BRATISLAVA: Kultúrna jeseň v meste ponúka stovku podujatí

BRATISLAVA: Kultúrna jeseň v meste ponúka stovku podujatí

Bratislava 12. októbra (TASR) – V hlavnom meste štartuje nultý ročník Kultúrnej jesene. Mestské aj štátne organizácie sa spojili pod jednu hlavičku, aby takýmto spôsobom prilákali viac Bratislavčanov do koncertných sál či výstavných miestností. Celú jeseň ponúkajú spolu približne 100 podujatí.

"Ak niekto dostane leták, na ktorom si môže vybrať z ponuky galérie, našej alebo štátnej, filharmónie či Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, určite si ponuku nájde. Ak by sme to každý robili individuálne, tak sa k divákovi, ktorý by mohol prísť, informácia možno dostane ťažšie," povedal na dnešnej tlačovej konferencii primátor Milan Ftáčnik. Samospráva chce takto nadviazať na tradíciu Kultúrneho leta a hradných slávností. "Aby kultúrny život v jeseni bol aspoň taký bohatý ako v lete," dodal primátor.

Do Kultúrnej jesene sa zapojilo celkovo osem organizácií – Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), Galéria mesta Bratislavy, Mestská knižnica v Bratislave, Slovenská filharmónia, Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Zoologická záhrada a Múzeum mesta Bratislavy. Tie ponúkajú osem tematických kultúrnych podujatí, šesť výstav a tri dlhodobé projekty venované seniorom, mladým a Vianociam.

Filharmónia ponúkne napríklad sériu organových recitálov 18. novembra a vianočné koncerty 20. a 21. decembra. Po troch uplynulých sezónach sa koncerty uskutočnia v priestoroch zrekonštruovanej Reduty a niekoľko podujatí prebehne aj v dosiaľ neobvyklom prostredí Nádvoria Björna Björnsona.

Reklama

Galéria mesta Bratislavy od 22. novembra do 10. februára prináša kolekciu kresieb Ladislava Mednyánszkeho pozostávajúcu z 314 diel. V Slovenskej národnej galérii v Esterházyho paláci zase od 29. novembra do konca marca vystavuje Jana Želibská, ktorá vo svojej tvorbe prehodnocovala podnety neo-avantgardných tendencií. Galéria od polovice decembra ponúkne aj výstavu Krv.

Slovenské národné múzeum má od 16. novembra na Vajanského nábreží výstavu Porcelán, ktorá obsahuje luxusné, ručne maľované a zlátené porcelánové výrobky z maďarskej porcelánky Herend. Potrvá do konca februára 2013. Lárom-fárom v podzemí Starej radnice je zase podujatím Múzea mesta Bratislavy. Na to, ako vyzeralo stredoveké mesto a väzenie a čo všetko sa dialo v Starej radnici, sa Bratislavčania budú môcť pozrieť 24. novembra. Ako ľudia žili v 17. a 18. storočí sa dozvedia ešte tento mesiac, a to 27. októbra na akcii Pán Barok.

Reklama

BKIS prinesie zase Medzinárodný festival gregoriánskeho chorálu. Koncerty odznejú v priestoroch Jezuitského kostola a v Dóme sv. Martina od 25. do 28. októbra. Mestská knižnica bude zase pokračovať v kultúrnych podujatiach komornejšieho charakteru. Ponúka autorské čítanie, prednášky a besedy či komorné koncerty.

"Chceli sme sa pokúsiť výnimočné podujatia lepšie uviesť, vytvoriť tak silnejšiu ponuku a využiť pritom synergiu partnerstva. Kultúra je tu celý rok, ale akoby bola trochu skrytá. Jesenná Bratislava môže byť rovnako úžasná ako tá letná," dodal riaditeľ BKIS Vladimír Grežo.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali