Bratislava 28. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)
Pokiaľ právna forma prejde, prevádzkovatelia školských bufetov sa budú musieť od januára pripraviť na zmeny
Bufetári, ktorí dnes mali pred Národnou radou SR žiadať zachovanie školských bufetov, zatiaľ pred parlament neprišli. Avizované stretnutie sa malo konať po 9.00 h ráno. K zákonu, ktorý má podľa kritikov ohrozovať školské bufety, sa zatiaľ plénum nedostalo, dopoludnia o ňom teda nerozhodne.
Novelu školského zákona predkladá podpredsedníčka parlamente Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Sociálni demokrati sú podľa informácií TASR dohodnutí na tom, že právna norma prejde. Pokiaľ sa tak stane, prevádzkovatelia školských bufetov sa budú musieť od januára pripraviť na zmeny. Z ponuky budú musieť vyradiť viacero potravín, ktoré zákonom zakážu poslanci NR SR.
V pléne má prejsť nie Zmajkovičovej pôvodný zoznam, ale mierne upravený, ktorý predložil cez pozmeňujúci návrh Ľubomír Petrák (Smer-SD). Kým zoznam poslankyne zakazoval nápoje kolového typu, nápoje s chinínom aj ochutené minerálky, nezakazoval nápoje ako Fanta či Sprite. Petrák vylučuje aj tie.
Zmenený zoznam zakázaných potravín teda bude vyzerať takto: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky alebo cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu, tabak a výrobky z neho.
Za porušenie tohto zákazu má prevádzkovateľovi bufetu hroziť finančná pokuta do 500 eur. Zmajkovičová chce takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. Súčasne chce dosiahnuť “zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive”, a znížiť tiež rizikové faktory výživy.
ml