Česko-Švajčiarsko 5:4, Diaz: “Do štvrťfinále s dobrými pocitmi”

Česko-Švajčiarsko 5:4, Diaz: “Do štvrťfinále s dobrými pocitmi”

Bratislava 21. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Českí hokejisti zvíťazili vo svojom záverečnom zápase v B-skupine MS nad Švajčiarskom 5:4 a v tabuľke obsadia s 18 bodmi s najväčšou pravdepodobnosťou druhé miesto. Na štvrťfinále tak zostanú v Bratislave a stretnú sa s tretím tímom A-skupiny

Na snímke radosť hráčov Česka po víťazstve v zápase základnej B-skupiny medzi Českom a Švajčiarskom

Na tretiu priečku by mohli klesnúť iba v prípade, ak by Švédi vo večernom dueli zdolali Rusko o tri góly, pričom by skórovali najmenej päťkrát (teda keby vyhrali 5:2, 6:3, 7:4… atď). Česi môžu ešte skupinu aj vyhrať, potrebovali by však víťazstvo “troch koruniek” presne v pomere 3:0.

Reklama

Švajčiari sa mohli v tabuľke posunúť len v prípade trojbodového víťazstva a preto v závere za stavu 4:4 odvolali brankára, čo využil obranca Jan Rutta a strelou do prázdnej bránky rozhodol o výhre ČR. Helvéti skončili v B-skupine so ziskom 12 bodov na štvrtej priečke. Na štvrtkové štvrťfinále tak vycestujú do Košíc a stretnú sa s víťazom A-skupiny.

 

Reklama

B-skupina (Bratislava):

Česko – Švajčiarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)

Góly: 13. Voráček (Kovář, Frolík), 21. Simon (Voráček, Hronek), 27. Frolík (Voráček, Simon), 29. Kubalík (Simon), 59. Rutta – 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) – Goľjak (Biel.), Oliver (USA), vylúčení: 7:7 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 9085 divákov.

Česko: Bartošák – Hronek, Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Sklenička – Voráček, Simon, Frolík – Jaškin, Faksa, Vrána – Gulaš, Kovář, Kubalík – Řepík, T. Zohorna, Palát – H. Zohorna

Švajčiarsko: Berra (27. Mayer) – Josi, Weber, Genazzi, Loeffel, Diaz, Frick, Fora – Andrighetto, Haas, Niederreiter – Hofmann, Hischier, Fiala – Scherwey, Kurashev, Martschini – S. Moser, Bertschy, Ambühl – Rod

Reklama

 

Švajčiari už aj s novou posilou Niederreiterom boli v úvode živší, presnejšie si prihrávali a v 3. min. išli zaslúžene do vedenia. Martschini spoza bránky nabil medzi kruhy Frickovi a ten nedal Bartošákovi šancu. Helvéti mali viac z hry až do 10. min., keď zápas na sedem minút prerušila výmena plexiskla. Po nej sa obraz hry zmenil, Česi sa skoncentrovali a v 13. min. využili presilovku, keď po rýchlom prečíslení zužitkoval prihrávku Kovářa strelou z prvej Voráček – 1:1. Druhá tretina odštartovala kontroverzným momentom. Faulovaný Simon zostrelil Berru, pričom v páde “doviezol” puk za bránkovú čiaru. Po trénerskej výzve Říhu sa arbitri poradili s videorozhodcom a gól napokon uznali, keďže podľa nich nešlo o nedovolené bránenie brankárovi. Darmo švajčiarski hráči protestovali. Nesústredení o chvíľu neskôr pustili do brejku Frolíka, ten strelou medzi betóny zvýšil na 3:1 a vyhnal z bránky Berru, ktorého nahradil Mayer. Striedanie Švajčiarov opätovne nakoplo a už o 29 sekúnd znížil Scherwey aj za pomoci Jaškinovej rukavice. Výborný forčeking Simona ale vzápätí viedol ku gólu Kubalíka na 4:2. Zápas v úžasnom tempe pokračoval v tretej časti. Švajčiari si vytvorili chvíľami drvivý tlak, najaktívnejší hráč Scherwey znížil na rozdiel jedného gólu, ďalšie šance zlikvidoval Bartošák. Helvéti sa dočkali vyrovnania v 57. min., z dorážky sa presadil nový muž v zostave Niederreiter. Posun v tabuľke garantovalo Švajčiarom iba víťazstvo v riadnom čase, preto v závere za stavu 4:4 odvolali brankára. Power play im ale nepriniesla úspech, naopak Rutta do prázdnej bránky rozhodol o triumfe ČR.

 

Reakcie po zápase (ČT Sport, iihf.com):

Jan Rutta, strelec víťazného gólu ČR: “Pri góle som chcel hlavne prejsť cez červenú čiaru, aby nebolo zakázané uvoľnenie. Našťastie som to trafil. Dúfam, že v mojej kariére prídu ešte dôležitejšie góly, že ten najdôležitejší nebude do prázdnej bránky. Je super, že zostaneme v Bratislave. Bol to dobrý zápas, bolo vidno, že žiadnemu tímu sa do Košíc veľmi nechcelo.”

Reklama

Michael Frolík, útočník ČR (1+1): “Oba tímy potrebovali vyhrať a tak to na ľade vyzeralo. Švajčiari začali agresívne, vybehli na nás, my sme mali horší štart, potom sme sa zdvihli, odohrali super druhú tretinu. V tretej sme si to mali lepšie postrážiť a lepšie uhrať. Nechali sme ich vrátiť sa do zápasu, nakoniec sme, našťastie, dali v závere gól do prázdnej bránky a máme tri body.”

Miloš Říha, tréner ČR: “Sme spokojní. Trošku sme zaspali začiatok zápasu, vstúpili sme doň tak, ako sme nechceli. Švajčiari boli aktívnejší, nechali sme sa provokovať, hľadali niečo, čo nie je hokej. Po prvej tretine sme si k tomu v šatni niečo povedali a vrátili sa k tomu, čo sme chceli hrať. Pri góle Simona sme vedeli, že musí byť uznaný, preto sme použili trénerskú výzvu. V tretej tretine sme si mysleli, že Švajčiari už nebudú vládať, lenže oni hrali výborne a mali sme problémy. Tá hlava tam chýbala, bolo to emóciách, vrhali sme sa do útoku a potom prepadali do troch, namiesto toho, aby sme bránili a počkali si na ich chyby. Vidieť však, že mužstvo má svoju silu a charakter. Brankár Bartošák nás v závere neuveriteľne podržal, mal byť vyhlásený za nášho najlepšieho hráča.”

Raphael Diaz, obranca Švajčiarska: “V konečnom zúčtovaní si myslím, že sme ukázali skutočne dobrý charakter. Tak ako sme hrali v tretej tretine, tak musíme hrať stále, vytvárať si tlak, hrať kvalitne v defenzíve i ofenzíve. Do štvrťfinále mierime s dobrými pocitmi.”

 

Tabuľka B-skupiny:

1. Rusko 6 6 0 0 0 29:3 18*

2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18*

3. Švédsko 6 5 0 0 1 37:14 15*

4. Švajčiarsko 7 4 0 0 3 27:14 12*

———————————-

Reklama

5. Lotyšsko 6 2 0 0 4 17:19 6

6. Nórsko 6 2 0 0 4 18:29 6

7. Taliansko 7 0 1 0 6 5:48 2

 

8. Rakúsko 7 0 0 1 6 9:40 1**

Reklama

* – istý postup do štvrťfinále
** – vypadnutie z A-kategórie

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali