Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili ilegálne obchodoval so zbraňami

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili ilegálne obchodoval so zbraňami

Tbilisi 1. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Vedenie Gruzínska mieni požiadať Spojené štáty, aby vydali do vlasti bývalého prezidenta Gruzínska Michaila Saakašviliho, ktorý sa ukrýva v USA. Je zapletený do viacerých kriminálnych činov a zločinov a v Gruzínsku ho chcú súdiť

Gruzínske tajné služby zverejnili informácie, podľa ktorých bývalý gruzínsky prezident, okrem iného, ilegálne obchodoval so zbraňami. Tajné služby informovali, že predával zbrane, ktoré USA dodávali „mladej gruzínskej demokratickej republike“. Navyše Saakašvili a jeho kumpáni väčšinou predávali zbrane teroristickým organizáciám ako napríklad islamskí ozbrojenci alebo kolumbijskí partizáni… 

Reklama
Na snímke Michail Saakašvili

Gruzínske média prízvukujú, že kým Saakašvili spoza oceánu konzultuje s novým ukrajinským vedením, ako treba riadiť krajinu a podporovať „demokratické princípy“, v Gruzínsku by ho chceli vidieť na lavici obžalovaných. Novinári informujú o viacerých „hriechoch“ bývalého prezidenta. Tbiliské noviny Chronika nedeli zdôrazňujú, že Gruzínsko odovzdalo krajinám NATO a USA „presvedčivé dôkazy kriminálnych činov bývalého prezidenta a fakty o predají zbraní, ktoré Gruzínsko dostalo od Severoatlantickej aliancie.“

Viaceré média uvádzajú, že Saakašvili a jeho najbližší spolupracovníci obchodovali nielen so zbraňami, ale aj s drogami. Informujú o tom, že fakt odovzdania informácií o zločineckej činnosti bývalého prezidenta krajinám NATO a USA potvrdila aj bývalá premiérka Gruzínska Bidzina Ivanišviliová počas jej stretnutia s krajanmi – emigrantmi, ktorí prišli navštíviť Gruzínsko. Uvádzajú aj jej tvrdenia, že do obchodov so zbraňami bolo zapletených vyše 10 najbližších spolupracovníkov bývalého prezidenta.

Reklama

Média uvádzajú, že Michail Saakašvili, ktorý 27. decembra oslávil 47. narodeniny, napísal na sociálnych sieťach, že sa v r. 2015 plánuje vrátiť do Gruzínska. Pochybujú, že to urobí, pretože tam ho hneď čaká súd. Pripomínajú, že jedného z najbližších spolupracovníkov bývalého prezidenta Alexandra Ninua, riaditeľa obchodného úradu ministerstva obrany Gruzínska, pred rokom zatkli. V tejto súvislosti analytici a novinári pripomínajú staré verzie vzniku vojenského konfliktu v Osetsku a Abcházsku: vrabce čvirikali, že prezident Saakašvili a spol. vyprovokovali ozbrojený konflikt, aby pozametali stopy po kšeftoch so zbraňami – počas vojenských konfliktov sa záhadným spôsobom „stratí“ obrovské množstvo zbraní.

Gruzínske média taktiež pripomínajú, že pred niekoľkými rokmi americká vláda upodozrievala Gruzínsko z ilegálneho obchodovania so zbraňami. Ešte v r. 2010 líder vtedajšej opozičnej strany Zviad Dzidziguri, ktorý je v súčasnosti podpredsedom gruzínskeho parlamentu a členom vládnej koalície Gruzínsky sen, vyhlásil, že od tajných služieb získal informácie o ilegálnom obchodovaní so zbraňami, ktorými sa zaoberajú „najbližší Saakašviliho kamaráti:“  Tvrdil, že vtedajší minister obrany Gruzínska David Kezerašvili predal Iránu od Ukrajiny zakúpené rakety. Tieto informácie preveroval osobne riaditeľ FBI Robert Muller, ktorý navštívil Gruzínsko. Kezerašviliho vlani na žiadosť Gruzínska zatkli vo Francúzsku, avšak onedlho ho pustili.

Gruzínsky bezpečnostný expert Vahtang Maisaia, ktorý v minulosti pôsobil v gruzínskom zastupiteľstve v NATO, tvrdí, že informácie o obchodovaní so zbraňami gruzínskym prezidentom Severoatlantická aliancia nemôže nechať bez povšimnutia. Prízvukuje, že USA a  NATO sú v súčasnosti mimoriadne citlivé na všetky informácie ohľadom predaja zbraní a boja proti terorizmu. Nevie však odhadnúť, ako presne na tieto fakty bude reagovať NATO a USA – pokúsia sa spravodlivo vyšetriť túto záležitosť alebo „Saakašviliho spis zametú po koberec“… 

Na snímke David Kezerašvili

Bývalý minister obrany Gruzínska /r. 2012/ Iraklij Alasania, ktorý sa v súčasnosti nachádza v opozícii, tiež potvrdzuje protizákonnú „obchodnú činnosť“ Davida Kezerašviliho. Viacerí experti pripomínajú ďalší škandál, ktorý vypukol v januári 2014. Vtedajší gruzínsky premiér Iraklij Garibašvili vyhlásil, že získal „škandalózne informácie o ilegálnom obchodovaní so zbraňami Davida Keterašviliho.“ Poukazuje na to, že Michail Saakašvili hneď napísal list francúzskym vyšetrovateľom, v ktorom obhajoval svojho kamaráta a partnera Kezerašviliho. Gruzínsko stále žiada, aby Francúzsko vydalo Kezerašviliho do vlasti, ale francúzske orgány stále váhajú. 

A to aj napriek tomu, že v januáre 2014 gruzínske tajné služby informovali o tom, že Kezerašvili predával zbrane kolumbijskej ozbrojenej skupine FARK. Analytici prízvukujú, že vyprovokovaný v r. 2008 vojenský konflikt v Osetsku a Abcházsku bol perfektnou zámienkou na to, aby organizátori ilegálneho predaja zbraní v Gruzínsku zahladili všetky stopy.

Reklama

Gruzínski novinári zistili aj to, že v r. 2008 David Kezerašvili založil na Sejšelských ostrovoch schránkovú firmu na obchodovanie so zbraňami. Uvádzajú, že sa obrovské množstvo zbraní predávalo do Sýrie. Bulharskí vyšetrovatelia začali zisťovať, prečo dodnes Gruzínsko neuhradilo dodávky zbraní ešte z roku 2008. Odvtedy Gruzínsko dlhuje Bulharsku vyše 100 miliónov dolárov.  

Riaditeľ gruzínskeho Inštitútu stratégií Petre Mamradze, ktorý 13 rokov viedol tlačový úrad prezidenta a vlády, prízvukuje, že chápe, prečo Saakašvili obhajuje Kezerašviliho. „Bývalý minister obrany môže dokázať, že prezident Saakašvili mu osobne dával rozkazy, komu a koľko zbraní treba predať,“ vysvetľuje.

Ex-podpredsedníčka gruzínskeho parlamentu Nino Burdžanadzeová je presvedčená, že sa tieto podozrenia zakladajú na pravde a nie je ťažké ich potvrdiť. „Touto otázkou sa už začali zaoberať Američania. Verím, že NATO to poctivo prešetrí. Saakašvili a spol. točili obrovské peniaze. Podobné financie môžu pochádzať iba z predaja zbraní a drog,“ zdôrazňuje.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali