BRATISLAVA: Parkovaciu politiku by mali poslanci formálne spustiť vo štvrtok

BRATISLAVA: Parkovaciu politiku by mali poslanci formálne spustiť vo štvrtok

Bratislava 29. januára (TASR) – Novú parkovaciu politiku by mala Bratislava formálne spustiť vo štvrtok 30. januára. O systéme budú totiž rokovať mestskí poslanci a ak schvália príslušné všeobecne záväzné nariadenie a dodatok k štatútu mesta, nové parkovanie budú môcť mestské časti začať uplatňovať. "Bude potom len na nich, kedy prijmú svoje VZN o parkovaní," informoval na dnešnej tlačovej konferencii primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

O systéme parkovacej politiky sa rokuje v hlavnom meste už asi dva roky. "Bratislava potrebuje nový parkovací systém, vodiči odstavujú svoje autá na zeleni či na chodníkoch. Na 1000 obyvateľov máme viac áut ako okolité veľké mestá, napríklad Viedeň," vraví Ftáčnik. Pripomína, že je potrebné začať regulovať aj nepopulárnym spoplatňovaním, inak sa nedá nastaviť poriadok. Nová parkovacia politika musí podľa jeho slov spĺňať tri princípy – musí mať jednoduché a zrozumiteľné pravidlá, jednotné v celom meste a musí zvýhodňovať obyvateľov, ktorí majú v Bratislave trvalý pobyt.

Systém parkovacej politiky by mal teda v prvom rade uprednostniť Bratislavčanov pred vodičmi, ktorí do hlavného mesta len dochádzajú. Ako rezident by mal mať obyvateľ mesta možnosť zaparkovať vo svojej mestskej časti. Za vydanie rezidentskej parkovacej karty pre prvé vozidlo podľa predkladaného VZN zaplatí ročne 30 eur. Za kartu pre každé ďalšie auto už dokument určuje úhradu vo výške maximálne 100-násobku základnej úhrady. "Pamätáme pritom aj na ľudí, ktorí majú služobné auto pre súkromné účely," avizoval primátor.

Nerezident si bude musieť podľa navrhovaného VZN zaplatiť za parkovanie v celom meste v spoplatnených zónach do 2 eur na hodinu. Bratislavčan z inej mestskej časti by však mal dostať na túto sumu polovičnú zľavu. "Zľava jednoducho má byť súčasťou systému," myslí si Ftáčnik. Bratislavské Staré Mesto však takúto zľavu odmieta. Pre mestskú časť je podľa samosprávy nevýhodná, keďže väčšina Bratislavčanov chodí do práce práve do centra mesta.

Reklama

Nájomníkov Bratislava pri parkovaní nerieši. Ftáčnik vraví, že v hlavnom meste nemajú trvalý pobyt, neplatia tu dane, musia si preto nájsť parkovacie miesto inak. "Možno aj ďalej od svojho bydliska. Prečo by mali parkovať pri ňom, ak tam nie je dosť miest pre rezidentov?" argumentuje. Pre vodičov, ktorí do hlavného mesta každý deň dochádzajú za prácou, chce ale mesto zriadiť záchytné parkoviská, na ktoré bude nadväzovať mestská hromadná doprava. V najatraktívnejších zónach mesta by sa zase malo vytvoriť krátkodobé, dvojhodinové parkovanie. Mesto chce takto umožniť ľuďom prísť si do centra vybaviť základné veci a pritom nezaberať parkovacie miesto celý deň. "Keď ja som v práci s mojim autom, na mojom mieste môže stáť niekto iný a opakovane," priblížil Ftáčnik. Ktoré zóny to presne budú, si určí mestská časť.

Do systému parkovacej politiky by sa mali zapojiť najprv len štyri najväčšie mestské časti – Petržalka, Ružinov, Staré a Nové Mesto. Primátor podotýka, že ostatní občania z iných mestských častí však dostanú rezidentskú kartu bez vyznačenia trvalého pobytu. Budú tak môcť využívať aspoň 50-percentnú zľavu na parkovanie v iných mestských častiach.

Reklama

Základné pravidlá parkovacej politiky poslanci schválili už na jeseň 2012. Mestské zastupiteľstvo o rok neskôr, v septembri 2013 schválilo, že príjmy z úhrad a pokút za dočasné parkovanie sa budú prerozdeľovať v pomere 25 percent pre mesto a 75 percent pre mestské časti.

Vo štvrtok budú rokovať o dvoch dokumentoch. Zmenou štatútu sa rovnako vytvorí legislatívny rámec pre prenesenie časti pôsobnosti z hlavného mesta na mestské časti pri organizovaní dopravy na ich územiach. Bratislava by tak vymedzila úseky miestnych komunikácií na parkovanie, určila maximálnu výšku úhrady, spôsob jej zaplatenia a spôsob preukázania jej zaplatenia. Mestské časti by mali zase oprávnenie vo svojich VZN stanoviť konkrétnu výšku úhrady aj ďalšie podrobnosti, napríklad o spôsobe zaplatenia úhrady.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali