Červené víno pre zdravie: Pravda alebo mýtus?

Červené víno pre zdravie: Pravda alebo mýtus?

Bratislava 16. februára 2024 (HSP/Foto:Chateau Rúbaň)

 

Medzinárodný deň vína sa oslavuje 18. februára. Vedci tvrdia, že alkoholický nápoj z hrozna obsahuje množstvo blahodarných látok, ktoré prospievajú zdraviu. Samozrejme, iba v prípade, ak to s množstvom vína nepreháňame. Je ale lepší pohárik červeného alebo bieleho?

Ilustračné foto

O priaznivých účinkoch vína sa vedelo už pred stáročiami. Pravdaže, teraz nemyslíme obdobie, keď hygiena a pitná voda boli neznámymi pojmami, a preto všetci bez rozdielu veku a pohlavia pili namiesto vody víno. Síce aj vtedy stúpalo do hlavy, ale vďaka tomu, že prešlo fermentáciou, zvyčajne nebolo kontaminované ako voda.

Reklama

Dnes máme nespočetné množstvo vedeckých dôkazov o tom, že pohár vína prospieva zdraviu aj duševnej pohode. Najmä červeného.

„Červené vína majú jednoznačne viac pozitívnych účinkov na organizmus ako biele. Je to dané tým, že biele vína sa vyrábajú jednoduchším spôsobom, a to tak, že sa šťava z hrozna vylisuje a po jej fermentácii vznikne víno. Červené vína získavajú svoju farbu práve maceráciou hrozna vo vlastnej šťave, takže všetko, čo hrozno obsahuje, je v červenom víne koncentrovanejšie ako v bielom,“ vysvetlil someliér Peter Kecskés z vinárstva Château Rúbaň.

Reklama

 

Dôležité antioxidanty

Červené víno je bohaté najmä na polyfenoly, antokyány a flavonoidy. „Je známe, že polyfenoly dokážu výrazne znižovať šírenie RNA vírusov v tele, a tým chrániť aj pred nakazením chrípkovými či covid vírusmi. Červené víno ďalej obsahuje látky pozitívne pôsobiace na kardiovaskulárny systém ako resveratrol, kvercetín, katechín a mnoho ďalších,“ doplnil someliér.

Vína obsahujú aj širokú paletu antioxidantov, o ktorých účinkoch na organizmus dnes už nikto nepochybuje. Menej ľudí však už vie o tom, že do skupiny antioxidantov patria aj kyselinky obsiahnuté vo víne, a tých je viac v bielom ako v červenom.

 

Zázračné účinky?

Okrem toho, že víno pomáha uvoľniť sa a zlepšuje náladu, obsahuje vyššie spomínané látky, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a chránia mozgové bunky pred poškodením, čo zase znižuje riziko rozvinutia Alzheimerovej choroby.

Reklama

Podľa dlhoročnej, takmer 30 rokov trvajúcej štúdie vo Fínsku rozumná konzumácia červeného vína podporuje dlhovekosť. V štúdii pozorovali 2 468 mužov, ktorí mali o 34 % nižšiu úmrtnosť ako konzumenti iného druhu alkoholu.

Vedecky potvrdený je aj pozitívny vplyv červeného vína na srdce a cievy. Môže za to najmä resveratrol, ktorý znižuje cholesterol a rozťahuje cievy, čím znižuje riziko vytvárania nebezpečných krvných zrazenín.

To všetko však platí iba pri striedmej konzumácii kvalitného červeného vína.

 

Všetko s mierou

Ženy by si mali dopriať nanajvýš dve deci vína, muži o deci viac. A potom bodka, koniec. Pretože víno je alkohol a ten okrem cukru a kalórií prináša organizmu aj ďalšie negatíva.

Reklama

Nadmerná konzumácia vína spôsobuje závislosť, otupenosť, únavu, poruchy libida a sexuálnych funkcií, tráviace problémy, vysoký krvný tlak a súvisí aj s cukrovkou druhého typu a s rozvojom nádorových ochorení.

 

Zaujímavosti v kvapkách

Víno hrá významnú úlohu v spoločnosti a pije sa vo všetkých kútoch sveta po mnoho generácií. Iránci a Taliani majú bohatú históriu výroby vína, ktorá siaha až do staroveku, zatiaľ čo Čína vyrábala veľmi podobné alkoholické nápoje už v roku 7 000 pred Kristom. Celkom šokujúcim faktom je aj to, že v  stredoveku mali ženy zákaz pitia vína. Ak manžel svoju zákonitú pristihol s pohárom v ruke, mohol ju dať dokonca zabiť! Ešteže sa to zmenilo…

Dnes môže žena beztrestne elegantne zakrúžiť pohárom vína, aby sa prevzdušnilo a aby do popredia vystúpili všetky jeho chute. Dáma vie, že pohár bieleho sa drží za stopku, aby sa víno nezohrievalo od jej ruky. A že červené víno si žiada širšiu čašu, aby sa ešte lepšie zmiešalo so vzduchom.

Ak na dne fľaše (mala by byť tmavá, aby sa víno chránilo pred znehodnotením) nájdete drobné kryštáliky, ktorým sa hovorí aj vínne diamanty, nejde o chybu. Sú to neškodné kryštály vína, ktoré sa môžu vytvoriť, keď kyselina vínna reaguje s nízkymi teplotami. Zvyčajne naznačujú, že víno bolo minimálne spracované.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:14

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi, najbohatšiemu pasažierovi potopeného zaoceánskeho parníka Titanic. Ich novým majiteľom sa stal súkromný zberateľ z USA.

07:13

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula obavy časti Lotyšov, že ich krajina by mohla byť ďalším cieľom imperiálnej politiky Ruska.

06:50

Izrael sťahuje ťažkú techniku pozdĺž hranice s južným pásmom Gazy.

Médiá informujú o prípravách na inváziu do Rafahu.

06:44

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov.

06:43

V dôsledku záplav spôsobených prívalovými lejakmi prišlo v Keni od marca o život najmenej 76 ľudí. Kenská vláda, ktorá o tom v sobotu informovala, upozornila obyvateľov, “aby sa pripravili na ešte výdatnejšie zrážky”.

06:42

Súd v Moskve vzal v sobotu na dva mesiace do väzby ruského novinára Konstantina Gabova, ktorý je obvinený z extrémizmu za to, že pomáhal vytvárať videá pre kanál Navaľnyj LIVE vysielajúci na strímovacej platforme YouTube.

06:42

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc Jeruzalema, aby žiadali dohodu o oslobodení rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

06:41

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený “otvoriť diskusiu” o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

06:40

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

06:39

Jemenskí povstalci – húsíovia – tvrdia, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády – MQ-9 Reaper.

06:35

Dvaja ľudia utrpeli ľahšie zranenia po tom, čo regionálny vlak blízko nemeckého mesta Stuttgart začal dymiť a bol nútený núdzovo zastaviť.

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali