednu fotku za druhou, len aby si to decká nerozmysleli. Pridáva sa k nám mladý muž v bielej košeli a púšťa sa s nami do rozhovoru, vypytuje sa, ako sa nám v Malawi páči. Veď kto by tento kraj so spontánnymi ľuďmi nemiloval?

V Malawi sa prevážajú všetci, ako sa len dá

Odovzdávame prázdne fľaše predavačke a mierime ďalej na juh. Cesta sa kľukatí okolo vyprahnutých skalnatých kopcov, vynáša nás do výšky, akoby nám chcela pošepnúť: len sa pozrite dole, tu leží obrovský Mozambik.

Reklama

Hranica v tomto svete nič neznamená. Veď krajina je tá istá: červená zem so zavlaženými políčkami zeleniny, domy a sýpky obilia so slamenou strechou a ľuďmi hovoriacimi tým istým jazykom.

Po ceste stretávame pokazené kamióny, pred ktorými nedbalo ležia pohodené polámané konáriky stromov. Používajú sa miesto červených výstražných trojuholníkov. Vtedy viete, že máte zbystriť pozornosť, pretože vás môže za zákrutou prekvapiť odparkovaný kamión či dlhá procesia ľudí.  Baly dreveného uhlia na predaj lemujú krajnicu, ako aj nespočetné množstvo murovaných tabúľ oznamujúcich blízkosť kostola či mešity. Toľko vierovyznaní, ako majú v Malawi, by ste snáď nenašli nikde inde.

Pozvoľna klesáme z náhornej plošiny Dedzy a približujeme sa k najdôležitejšiemu mestu v krajine: vitajte v stredisku obchodu v Blantyre. V diaľke už badať kopce typické pre tento región. Slnko pomaličky zapadá a my len dúfame, že sa do nášho cieľa – ubytovne na úpätí hôr –  dostaneme ešte povidne.

Lucia Komanická / Foto: Lucia Komanická

Prvú časť si môžete prečítať tu.

Reklama

Tretie pokračovanie si môžete prečítať tu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali