Boris Kollár: Rakúsky predseda Ústavného súdu je hrdina. Mainstream: Iracionálni Rakúšania napokon možno zvolia neonacistu

Boris Kollár: Rakúsky predseda Ústavného súdu je hrdina. Mainstream: Iracionálni Rakúšania napokon možno zvolia neonacistu

Bratislava/Viedeň 2. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak

 

Na prekvapivú správu o neplatných prezidentských voľbách v Rakúsku väčšina ľudí reagovala s nádejou. Kollár si myslí, že ústavný sudca, ktorý vyniesol o tom rozsudok je hrdinom dnešných dní. Našli sa však aj pesimistické komentáre, ktoré kuvikajú, že Rakúsko možno bude mať za prezidenta neonacistu a z Rakúšanov sa vysmievajú, že sú iracionálni

Predseda ústavného súdu Gerhart Holzinger, ktorý rozhodol ,že sa prezidentské voľby v Rakúsku budú opakovať, v zdôvodnení rozsudku uviedol, že neexistujú žiadne indície o tom, že by členovia volebných komisií s odovzdanými hlasmi manipulovali. Podľa neho je však pre spochybnenie výsledkov volieb postačujúca už skutočnosť, že k takýmto manipuláciám kvôli chybám pri otváraní obálok vôbec mohlo dôjsť. Chybný postup sa podľa neho týkal takmer 78 000 hlasov, čo by vzhľadom na tesný rozdiel medzi kandidátmi stačilo k zmene celkového výsledku. Holzinger zdôraznil, že cieľom ústavného súdu nie je rozhodovať o víťazovi a porazenom. „Voľby sú základom našej demokracie a ústavný súd ich musí udržiavať funkčné. Naše rozhodnutie má posilniť dôveru občanov v náš právny štát a v demokraciu,“ povedal.

Reklama
Na snímke Norbert Hofer (vpravo) a súčasný prezident Van der Bellen
Na snímke Norbert Hofer (vpravo) a súčasný prezident Van der Bellen

Podľa Borisa Kollára je Gerhard Holzinger hrdinom týchto dní. “Človek ktorý nepodľahol tlakom, ktorý skutočne chce dodržiavať demokraciu, ústavu a právo, rozhodol, že sa v Rakúsku budú opakovať voľby. Je to veľké víťazstvo, lebo ja som presvedčený, že tie voľby dnes dopadnú úplne inak. A toto je facka všetkým štandartným politikom, ktorí sú ochotní podvádzať, klamať, kradnúť a urobiť hocičo, len aby sa udržali pri moci, aby mohli ďalej rozkrádať systém a je jedno či u nás, alebo v Rakúsku, či priamo v Bruseli. Pozrite na nich čo robia! Zväzujú nám ruky, kradnú nám peniaze a budúcnosť. Nestarajú sa o ľudí, o deti, o dôchodcov, je im to úplne jedno. Ja tlieskam Rakúšanom a ich Ústavnému súdu. Som strašne rád, že tento ústavný sudca mal v sebe toľko hrdinstva a odvahy, že urobil toto veľké rozhodnutie.

Pre liberálne médiá bola správa o opakovaní volieb katastrofou

Reklama

Iný názor však majú mainstreamove médiá. Denník Sme rozhodnutie Ústavného súdu v Rakúsku komentoval takto:

“Toto jednoducho nevymyslíš. Rakúsky ústavný súd rozhodol, že májové prezidentské voľby, v ktorých liberálny kandidát zdolal krajne pravicového tesným rozdielom 30-tisíc hlasov, treba opakovať. Nie preto, že by zistili nejaký skutočný volebný podvod, ale preto, že nedočkaví overovatelia začali počítať hlasy skôr, ako bolo dovolené. Na posratého aj hajzel spadne, veru. Zástancovia liberálneho usporiadania sveta sa len ťažko spamätúvajú z brexitu a hneď dostali ďalšiu facku – teraz z rúk rakúskych babrákov.

Problém je o to väčší, že sme dnes len na začiatku demokratickej vzbury v Európe, v ktorej čoraz sebavedomejší voliči získavajú šancu odmietať bližšiu integráciu, ale aj príchod migrantov. Rakúšania budú voliť v politickom prostredí v ktorom sa už Angličania otočili Únii chrbtom a prelomili tabu. Tak ako u nás sa stalo “legitímnim” zvoliť “kotlezberbovcov”, tak aj Rakúšania budú môcť zvoliť “nienacistu” Hofera, bez štipky hanby pred Európou a jej mierumilovnými generáciami. Začína byt jasné že sme v menšine a že nás nie je dosť, aby sme zachránili tú pomalú, komplikovanú a iritujúcu úniu. Iracionálny človek má v Európe momentálne prevahu”, povzdychol si komentátor denníka Sme.

Jeho kolega k situácii poznamenal toto:

“Politicky sa dá len prízvukovať, že Európu život fackuje zľava i sprava. Tentoraz teda sprava, keďže jediná pozitívna správa v pohnutých migračno-brexitových časoch, že slniečkar porazil v Rakúsku národného populistu, je už neplatná. Nikto nevie, čo prinesie opakované hlasovanie, ak sa ale echo brexitu donieslo až pod Alpy, tak o to, či rakúska demokracia obstála alebo nie, sa ešte povedie boj.”

Reklama

Predseda rakúskeho ústavného súdu Gerhart Holzinger, bol štandardnými politikmi a mimovládnymi aktivistami kritizovaný aj za to, že v marci vyhlásil, že plánované zavedenie kvót na počet žiadateľov o azyl “je nezákonné a protiústavné”.

Zároveň na Slovensku vznikla tzv. výzva osobností s názvom “Za republiku”, ktorá paradoxne varuje pred snahami odtrhnúť Slovenskú republiku spod diktátu EÚ a je svojím spôsobom ideologicky totožná s rovnakými výzvami z minulého režimu za zachovanie nerozborného priateľstva s krajinami socialistického tábora. Vo výzve sa píše:

Za republiku!

Slovenská republika čelí v rastu protidemokratických síl – takéto šírenie mutácií fašizmu tu nebolo od čias druhej svetovej vojny. Súčasne sa dvíha úsilie za odtrhnutie Slovenskej republiky od EÚ. Obraciame sa preto na vládnucich, a tiež na slovenskú verejnosť s výzvou, aby neostávali pasívni.

Po BREXITE sa môžeme oprávnene obávať, že sa nepriatelia EÚ zamerajú na deštrukciu východu EÚ. U nás sú ich terčom piliere, na ktorých stojí Slovenská republika: 1. antifašistický odkaz SNP, 2. demokratický odkaz roku 1989, 3. sloboda a územná zvrchovanosť, dosiahnutá vyhnaním okupantov, 4. účasť na integračnom projekte EÚ a euroatlantická spolupráca.

Reklama

Nevzdajme sa ich. Aj dnes platí, že bez protifašistického odboja (1944), a vyše 40 ročného zápasu o slobodu, ktorý vyvrcholil v Novembri 1989, by sme nedosiahli štátnu samostatnosť (1993). Nezabúdajme, ako sme v podmienkach samostatného štátu zastavili Mečiarov pokus o oddelenie Slovenskej republiky od Západu (1998). Vďaka tomu sme členmi EÚ (2004), kde užívame neobmedzený pohyb (2007), aj spoločnú menu (2009).

Slovenská štátnosť sa budovala súčasne s integráciou Slovenskej republiky do EÚ. Preto sme po studenej vojne žili v mieri a mladé generácie mali viac príležitostí na vzdelanie, aj na uplatnenie svojich schopností, než mali občania Slovenska kedykoľvek v minulosti. Príbeh Slovenska a EÚ sú dva neoddeliteľné príbehy. Nestali sme sa dokonalou republikou, no podstatné je, že náprava chýb, aké vidíme v správe štátu, je iba v našich rukách.

Proti úspechom republiky sa dvíhajú odporcovia slobody. Obnovuje sa tlak proti demokratickému poriadku a za oddelenie Slovenska od našich západných spojencov. Postavme sa preto za republiku!

Ján Budaj

Výzvu podporujú:

Iveta Radičová

Daniel Pastirčák

Zuzana Čaputová

Juraj Rizman

František Mikloško

Reklama

Milan Kňažko

Viera Dubačová

Otto Žarnay

Ladislav Kováč

Eugen Korda

Reklama

Anna Remiášová

Oleg Pastier

Ľubo Feldek

Bohuslav Kraus

Viktor Hulík

Reklama

Alex Mlynárčik

Mária Smreková

Marta Šimečková

Márius Kopcsay

Juraj Marušiak

Juraj Mesík

Elena Pätoprstá

Reklama

Juraj Smatana

Vladimír Ondruš

Mária Filková

Juraj Čarný

https://www.youtube.com/watch?v=nCXVAKvwnKM

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali