BRATISLAVA: Zastavanosť nábrežia Dunaja navrhnú architekti River Parku

BRATISLAVA: Zastavanosť nábrežia Dunaja navrhnú architekti River Parku

Bratislava 4. marca (TASR) – Architektonická kancelária Bouda a Masár, ktorá spolu s ďalšími stojí aj za stavbou River Park v Bratislave, navrhne zastavanosť nábrežia Dunaja od električkového tunela po most Lafranconi. Mesto totiž vlani začalo obstarávať územný plán zóny Bratislavské nábrežie a architekti vyhrali s ponukou najnižšej ceny. Aktivistka Katarína Šimončičová z iniciatívy Bratislava otvorene upozorňuje na možný konflikt záujmov.

"Táto spoločnosť pripravuje rôzne developérske projekty na celom nábreží, aj v Podhradí, napríklad Zuckermandel, sú autormi stavby River Park a je veľmi pravdepodobné, že na nábreží budú autormi aj ďalších projektov," zdôraznila Šimončičová. Ak podľa nej architekti pracujú pre investora, nemôžu zároveň spracovávať územný plán, ktorý je verejným záujmom.

Hlavná mestská architektka Ingrid Konrad pripustila, že mesto súťaž chcelo zrušiť, lebo cena významne podliezala nároky na spracovanie takejto dokumentácie. "Mala som pri sebe právničku, riešili sme, čo sa tým dá robiť. Nemali sme však dostatočné právne možnosti v tomto smere," tvrdí architektka. Myslí si, že takýto vzácny tovar sa v tomto prípade ponúka za veľmi nízku cenu. Predseda komisie územného a strategického plánovania Michal Muránsky má podobný názor. "Skúmali sme, ako sa môžeme vykrútiť z tohto nepríjemného zovretia, keď na jednej strane je našou povinnosťou vysúťažiť najnižšiu cenu a na druhej strane, v súťažných podkladoch nebolo vyžadované, aby architektonická kancelária preukazovala, že nemá konflikt záujmov," podotkol Muránsky.

Architekti nízku cenu mestu vysvetlili. "Výška našej cenovej ponuky súvisela najmä s tým, že to územie máme zmapované a problémom riešenia nábrežia sa dlhšie zaoberáme," odôvodnil pre TASR nižšiu cenu Peter Bouda z architektonickej kancelárie.

Reklama

"Suma 1500 eur je cena kávy, ktorú firma Bouda Masár spotrebuje počas prípravy tohto projektu, nie cena projektu. To je škandál," okomentoval cenu za spracovanie návrhu územného plánu zóny námestník primátora Ján Budaj. Celková cena za dielo podľa zmluvy o spolupráci, ktorú mesto uzatvorilo s architektonickou kanceláriou začiatkom novembra minulého roka, je takmer 5000 eur bez DPH. Predpokladaná hodnota zákazky pri vyhlasovaní súťaže pritom bola 18.000 až 39.900 eur bez DPH.

Primátor Milan Ftáčnik si myslí, že ak bude mesto pokračovať v tomto vzťahu, malo by sa správať aktívne. "Obstarávateľ sme my, zadanie dávame my, územný plán sa bude schvaľovať v zastupiteľstve. Máme usmerňovať práce dodávateľa tak, aby zodpovedali verejnému záujmu a našim predstavám. Bude to ťažšie, ak máme podozrenie, že je táto kancelária možno pripravená zastupovať aj iný záujem. Ale nejakú cestu vidím aj v tejto situácii," dodal.

Reklama

Priestor nábrežia by sa mal tiež čoskoro začať revitalizovať, na svoje náklady to má urobiť spoločnosť Henbury Development, blízka finančnej skupine J&T. "Súčasťou predaja pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu bola zmenka na vyše 4 milióny eur. Ak nábrežie neobnoví, zmenka je splatná," vysvetlil Ftáčnik s tým, že už sa objavili prvé náčrty a spoločnosť má revitalizáciu nábrežia stihnúť do roku 2016. Podľa Šimončičovej však hovoriť o stavbách predtým, než bude územný plán zóny schválený, nie je rozumné.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali