Delegácia, ktorá navštívila Sýriu, adresuje Lajčákovi otvorený list: Na Blízkom východe sa preskupujú mocenské pomery, čo najskôr tam vráťte nášho veľvyslanca!

Delegácia, ktorá navštívila Sýriu, adresuje Lajčákovi otvorený list: Na Blízkom východe sa preskupujú mocenské pomery, čo najskôr tam vráťte nášho veľvyslanca!

Bratislava 20. decembra 2018 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Prinášame vám list ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavovi Lajčákovi bez redakčného zásahu

Na snímke Miroslav Lajčák

Vážený pán minister,

Reklama

v týždni od 3. do 8. decembra t. r. sme navštívili v rámci slovenskej nevládnej delegácie Sýriu. Prijali nás a viedli rozhovory predseda sýrskeho parlamentu Hamouda Sabbagh, predseda vlády Imad Khamis, námestník ministra zahraničných veci Faisal Magdad, vedenie strany Baas, arcibiskup sýrskej gréckokatolíckej cirkvi Nicola. Navštívili sme predmestie Damasku Gútu, oslobodenú od teroristov len v tomto roku.

Z rozhovorov s našimi partnermi a z pozorovania prostredia okolo seba sme dospeli k určitým uzáverom o európskej a slovenskej politike voči Sýrii, ktoré Vám chceme tlmočiť ako ministrovi zodpovednému za príslušný rezort.

Reklama

Sýrska legitímna vládna moc na čele s prezidentom Bašarom Assadom stojí pred konečným víťazstvom nad vnútornými ozbrojenými povstalcami a zahraničnými silami, ktoré sa v rozpore s medzinárodným právom zamiešali do konfliktu v Sýrii. Víťazstvo vládnej moci v Sýrii a jej spojencov na čele s Ruskou federáciou povedie k preskupeniu mocenských pomerov na Blízkom východe, ku ktorému vlastne už dochádza. Slovensko by v dôsledku preskupenia nemalo byť vytlačené z politickej prítomnosti v regióne, čo mu nateraz hrozí. Politické straty hrozia aj Európskej únii, ak nezmení doterajšiu politiku.

Na základe získaných poznatkov sa nám javí, že Slovenská republika by mala uskutočniť vo vzťahu k Sýrii nasledovné kroky:

  • čo najskôr vrátiť veľvyslanca do Damasku. Česká veľvyslankyňa pracuje v Damasku nepretržite.
  • Uskutočniť kroky na úrovni EÚ na zrušenie sankcií EÚ voči Sýrii. Sankcie vyháňajú zo Sýrie ľudí, ktorí sa v ich dôsledku doma neuživia, mnohí z nich potom smerujú do Európy.
  • V prípade obvinenia Sýrie z porušenia jej medzinárodných záväzkov prikročiť k novým sankciám len na základe vlastného prešetrenia (alebo spoločne s inými štátmi) obvinenia a potvrdenia obvinenia. USA opakovane bombardovali Sýriu na základe obvinenia z použitia chemických zbraní, ale bez možnosti medzinárodného prešetrenia, či obvinenie je pravdivé.
  • Iniciovať stretnutie zástupcov Slovenska a Sýrie na vládnej úrovni za účelom impulzu k novým politickým, hospodárskym a kultúrnym vzťahom.
  • Ponúknuť účasť slovenských obchodných spoločností pri obnove Sýrie. Ako príklad môže slúžiť Česko, Poľsko a Maďarsko, ktoré na vlastné náklady započali s humanitárnymi projektmi.
  • Navrhnúť rokovanie so Sýriou o podmienkach návratu sýrskych utečencov v Európe.
Na snímke predseda sýrskeho parlamentu Sabbagh, Ján Čarnogurský, Jalal Suleiman

Vážený pán minister, slovenská a svetová verejnosť mala možnosť vidieť cez obrazovky, ako odporcovia sýrskej vládnej moci odrezávali hlavy vojnovým zajatcom, utečenci z nimi obsadených území podávajú strašidelné svedectvá o zverstvách páchaných na obyvateľoch takých území, utečenci z obsadených území hlasovali nohami, keď väčšinovo utekali pod ochranu vládnej armády. Slovenská republika doteraz nedala jasné znamenie, že chce pomáhať obetiam zločinov islamistov napr. tým, že by podporovala jedinú účinnú silu, bojujúcu proti teroristom a tou je legitímna vláda Sýrie.

Slovensko sa síce zachovalo lepšie ako iné štáty EÚ a nepostupuje proti sýrskemu veľvyslancovi agresívne, teraz to však už nestačí. Zmena doterajšej politiky slovenskej vlády voči Sýrii je aj našim morálnym záväzkom.

S pozdravom

Reklama

JUDr. Ján Čarnogurský, Ing. Jalal Suleiman

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali