Čarnogurský ml.: Boris Kollár a desivá detektívka z diplomovky. Je vrahom záhradník?

Čarnogurský ml.: Boris Kollár a desivá detektívka z diplomovky. Je vrahom záhradník?

Bratislava 2. júla 2020 (HSP/Foto:SITA-Kancelária NR SR)

 

Dnes je kadekomu známe, že predseda Národnej rady SR, pán Mgr. Boris Kollár vyštudoval na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici v roku 2015 odbor Enviromentálny manažment a v dôsledku úspešného ukončenia štúdia získal titul magister

Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár

Nie je vôbec náročné preveriť, či všetky zákonné predpoklady na získanie titulu naozaj pán Kollár splnil, a to bez ohľadu na názory novinárov alebo angažovanej verejnosti.

Reklama

Podľa § 53 ods. 8 Vysokoškolského zákona, absolventom štúdia podľa magisterského študijného programu sa udeľuje akademický titul „magister” (v skratke „Mgr.”).

Taktiež v zmysle zákona o vysokých školách, podľa § 51 ods. 3, súčasťou štúdia podľa každého študijného programu je aj záverečná práca, ktorá spolu s jej obhajobou tvorí jeden predmet.

Reklama

Podľa § 62a ods. 1 Vysokoškolského zákona, záverečná práca nesmie neoprávnene zasiahnuť do práv tretích osôb, najmä nesmie porušovať práva duševného vlastníctva tretej osoby.

Takže, pokiaľ pán Kollár zložil všetky predpísané skúšky a následne napísal záverečnú diplomovú prácu, ktorú pred príslušnou komisiou obhájil, pričom v diplomovke neoprávnene nezasiahol do práv tretích osôb, tak, nedá sa nedá nič robiť, naozaj získal titul magister, a je slušné ho vo vzťahu k jeho osobe používať.

Pravdepodobne nikto nespochybňuje, že pán Kollár absolvoval všetky predpísané skúšky a že obhájil svoju diplomovú záverečnú prácu pred komisiou, ktorá bola vymenovaná v súlade so zákonom. Nikto ani nespochybňuje, že svoju záverečnú prácu napísal pán Kollár osobne.

Jediná zatiaľ zverejnená pochybnosť sa týka obsahu jeho diplomovej práce, a konkrétne, či naozaj nezasiahla „do práv tretích osôb“, a najmä, či neporušila nejaké práva duševného vlastníctva.

Poďme sa teda na diplomovú prácu pána Kollára s názvom „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“ pozrieť bližšie.

Reklama

Stredoeurópska vysoká škola v Skalici má úplne presne zadefinované, ako má diplomová práca vyzerať a čo musí obsahovať. Všetko je uvedené v jej smernici č. 1/2012, ktorá sa teda vzťahovala aj na prácu pána Kollára, napísanú v roku 2015.

Táto smernica v svojom texte bližšie špecifikuje, čo sa rozumie pod nezasahovaním do práv tretích osôb a dodržiavaním zásad ochrany duševného vlastníctva. Skúšobná komisia aj v prípade pána Kollára musela preveriť, či jeho diplomovka dodržiava ustanovenia tejto smernice a tým aj ustanovenia Vysokoškolského zákona.

Predovšetkým, „záverečná práca nesmie mať charakter plagiátorstva a nesmie porušiť autorské práva iných autorov“. Smernica definuje plagiátorstvo výslovne ako nedovolené používanie cudzích publikovaných i nepublikovaných myšlienok, formulácií, poznatkov, výsledkov bádania alebo iných výsledkov tvorivej práce, ako aj ilustrácií, tabuliek, fotografií a pod. bez referencie.

Taktiež, podľa smernice, diplomová práca nesmie byť kompilátom z inej odbornej literatúry. Smernica presne nedefinuje, čo sa rozumie pod pojmom kompilát.

Smernica rovnako určuje, že diplomová práca má mať 50 až 70 strán formátu A4, a musí spĺňať medzinárodne rešpektované formálne a citačné kritériá i zásady odkazovania na primárnu a sekundárnu literatúru v súlade so záväznou normou pre bibliografické citácie STN ISO 690.

Reklama

Taktiež, podľa smernice, jadro práce má obsahovať súčasný stav riešenej problematiky doma a v zahraničí, a to v rozsahu približne 30% práce.

No a konečne, podľa smernice, ak je to vhodné, výsledky práce a diskusia môžu tvoriť aj jednu samostatnú časť a spoločne tvoria spravidla 30 až 40 % záverečnej práce.

Z uvedeného je zrejmé, že tak asi 30% má autor diplomovky povinne opísať z iných dokumentov, samozrejme s patričnými odkazmi na autorov a tak zadefinovať súčasný stav riešenej problematiky.

A na druhej strane, spravidla 30 až 40% musí vytvoriť autor sám ako vlastné originálne dielo, v ktorom uvedie výsledky, na ktoré svojím hlbokým skúmaním prišiel.

Tých zvyšných 30 až 40% smernica výslovne nerieši, či majú byť opísané s uvedením autora alebo musia predstavovať originálne úvahy autora.

Pán Kollár svoju diplomovku napísal na celkovo 58 strán, pričom vlastný text práce tvorí 47 strán (vrátane abstraktu), ostatné strany obsahujú iba formálne údaje, ktoré vyžaduje zákon alebo smernica, napríklad čestné prehlásenie, poďakovanie, zoznam obrázkov, zoznam použitej literatúry, a pod.

Počet strán, ktoré sa od slova do slova zhodujú s textami iných autorov, je 25. Najviac textov prebral pán Kollár z práce svojho školiteľa pána doc. RNDr. Ing. Jozefa Minďaša, PhD. a spol., nazvanej Dôsledky klimatickej zmeny a možné adaptačné opatrenia v jednotlivých sektoroch, Záverečná práca, z roku 2011. Táto práca je výslovne uvedená pánom Kollárom v zozname použitej literatúry pod bodom č. 9. Taktiež pán Kollár výslovne odkazuje na túto prácu v texte na strane 26, kde uvádza: „Pre hodnotenie vzťahu turistických aktivít vo vzťahu ku klimatickým charakteristikám sme použili charakteristiky z práce Minďaša et al. (2011), ktoré sú dokumentované v nasledovnej tabuľke (tab. 2)“, pričom aj v tabuľke 2 je výslovne uvedený ako zdroj predmetná práca pána Minďaša a spol.

Ďalšie texty výslovne prevzaté do diplomovej práce pochádzajú z web stránky regionkysuce.sk, pričom táto stránka je taktiež uvedená v zozname použitej literatúry pod bodom č. 12. ako aj v texte na strane 28 diplomovej práce.

Je rovnako potrebné uviesť, že texty prevzaté doslovne z práce pána prof. Minďaša obsahujú ďalšie odkazy na použitú literatúru, ktorá je rovnako uvedená aj v zozname použitej literatúry diplomovej práce pána Kollára, aj v texte jeho diplomovky. Predpokladám, že z toho dôvodu neuvádzal pán Kollár ako zdroj pri každom opísanom odstavci ešte aj prácu prof. Minďaša, ale iba odkaz na literatúru, na ktorú použitá práca prof. Minďaša odkazovala.

Neuvádzanie odkazu na prácu pána prof. Minďaša a spol. v každom citovanom, čiže skopírovanom odseku je formálnou chybou, ktorú pánovi Kollárovi mal školiteľ pán prof. Minďaš vytknúť. Vzhľadom na skutočnosť, že pán Kollár prácu pána prof. Minďaša v zozname použitej literatúry uvádza, a uvádza ju ako zdroj aj v texte, ako aj pri mnohých použitých obrázkoch, nejedná sa o plagiát v zmysle definície používanej smernicou č. 1/2012 Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. Pán Kollár predmetnú prácu v svojej diplomovke referuje (hoci nie v každom opísanom odseku) a použitie verejne publikovanej práce je taktiež dovolené.

Reklama
Na snímke JUDr. Ján Čarnogurský ml.

Pán Kollár použil cudzí text a obrázky v rozsahu 25 strán zo 47 strán relevantného textu, čo predstavuje podiel 53%. Pán Kollár napísal z vlastnej hlavy 22 strán, čo predstavuje podiel 47%.

Podľa smernice Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici má byť opísaných z iných textov približne 30% a originálne vytvorených 30 až 40% pri popise výsledkov práce. Pán Kollár napísal originálne 47% textu diplomovky, a to v časti popisu výsledkov, na ktoré pri svojom výskume prišiel.

Pán Kollár teda splnil predpis množstva originálneho textu, ktorý smernica uvádza, a to aj v časti „Výsledky“, v ktorej to smernica vyžaduje.

Nie je chybou pána Kollára, že smernica neuvádza maximálny rozsah použitého textu z iných zdrojov alebo minimálny povinný rozsah vlastného textu.

Pán Kollár očividne nesplnil niektoré formálne kritériá na formátovanie a používanie odkazov na zdroje v texte práce, ale v zozname použitej literatúry všetky prekopírované texty dôsledne označil. Z toho dôvodu jeho práca neporušila práva duševného vlastníctva tretích osôb a jeho práca nepredstavuje plagiát podľa definície uvedenej v príslušnej smernici.

Reklama

Vzhľadom na skutočnosť, že diplomovka pána Kollára vykazuje 47% originálneho textu, napĺňa požiadavky smernice, ktorá vyžaduje „spravidla“ 30 až 40% originálneho textu. Z toho dôvodu sa v prípade diplomovky pána Kollára nejedná ani o kompilát v zmysle predmetnej smernice. O kompilát by sa mohlo jednať jedine v prípade, ak by rozsah vlastného textu v diplomovke bol menší, ako smernica navrhuje.

Celkom spočítané a vydelené, diplomová práca pána Kollára spĺňa všetky zákonné požiadavky, ktoré v roku 2015 boli na diplomové práce kladené. Pretože pán Kollár svoju diplomovú prácu pred príslušnou komisiou obhájil, titul magister mu právom prináleží.

Pokiaľ sa to niekomu nepáči, nech rýchlo iniciuje zákonné sprísnenie kritérií na diplomové práce. Takéto sprísnenie sa však na práce napísané v roku 2015 nebude vzťahovať.

Je pravdou, že mnohí študenti napísali práce, ktoré boli kvalitnejšie aj obsahovo a aj formálne, ako diplomovka pána Kollára. Je taktiež pravdou, že mnohí iní vysokoškolskí pedagógovia by zrejme vyžadovali väčší rozsah originálneho textu a vyššiu kvalitu výskumu v prácach svojich študentov. Ale zákon to v roku 2015 na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici nevyžadoval a nie je správne od kohokoľvek spätne vyžadovať splnenie tvrdších podmienok, ako v tom čase vyžadoval zákon.

Pokiaľ niekto chce odvolávať pána Mgr. Kollára z postu predsedu Národnej rad SR, musí si nájsť asi iný argument.

Reklama

Navyše, pán Mgr. Boris Kollár je predsedom Národnej rady SR z dôvodu, že bol platne zvolený voličmi za poslanca a poslancami za predsedu, pričom titul Mgr. zákon na výkon funkcie predsedu NR SR nevyžaduje.

V roku 2011 v Nemecku odstúpil z funkcie minister obrany pán Karl-Teodor zu Guttenberg. Zistilo sa, že v svojej dizertačnej práci úmyselne skopíroval minimálne 23 odsekov textu z iných diel, pričom neuviedol autorov týchto použitých textov. Pán zu Guttenberg bol trestnoprávne odsúdený za porušenie autorských práv, na základe trestného oznámenia jedného z autorov použitých textov a v politike skončil. Na rozdiel od pána Kollára totiž v dizertačnej práci autorov použitých textov neuviedol vôbec, ani v zozname požitej literatúry a ani v texte práce. Celkovo skopíroval texty bez uvedenia zdrojov na 94% všetkých strán z celej práce. Preskúmavanie plagiátorstva záverečných prác je bežné aj inde v Európe.

Na záver si dovolím poznamenať, že diplomová práca pána Mgr. Kollára by asi v Rakúsku alebo v Nemecku na udelenie titulu Mgr. nepostačovala. V týchto krajinách jednoducho skúšobné komisie vyžadujú od študentov viac. Podstatne viac.

Možno je príbeh diplomoviek našich predsedov parlamentu vhodný dôvod, aby kritériá na diplomové práce, obhajované na Slovensku, boli trošku sprísnené.

JUDr. Mag. Mgr. Ján Čarnogurský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

16:22

Trinásťročný chlapec zahynul v utorok v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž. Zranenia utrpeli ešte dvaja policajti a ďalšie dve osoby, nikto z nich však nie je v ohrození života.

Útok mečom v Británii
Forenzný expert zbiera dôkazy po tom, čo muž zaútočil mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna v utorok 30. apríla 2024
16:07

Rusko v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

15:46

Ekvádorské orgány “prekročili čiaru”, keď začiatkom apríla pri zásahu na mexickom veľvyslanectve v Quite zadržali bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa. Vyhlásil to v utorok zástupca Mexika na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu a označil to za nebezpečný precedens v medzinárodných diplomatických vzťahoch.

15:29

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od soboty 4. mája obnoví vlakovú dopravu v úseku Kúty a Šaštín-Stráže. Náhradné autobusy, ktoré jazdili počas výluky, budú zrušené. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:18

Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia.

15:13

Slovenská pošta (SP) rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

15:10

Od spustenia Národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(C)K kontaktovalo konzultantov cez čet vyše 6500 ľudí, spolu viac ako 20.000-krát. Prostredníctvom e-mailu to bolo viac ako 170 ľudí. Okrem iného boli častými témami samota, šikana, vzťahy s rodičmi či depresívne stavy. Informovalo o tom v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

15:08

Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali