Bulharský premiér spojil ukončenie South Stream s tlakom zo strany USA

Bulharský premiér spojil ukončenie South Stream s tlakom zo strany USA

Sofia 21. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)

 

Bulharský premiér Bojko Borisov sa opäť dotkol témy South Stream a vyjadril spokojnosť v súvislosti s tým, že začala výstavba Tureckého prúdu

Na snímke Bojko Borisov

“Viete, prečo bol South Stream ukončený. Obrovský tlak zo strany USA a západoeurópskych krajín kvôli South Stream aj Nord Stream spôsobil, že jeho realizácia by nebola možná. S prezidentom Vladimirom Putinom a premiérom Dmitrijom Medvedevom a našimi kolegami zo Saudskej Arábie sme vyvinuli obrovské úsilie a začína projekt Turekcý prúd. Projekt je kľúčový a nazývame ho Balkánskym prúdom, keďže prechádza niekoľkými krajinami. Áno, aj v Európe vnímajú toto slovo veľmi pozitívne, “citujú slová premiéra Novini.bg.

Reklama

Premiér tiež uviedol, že otázka zrušenie sankcií proti Rusku nie je v silách Bulharska. “Otázka sankcií nie je v silách Bulharska. Ak si niekto myslí, že by to bolo možné niekam posunúť a zrušiť sankcie, tak ľudí uvádza do omylu. Mnohí vyslovujú svoj názor na zrušenie sankcií, avšak v Rade Európy sú absolútne všetci proti,” povedal premiér.

“Poďme oceniť to, čo sa doteraz stalo. Do tej doby, čo sú sankcie platné, sú aj naše záujmy obmedzené. Všeobecne existuje veľa dobrých možností. V ďalšom roku sa plánuje návšteva ruského prezidenta a tak môžeme ešte viac popracovať na zlepšení našich vzťahov. Vždy sme hovorili, že našimi strategickými partnermi sú Európska únia a NATO, avšak vzťahy s Ruskom aj tak rozvíjame,” dodal premiér.

Reklama

 

Pozastavenie South Stream

V júni roku 2014 Plamen Orešarski, ktorý bol vtedy na čele bulharskej vlády, informoval o pozastavení South Stream, kým nebudú ukončené konzultácie s Európskou komisiou. Oznámenie prišlo po návšteve amerických senátorov Johna McCaina, Rona Johnsona a Christophera Murphyho a informovali o tom bulharské médiá.

Podľa Petkova sa Borisov priznal, že od projektov ustúpili kvôli tlaku Clintonovej. V roku 2014, kedy Bulharsko pozastavilo realizáciu South Stream, Clintonová už nezastávala post ministra zahraničia.

 

Reklama

Spojenie nadzemné a podvodné časti Tureckého prúdu

V marci tohto roku informovali o tom, že v Turecku zvarili spoj, ktorý spája nadzemnú časť s podvodnou časťou plynovodu Turecký prúd. Počas tejto technickej operácie sa obe, doteraz separátne časti plynovodu, spojili do celistvého systému. Šev zvaru bol tiež špeciálne preverený na tesnosť.

Turecký prúd je plynovod, ktorý smeruje cez Čierne more z Ruska na hranice s Tureckom a okolitými krajinami. Prvá vetva plynovodu je určená pre Turecký trh. Druhá vetva bude mať za úlohu zásobovať plynom krajiny južnej Európy. Výkonnosť každej vetvy bude viac ako 15 miliárd kubických metrov plynu ročne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali