Božská komédia – K sedemstému výročiu Danteho úmrtia

Božská komédia – K sedemstému výročiu Danteho úmrtia

Bratislava 9. apríla 2021 (HSP/Foto:Perfekt)

 

Ako prekladateľ nemám možnosť posudzovať slovenský preklad, ktorý nedávno vyšiel, ale nedá mi nepokúsiť sa posilniť čitateľovu schopnosť rozumieť sedemsto rokov vzdialenému posolstvu. Komédia vznikla z projektu, ktorý si Dante ako veriaci kresťan vypracoval tak, že prepojil s kresťanstvom dobovú vedu. Keď pápeži potvrdzovali štatúty parížskej univerzity na začiatku trinásteho storočia, robili to s predpokladom, že Aristotelova filozofia je definitívnym znením vedeckého poznania o človeku a vesmíre, že sa už nebude vyvíjať, a teda zistením jej zhôd s kresťanstvom by sa dosiahol želaný stav, že svetské poznanie a slovo Božie by hovorili v súlade

Božská komédia
Obálka

Od ôsmeho storočia do trinásteho však aristotelizmus prispôsobovali sústavne arabskí filozofi tak, aby sa stala vieryhodnou predstava, že zmyslom života človeka je spojiť sa s Bohom počas života, stať sa (nachvíľu) s ním jedno. Takto premyslený Aristoteles sa dostal do parížskeho filozofického učenia a tak ho pestoval najmä Siger z Brabantu, až došlo k rozkolu a cirkev zakázala v roku 1277, vo forme zákazu 119 téz, prednášať pozmenený aristotelizmus – averroizmus.

Reklama

Ten sa však stihol do tej doby stať všeobecne známym medzi laickými vzdelancami, ba kto z nich chcel, aby ho za takého pokladali, musel dávať slovom i písmom najavo znalosť obsahu zakázaných téz. Dante prešiel vo vzťahu k týmto pomerom členitým osobným vývinom: najskôr si znepriatelil básnických druhov vo Florencii sústredených okolo Guida Cavalcantiho, keď prešiel v diele Nový život od aristotelovstva (už ovplyvneného arabským averroesovstvom) k platónstvu, podľa vzoru Guida Guinizelliho.

Odôvodnené to bolo tým, že platónstvo nežiada od človeka, aby dosiahol počas života vlastným úsilím najvyššiu pravdu, čiže Boha, teda menej uráža kresťanskú vieru, nie je luciferstvom. Potom, už v závere Nového života, ale najmä v Hostine, sa vrátil k Aristotelovi, ale v jeho čistej podobe, ktorú vyjadril zhustene tvrdením, že neľúbime, čo nepoznáme, no a keďže človek Boha nemôže počas života poznať, ani ho poznať netúži. Božská komédia, a najmä Raj, je spolužitím obidvoch spomínaných predstáv, a to doplnených kresťanským učením, že na cestu k Bohu je potrebná Božia milosť, a tú nám Boh dal len vďaka Kristovmu vykúpeniu ľudstva. Vnútorné napätia tohto spolužitia tvoria to, čo je v Komédii, najmä v Raji, jadrom posolstva, a to, čo je ozajstným predmetom čitateľského záujmu a potešenia z čítania.

Reklama

Predsa len, dielo by bolo len súhrnom udalostí, aj keď „napínavých“, keby nemalo v jadre to, čo je aj jadrom filozofie, či už aristotelovskej alebo jej averroesovského prispôsobenia: prepodstatnenie, zjedinenie s tým, čo je spoznané, zboženie.

Večný život, a o ten všetkým učeniam šlo, je vyjadriteľný ako jednosť zdokonaľovaného so zdokonaľujúcim. Aristoteles povedal, že čistý intelekt (v kresťanskom chápaní anjel), keď si osvojí formovú podstatu abstraktnej veci, stane sa ňou, nebude môcť rozlíšiť, či je sebou, alebo sebou – ňou. A to je večný život, lebo abstraktné veci sú večné. Človeku to nie je možné, lebo je intelekt, ale nie čistý, telo vždy ostane vonku.

Averroes sa usiloval odstrániť telesnú prekážku tvrdením, že zdokonaľovaný sa stáva jedno so zdokonaľujúcou abstraktnou podstatou nie pomocou pojmového poznania, ale stotožňujúcim poznaním, ktoré poskytujú oči mysle. Beatrice, Danteho sprievodkyňa k Bohu, je aj vedou. Ak Dantemu dovolí pozrieť sa jej do očí, dáva mu milosť byť sebou a ako takému letieť spolu s ňou ta, kde sa zrodila ona ako veda – do Božej mysle.

Táto totožnosť zdokonaľovaného a zdokonaľujúceho prienikom pohľadov je ľudsky overiteľná, lebo všetci máme skúsenosť, že pozerajúc sa do očí milej, milému máme pocit bytia v ňom, jedinosti oboch. Keď prešla feudálna dvorná pani z provensálskej poézie do talianskej, výraz „moja pani“ sa stal práve vďaka odkazu „mojej panej“ na citovú skúsenosť aj na filozofickú kategóriu (species intelligibilis) názvom pre oboje. Takou je popri iných „mojich paniach“ talianskej poézie aj Beatrice, Danteho sprievodkyňa.

Vhľady lásky, ktoré Danteho pozdvihujú, majú byť spôsobom cesty živého človeka k najvyššiemu poznaniu, k Bohu, tak, aby bola taká cesta k jednosti v Bohu zmyslovo vnímateľná ako vášeň, nikdy nekončiaca a s cieľom dosiahnuteľným zaživa. Aby bolo vnímateľné, čo znamená ľúbiť Boha a túžiť za ním. Toto prepojenie medzi zmyslovým poznaním (ľúbenou ženou) a rozmyslovým (inteligibilným, vyjadreným species – vedou označenou tým istým menom – Beatrice) by nemalo zmysel, ak by nebolo dôkazom, že Dante poznal podstatu aristotelovskej aj averroesovskej filozofie dokonalo a uvedomoval si nevyhnutnosť, aby bola zmyslovo overiteľná.

Reklama

Nie na náhodnom, ale na dokonalom poznaní založil pomocou „Beatricinho“ sprostredkovania ich prepojenie s kresťanskou predstavou Božej milosti ako potrebnej na pozdvihnutie.

Chcem sa ospravedlniť, ak som zatiahol čitateľa do ťažkostí miesto toho, aby som mu podvihol elán. Vec je v tom, že Danteho témou v Komédii bolo predstaviť dejiny spásy pre večný život. V tomto zmysle je historickým eposom, a to s veľmi súrnym posolstvom, ktoré si muselo nájsť porozumenie dobového čitateľa, ktorému ho Dante určil. Za cieľ mal predstaviť dejiny spásy svojim súčasníkom, teda laickým i cirkevným intelektuálom, a to tak, aby dosiahol medzi nimi zmier a porozumenie.

Tento Danteho adresát je nezameniteľný. Nemôžeme ho preskočiť a jednoducho povedať, že dielo je adresované ľudstvu alebo vekom. Naopak, pôvodný adresát bol veľmi úzky a veľmi špeciálne pojmovo vybavený, takže pred čítaním Raja nám neostáva, len sa aspoň sčasti spodobať na pôvodného Danteho čitateľa.

Pavol Koprda

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali