Brány prezidentského paláca zostávajú pre Fica zatvorené

Brány prezidentského paláca zostávajú pre Fica zatvorené

Slovensko 30. marca (HSP/Ilustrácia:HSP)

 

Druhé kolo prezidentských volieb 2014 vyhral Andrej Kiska

Výsledky sú definitívne. Premiér Robert Fico sa nestal prezidentom Slovenskej republiky. Jeho 22-ročná politická kariéra nateraz nie je zavŕšená prezidentským kreslom. Politológ Ján Leško prirovnal túto prehru k zlomovému bodu jeho kariéry, rovnako ako to bolo v prípade Vladimíra Mečiara po prehre s Ivanom Gašparovičom.

Reklama
Na snímke kandidát na prezidenta SR Robert Fico počas krátkeho brífingu vo svojej volebnej centrále počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave

Mnohí komentátori a politológovia sa zhodli na tom, že išlo o veľmi špinavú kampaň. Fico zvolil útočný tón, od ktorého upustil až posledné dni volebnej kampane. Kisku zahnal do defenzívy a jemu neostávalo nič, len sa brániť. Výraznejšie na premiéra neútočil.

To, že Fico vytiahol scientológiu a úžeru bolo podľa politológov zlým ťahom. Ak by bol na Kisku apeloval vo forme takmer žiadných politických skúsenosti, možno by to malo na voličov väčší efekt.

Reklama

Aký vzťah bude medzi aktuálnym premiérom Robertom Ficom a nových prezidentom Andrejom Kiskom je nateraz otázne. 

Chcel byť aktívnejší, dynamickejší a viditeľnejší prezident, ako jeho predchodcovia. Tvrdí, že chcel pôsobiť ako nadstranícky prezident, pritom však naďalej uplatňovať svoje sociálne cítenie. 

Je dlhoročným politikom a dvojnásobným premiérom. Fico má 49 rokov, narodil sa a vyrastal v robotníckej rodine v Topoľčanoch. Do šiestich rokov žil aj s rodinou v obci Hrušovany. Je žanatý s manželkou Svetlanou s ktorou majú jedného syna Michala. Robert Fico absolvoval v roku 1986 Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a získal titul JUDr. V roku 1992 získal titul CSc. Od absolvovania školy až do roku 1995 pracoval na Právnickom inštitúte MS SR. V rokoch 1994-2000 pôsobil ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskou komisiou pre ľudské práva a Európskym súdom pre ľudské práva. 

Jeho politické začiatky siahajú do roku 1987. Prvýkrát sa stal predsedom vlády v roku 2006 a druhýkrát v roku 2012 po predčasných voľbách a páde vlády Ivety Radičovej. Svoj politický vrchol dosiahol v strane Smer. Od jej založenia v roku 1999 je na jej čele.

Úradujúci premiér a zároveň prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico si uvedomoval komplikovanosť svojej predvolebnej pozície. “Všetci hovoria, že kandidovať z pozície premiéra je veľká výhoda. Ja tvrdím, že je to veľká nevýhoda. Jediné, čo môžem ponúknuť slovenskej verejnosti a presvedčiť o tom slovenskú verejnosť, je to, že som úplne politicky nahý. Všetci o mne všetko vedia. Poznajú moje názory. Robím všetko pre to, aby boli konzistentné. Aby bola kontinuita v mojom rozmýšľaní, aj v mojich činoch. Vedia o mne, ako som kedy rozhodol, aké chyby som urobil – pretože aj chyby patria k politike,” povedal pre TASR v rámci projektu rozhovorov s prezidentskými kandidátmi pred prvým kolom Robert Fico.

Reklama

Nový prezident Andrej Kiska však týmto svojim víťazstvom Slovensku zaručil, že premiér sa nebude musieť vzdať funkcie, vláda nepodá demisiu a nebude potrebné jej nové programové vyhlásenie. Slováci vo voľbách preukázali vieru v svojho premiéra a nechali mu priestor, aby naplnil svoje volebné sľuby.

Ako bude prebiehať spolupráca premiéra Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku ukáže obdobie po 15. júny, kedy sa prezident oficiálne ujme svojej funkcie. Nateraz sa premiér zachoval zdvorilo a ešte pred oficiálnym vyhlásením výsledkov zablahoželal Andrejovi Kiskovi k prezidentskému kreslu.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali