BRATISLAVA: O štvorprúdovej ceste v Petržalke chcú ľudia referendum

BRATISLAVA: O štvorprúdovej ceste v Petržalke chcú ľudia referendum

Bratislava 23. apríla (TASR) – Štvorprúdová cesta, ktorú plánuje Bratislava vybudovať spolu s pokračovaním električkovej trate v Petržalke, má vytiahnuť autá zvnútra sídlisk a stať sa akousi chrbticou mestskej časti. Aj takto ju mesto odprezentovalo na pondelňajšej (22.4.) verejnej diskusii k druhej etape nosného dopravného systému. Cesta má však preťať dnes zelené územie pri Chorvátskom ramene. Nahnevaní Bratislavčania preto v pondelok na takmer štyri hodiny zaplnili Zrkadlovú sálu Primaciálneho paláca. Od mesta žiadali aj referendum.

Štvorprúdová cesta má prepojiť sever a juh Petržalky. Začínať má pri križovatke Jantárova cesta a Bosákova ulica a pokračovať spolu s plánovanou električkou až po Janíkov dvor, alebo aj ďalej na juh. Hlavný dopravný inžinier Tibor Schlosser tvrdí, že odľahčiť by mala vnútrosídliskové obslužné komunikácie, po ktorých dnes Petržalčania jazdia. "Už 30 rokov zaťažujú cesty, ktoré na to nikdy neboli naprojektované. Čo tí ľudia, ktorí tam žijú? Mohli by sa tiež právom sťažovať na nadmerný hluk a emisie," pripomenul.

Schlosser občanom odprezentoval dopravný prieskum, ktorý ukázal, že v roku 2015 cez Osuského ulicu prejde denne vyše 31.000 vozidiel. "Takáto intenzita je medzi Žilinom a Martinom," podotkol. Ulica Belinského je zase podľa neho dimenzovaná na maximálne 2500 áut, z prieskumu ale vyplýva, že intenzita dopravy tam o dva roky bude viac než 7700 áut denne. Petržalke tiež podľa Schlossera chýba centrum a ľudia v mestskej časti blúdia.

Petržalčania, ktorí na diskusiu v pondelok prišli, to ale vidia inak. Tvrdia, že nemajú problém s hustotou premávky, ale s parkovaním a zápchami na mostoch, čo cesta nevyrieši. Za úmyslom postaviť štvorprúdovku je podľa nich snaha mesta vyhovieť developerom. Ďalšie byty pribudnú napríklad v rámci projektu Petržalka City. "Bulvár nechcete robiť pre tých 115.000 ľudí, ktorí dnes v Petržalke bývajú, ale pre 30.000 budúcich," myslí si Pavel Šesták z občianskeho združenia Za zeleň Petržalky. "Ak niekomu štvorprúdovka vyhovuje, tak sú to práve tí noví investori, ktorí síce získajú peniaze z predaja bytov, ale riešenie dopravy nechávajú na mesto," podotkla Iveta Plšeková z Petržalského okrášľovacieho spolku.

Reklama

To, že Petržalke cesta nechýba, si myslí aj hlavná mestská architektka Ingrid Konrad. "Panónska a Dolnozemská sú dostatočne silné a veľké komunikácie," uviedla. Trendom 21. storočia je podľa nej rušiť jazdné pruhy a vracať priestor, ktorý zaujala mobilná doprava, obyvateľom. Podľa Schlossera sa štvorprúdovka nemusí využiť celá, jeden pruh môže slúžiť napríklad na parkovanie či byť vyhradený pre verejnú dopravu.

Mestskí poslanci sa o zámere postaviť štvorprúdovku podľa šéfa dopravnej komisie Jozefa Uhlera (SDKÚ-DS, Most-Híd) dozvedeli asi pred mesiacom. "Bolo to pred nami tak zvláštne utajované," uviedol. V lokalite sa ale podľa mesta s cestou v územnom pláne počíta. "Štyri pruhy sú v pláne ešte na základe pôvodného konceptu, kedy každá taká cesta mala vyústiť na svoj most," podotkol aktivista a odborník na stavebné právo Vladimír Dulla. Keď Starý most zrekonštruujú, autá tam ale nepustia. "Einsteinova je občas taká zapchatá, že autá stoja až na rakúskych hraniciach. Takže neviem, kde chcete štvorprúdovku napojiť," pripomenul radným jeden z diskutujúcich.

Reklama

Bratislavčania proti ceste už spisujú petíciu. Nechcú prísť o zeleň pri ramene a boja sa, že cesta ich rozdelí. "Chodíme sa tam hrávať, vy si to tam zastaviate, tak ako sa mám cítiť," rozplakala sa pri svojom vystúpení k predstaviteľom mesta mladá Petržalčanka. Ľudia v pondelok žiadali referendum aj vyvodenie personálnej zodpovednosti voči Schlosserovi. "Odvolať? To sú lacné gestá," reagoval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Mesto k dokumentácii na územné rozhodnutie zatiaľ nevydalo ani nevydá kladné záväzné stanovisko, povedal Ftáčnik, ale plánuje vypísať urbanisticko-architektonickú súťaž. "Chcem predísť situácii, ktorá sa stala so Starým mostom," podotkol. Tam mesto súťaž nestihlo urobiť pre termíny z Európskej únie. Ftáčnik sľubuje, že zadanie súťaže verejnosti predstaví. "Zo súťaže vyplynie, či dospejeme až k zmene územného plánu," dodal.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali