Časť 12: Ako môžeš aj ty zachrániť ženu a dieťa pred potratom. Prečo a ako obhajovať Pro-Life?

Časť 12: Ako môžeš aj ty zachrániť ženu a dieťa pred potratom. Prečo a ako obhajovať Pro-Life?

Bratislava/Washington 21. júla 2018 (HSP/lifesitenews.com/Foto:TASR/AP-Gregory Bull)

 

Aj ty môžeš spôsobiť zmenu, keď ide o život pri potrate… zachrániť jeden život po druhom.

Ilustračné foto

Pred rokmi, organizácia zamerajúca sa na pomoc, prezentovala plagát pýtajúci sa: „Ako nakŕmiš miliardu hladných ľudí?“ Prvotná myšlienka na takú nesmiernu chudobu je zdrvujúca, čo môže spôsobiť, že si pomyslíme“: „Je to nemožné, a tak načo sa o niečo pokúšať.“ Avšak, dolu na plagáte bol zobrazený aj obraz matky s dieťaťom so slovami: „Jedného po druhom.“

Reklama

A presne takto môžeme spôsobiť zmenu pri potratoch – jeden život po druhom. A tuto je päť spôsobov, ako to urobiť.

 

Reklama

1) Vzdelajte sa

Buďte dobre informovaní. Vedzte fakty, ktoré si opakujte, aby ste boli schopní poskytnúť tu najpresnejšiu a najlepšiu odpoveď na pro-choice argumenty. Môžte si pozrieť súhrn odpovedí na najčastejšie argumenty aj v tejto 12- dielnej sérii. Ďalšia dobrá pro-life edukačná stránka je napríklad Abort 73 či animované videá lekára Dr. Antonyho Levantina, ktorý presne a fakticky opisuje, ako sa jednotlive potraty v 1. 2. a 3. trimestri vykonávajú.

Skúmajte potreby, ktoré sú spôsobené neplánovaným tehotenstvom a potratom. Ak venujete svoj čas, aby ste sa dozvedeli o potratoch, abstinencii, adopcii a starostlivosti o ženy v núdzi, môžte sa aj pomodliť za stretnutie s ľuďmi, kde vás Boh môže použiť, aby ste práve vy pomohli zachrániť život.

Možno práve vy a vaša rodina môže mať možnosť otvoriť svoj domov tehotnej žene, ktorá potrebuje podporu, či miesto na život. Alebo si snáď vy môžete adoptovať či dočasne sa starať o dieťa. Tieto skutky sú tiež skutkami pro-life, a robia rozdiel, pre jedného človeka po druhom.

 

Reklama

2) Prineste Pro-Life Perspektívu

Pravidelne dostávajte do popredia tému potratov v rozhovoroch a na miestach ako sú blogy, či sociálne média. S úctou vyzvite druhých, aby skúsili prehodnotiť svoje predstavy. Písmo hovorí, že máme hovoriť za tých, ktorí nedokážu hovoriť sami za seba. (Kniha Prísloví 31:8-9).

Povzbudzujem pro-liferov, aby si uvedomili záujmy, popieranie, a racionalizáciu, ktorá sprevádza túto spornú tému. Mnoho ľudí, s ktorými budete hovoriť podstúpili potrat, odporúčali ho, zaplatili zaň alebo naň odviezli svoju priateľku, manželku či dcéru. Majú svoje osobné dôvody na to, aby si nepripustili, že potrat zabíja dieťa. Je životne dôležité, aby sme pristupovali k téme potratu kresťanským spôsobom – s milosrdenstvom a pravdou (Ján 1:14).

Môžte tiež rozprávať svojim deťom či vnúčatám o posvätnosti života a o ľudskosti nenarodeného dieťaťa. Tým, že ich učíte a utvárate lásku k ľuďom a deťom každého veku, môžte preniesť pro-life postoj ďalším generáciám.

 

Reklama

3) Podporte Pro-Life organizácie

Môžte zvážiť organizáciu, ktorá je priekopníkom pro-life vo vašom meste, kostole či okolí. Môžte venovať svoj čas, peniaze, prostriedky, šatstvo či domov, alebo podporiť organizácie propagujúce sexuálnu čistotu, organizácie s cieľom informovať o pro-life témach, či sa zapojiť do politických organizácii alebo iných pro-life skupín. Možno pre nich môžete urobiť aj niečo, čo zdanlivo s pro-life nesúvisí, ale pre pro-life organizáciu by to bola pomoc – napr. opraviť im počítač, navrhnúť web stránku a podobne.

Všetci môžeme ponúknuť Bohu naše talenty či zdroje, ktoré od neho máme. Spýtajte sa Ho, aby vám ukázal jedinečné spôsoby, ktorými by ste mohli pomôcť. On použije vaše schopnosti, či prostriedky, aby spôsobil zmenu. Spýtajte sa sami seba: „Čo mi Boh daroval? Ako to môžem použiť, aby som sa dotkol života druhých a pomohol im?“

Pred rokmi, môj priateľ použil svoje stavebné schopnosti, aby obnovil dom, ktorý sa neskôr stal Centrom pre pomoc tehotným ženám v našom meste. Tento muž, ktorý je veľký ako útočník v americkom futbale by nebol prvou voľbou pre pomoc tehotnej žene. Ale prácou svojich rúk prispel k neoceniteľnému vplyvu na život viac ako tisíciek žien a nenarodených detí.

 

4) Nebojte sa ísť pred potratovú kliniku

Zvážte pokojnú modlitbu, či držanie transparentu s pro-life informáciami, rovnako ako citátmi zo Sv. Písma pred potratovou klinikou.

Jeniffer Masonová, riaditeľka pre komunikáciu spoločnosti Personhood USA píše:

„Viem, že to môže znieť vystrašujúco, ale ten najefektívnejší spôsob, ako zabrániť potratu, je tesne predtým, ako sa má vykonať… Mnoho (žien)si neuvedomuje, že majú aj iné možnosti, a vaša prítomnosť môže urobiť obrovský rozdiel, dokonca zachrániť život! (i)“

Keď vás ľudia vidia stáť za právami nenarodených, tí, ktorí majú tvrdé srdce sa budú nad vami pohoršovať. Avšak tí, ktorých srdcia sú zjemnené Božím Duchom sa začnú zaujímať a úprimne počúvať. Môžu byť otvorení nielen tomu, čo hovoríte o nenarodených, ale aj tomu, čo hovoríte o Kristovi.

Reklama

Denny Hartford, riaditeľ organizácie Vital Signs Ministries uvádza:

„Či na modlitbe pred potratovými centrami a poradenstve záleží? Radšej tomu verte! Zo svedectiev, ktoré sme dostali počas mnohých rokov (vrátane bývalých pracovníkov na potratových klinikách), sme presvedčení, že Boh uskutočňuje veľké veci pokojnou, modlitbovou účasťou pri potratových klinikách.“

Samozrejme, nejde iba o to, že sa pro-liferi modlia a zasahujú a viac nič. Práve oni by mali ďalej pomôcť ženám, ktoré sa rozhodnú dieťa si nechať. Zákona lásky nás motivuje poskytnúť peniaze, detské šaty, informácie o adopčných službách, právnu pomoc, poradenstvo, ubytovanie či inú formu podpory pre tieto ženy v núdzi.

 

5) Modlite sa

Reklama

Nakoniec, modlite sa pravidelne za pro-life organizácie či skupiny, matky a deti. Ak má byť tma spojená so zabíjaním deti rozptýlená, bude si vyžadovať duchovný boj vybojovaný pokornou a vytrvalou modlitbou (List Efezanom 6:10-20). Možno môžte zorganizovať modlitbovú skupinu spolu s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi vo vašom okolí.

V poslednom čase sa udialo mnoho povzbudivých pokrokov na poli pro-life vrátane klesajúceho počtu potratov v Spojených Štátoch, ktoré sa znižujú už od deväťdesiatych rokov. [ii]  Verím, že pro-life hnutie, tvorené individuálnymi ľuďmi, ktorí sú ochotní dať svoj čas, zdroje, peniaze či snahu je z väčšej časti príčinou tohto poklesu.

Avšak, každý deň sa v priemere vykoná v Spojených Štátoch viac ako 2 000 potratov. Je pred nami ešte veľa práce – a dobrou správou je, že každý z nás môže niečo urobiť. Bodaj by sme v našich srdciach a činoch mali súcit s najmenšími a najslabšími Božími drahocennými deťmi a vykročili s laskou a súcitom k ich mamám.

(Na Slovensku sa témam ochrany života venuje napr. organizácie: Fórum života, 4life.sk, Poradňa Alexis, Ráchelina Vinica, Áno pre život, Zachráňme životy, Zachráňme Kukulíka, či pro-life aktivity 9 mesiacov za život alebo 40 dní za život – pozn. prekladateľa)

Viktória Dandárová

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali