BSK: Župná jeseň odštartuje už tento víkend na Kuchajde

BSK: Župná jeseň odštartuje už tento víkend na Kuchajde

Bratislava 13. septembra (TASR) – Spoznať regionálne špecifiká a zažiť atmosféru jesene môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavského kraja aj počas tejto jesene. Druhý ročník podujatia Župná jeseň odštartuje v sobotu 15. septembra o 10. hod. na Kuchajde, kde je pripravený bohatý kultúrno-spoločenský program, ako aj farmárske trhy.

"Štartujeme už druhý ročník projektu Župnej jesene. Tak ako vlani, aj tento rok chceme predstaviť regionálne tradície a špeciality. Verím, že podujatie bude aspoň také úspešné ako minulý rok," povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Kuchajda bude žiť kultúrou, návštevníci ochutnajú husacinu, lokše, čerstvé a údené ryby, cigánsku, klobásky, kapustové dobroty, ovocné šťavy, bratislavské pivo, med a víno. Pripravené sú aj ukážky ľudovej tvorby, keramika, majolika, ručne robená kozmetika či drevené výrobky.

V stánkoch sa odprezentujú nielen remeselníci, ale aj niektoré podujatia ako Dni zelá v Stupave, Sološnícky krumplový deň, Hasprunský dubák či Deň Horného Podunajska. Počas dňa sa na pódiu vystriedajú viaceré kapely a súbory. Predstavia sa napríklad tanečníci zo súboru Čarovné ostrohy, legendárna skupina LOJZO, skupina Mango Molas, ale aj dychovka Záhorienka, ľudová hudba bratov Wimmerovcov, country skupiny Nový Rovnák, kapela Bukasový Masív a ďalší. Program zabezpečuje BSK v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava. Stánky sú súčasťou Farmárskych trhov, ktoré ako nové podujatie organizuje Turizmus regiónu Bratislava.

Reklama

V rámci Župnej jesene, ktorá potrvá až do decembra, sa môžu obyvatelia a návštevníci kraja tešiť na vinobrania v Rači, v Modre a v Pezinku, hodovať sa bude v Ružinove, v Dúbravke aj v Karlovej Vsi. Súčasťou Malokarpatského vinobrania v Modre bude aj Slávnosť pôžitku – Genuss Fest, kde bude možné ochutnať špeciality a vína nielen z Bratislavského kraja ale aj z Dolného Rakúska. Medzi ďalšie akcie Župnej jesene patria "Deň Horného Podunajska" v Čunove, "Hasprunský dubák" v Studienke, "Sološnícky krumplový deň", ďalej tradičná stupavská Slávnosť kapusty – "Dni zelá" a "Jablkové hody". Dobroty z jabĺk môžu ochutnať v Senci, Modre, Stupave, Pezinku, Malackách, Jablonovom, Dunajskej Lužnej aj v Devínskej Novej Vsi. Vo Vajnoroch sa uskutoční "Župná šarkaniáda" a fanúšikovia country môžu zájsť do Modry na country festival "Strunobranie". Súčasťou Župnej jesene budú aj otvorené pivnice na Malokarpatskej vínnej ceste či Vianočné inšpirácie v Modre. Vyvrcholením bude aj tento rok Župná zabíjačka.

Reklama

TASR informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali