Britská vláda žiada Rusko o vysvetlenie, prečo Novičok otrávil ďalších ľudí. Moskva: “Neviete skladovať jedovaté látky”

Britská vláda žiada Rusko o vysvetlenie, prečo Novičok otrávil ďalších ľudí. Moskva: “Neviete skladovať jedovaté látky”

Londýn/Moskva 6. júla 2018 (HSP/Foto: Facebook)

 

Pred niekoľkými mesiacmi sa rozohrala fraška s jedovatým Novičokom a otravou ruského špióna. Prečo k tomu došlo, sa dalo vysvetliť použitím viacerých teórií. Prečo sa však podobná fraška deje znova, je ťažké pochopiť. Čo je veľa, to je veľa… 

Novičok a britská premiérka Theresa Mayová

Zdalo by sa, že po druhom prípade otrávenia (opäť blízko mesta Salisbury) by britskí kompetentní mali urobiť poriadok vo vlastných radoch. Ale kdeže… Hneď po zverejnení informácie o ďalšom prípade otrávenia všetci britskí vedúci politici a médiá obvinili opäť Rusko. Presvedčiť sa o tom môžete, napríklad, ak si pozriete prehľad britskej tlače, ktorý včera pripravila svetoznáma BBC.

Reklama

Takmer všetky perličky BBC zhrnulo do článku zverejnenom tiež včera popoludní pod názvom „Ministerstvo vnútra Veľkej Británie: Rusko by malo vysvetliť novú otravu Novičkom“. Britskí kolegovia uvádzajú, že britský minister vnútra Sajid Javid vyzval ruské úrady, aby vysvetlili, ako a prečo dvaja britskí občania, ktorí žijú v grófstve Wiltshire, boli otrávení nervovo-paralytickou látkou Novičok.

Fakt, je to zábavné. Ľudia sa vo Veľkej Británie trávia ako muchy, ale Londýn sa pýta Moskvy, prečo sa to stalo. Nebolo by jednoduchšie a správnejšie pozametať pred vlastným prahom a pokúsiť sa nájsť chybu vo vlastných radoch a napraviť ju?

Reklama

BBC vysvetľuje, čo sa stalo: „Ako už bolo povedané, v sobotu 30. júna 45-ročný Charlie Rowley a 44-ročná Don Sturgessová boli hospitalizovaní s príznakmi otravy, podobne ako tomu bolo v marci tohto roka v prípade bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Rowley a Sturgessová, ktorí sú v kritickom stave, žijú v meste Amesbury, ktoré sa nachádza 11 kilometrov od mesta Salisbury, kde boli nájdení v bezvedomí aj Skripaľovci. Javid povedal, že nervovo-paralytická látka, ktorou bol otrávený pár v Amesbury, patrí do rovnakej skupiny ako aj látka, ktorou Sergeja a Juliu Skripaľovcov otrávili v marci,“ uvádza BBC.

To je logika, však? Jedovatá látka patrí do tej istej skupiny, ako aj tá, ktorou otrávili Skripaľovcov. Nenašli žiadne dôkazy, že Skripaľovcov otrávili mýtickí „ruskí agenti“, ale na základe podobnosti jedovatých látok britskí „kompetentní“ robia geniálny záver: aj tento pár otrávili Rusi. Chýba však motív: v prípade Skripaľovcov tvrdili, že Rusi otrávili bývalého dvojitého agenta, na ktorého však Rusi už dávno zabudli. Ale čo zlé urobil Rusku, Putinovi, Moskve, Kremľu a FSB mierumilovný pár z Amesbury? Načo by Rusi otrávili týchto ľudí?…

BBC síce spresňuje, že Charlie Rowley a Don Sturgessová žijú v meste Amesbury, ktoré je vzdialené iba 11 kilometrov od Salisbury, ale nerobí z toho žiadne závery. Jednoducho si súvislosti akoby ani nevšíma. A určite by to bolo vhodné: všetci vedia, že v Salisbury funguje podnik, ktorý vyrábal a vyrába podobné jedovaté látky ako Novičok. Nebolo by logickejšie pohľadať odpoveď na otázku, prečo sa otrávil už druhý pár vo Veľkej Británii v blízkosti Salisbury, namiesto toho, aby bezdôvodne obviňovali Moskvu, Putina a FSB?

„Vo štvrtok Ben Wallace, prvý námestník ministra obrany Spojeného kráľovstva, zodpovedný za bezpečnosť a hospodárske zločiny, vyzval Rusko, aby spresnilo podrobnosti atentátu na bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru s použitím nervovo-paralytickej látky Novičok,“ prízvukuje BBC.

Rusko sa jednoducho musí priznať. V čom sa má priznať? V tom, čo neurobilo? Nemali by sa všetci britskí kompetentní pozrieť na to, ako je zabezpečená výroba, skladovanie a distribúcia „tovaru“ v laboratóriu Porton Down v Salisbury? Nestratilo sa tam náhodou niekoľko fľaštičiek s Novičkom? Nič v podniku nechýba? Ako sa táto látka dostala za brány podniku? A tam by mali hľadať odpoveď na otázku, prečo sa v okolí Salisbury stále trávia ľudia.

Reklama

Možno všetky tieto nepríjemnosti vznikli ozaj iba kvôli tomu, že v laboratóriu v Porton Down je skutočný bordel a jedovaté látky odtiaľ unikajú ako voda cez piesok. Práve túto verziu považujú za správnu takmer všetci ruskí analytici a médiá. Pridržiava sa jej aj oficiálny Kremeľ.

Na druhej strane, oba prípady otrávenia sa dajú spojiť s niektorými udalosťami vo svete. Napríklad, Skripaľovcov (náhodou!) otrávili práve vtedy, keď Londýn veľmi potreboval odlákať pozornosť celého sveta od hádok na margo brexitu, keď Veľká Británia kvôli tomuto chaosu strácala rešpekt, prestíž a, čo najhoršie, množstvo peňazí.

Druhý pár v okolí Porton Down bol otrávený pred niekoľkými dňami, keď praskli snahy Londýna bojkotovať majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku. Dokonca aj členovia švédskej vlády vyhlásili, že kašlú na britské sankcie a idú do Ruska na štvrťfinálový zápas (zhodou náhod) Švédsko – Anglicko. Svetové médiá písali o vynikajúcej atmosfére na majstrovstvách sveta a vysokej úrovni ich organizácie. A hneď na to došlo k druhému prípadu otrávenia vo Veľkej Británii. Nuž, taká náhoda.

Niekedy v budúcnosti sa určite dozvieme, či sú tieto prípady otrávenia vo Veľkej Británii dielom rúk britskej či inej rozviedky, alebo sa to všetko stalo preto, že v laboratóriu v Porton Down jednoducho nevedia zabezpečiť bezpečnosť práce. V každom prípade takmer rétorická otázka: Čo s tým má Putin, FSB a ruskí hackeri?

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali