Boh dáva prikázania, diabol nabáda k dialógu

Boh dáva prikázania, diabol nabáda k dialógu

Bratislava 29. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V dnešnej dobe sme v spoločnosti svedkami násilného pertraktovania politického dialógu do pozície najdokonalejšej platformy, ktorá by mala viesť k zmysluplnému konsenzu a úspešne vyriešiť nielen všetky existujúce problémy a kontroverzie medzi politickými subjektami, ale ktorá sa tvári ako všeliek na existujúce problémy. Na Slovensku sme tak svedkami pomýleného presadzovania absurdnosti o všemocnom význame dialógu, pričom takáto absurdnosť sa zrodila liberálnej mysli, totálne vzdialenej od reality

Na snímke zľava Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina

Je škoda, že na Slovensku neexistuje politický subjekt, ktorému by mohli katolíci skutočne bez väčších výhrad zveriť svoj hlas a ktorému by mohli dôverovať, dúfajme že sa do volieb situácia vyprofiluje tak, že sa objaví nejaký subjekt, s ktorého názorovými hodnotami sa budú môcť katolíci aspoň čiastočne stotožniť. Nezabúdajme, že zvýrazňovanie potrieb dialógu za každú cenu priviedlo paradoxne k takým logickým nezmyslom, akým je spájanie KDH v čele s Alojzom Hlinom s hnutím Progresívne Slovensko a so stranou Spolu.

Reklama

Ako je všeobecne známe, Hlinovmu liberálno-kresťanskému optimizmu predchádzalo podpísanie dohody o predvolebnej spolupráci z 10. 7. 2019. Lídri Alojz Hlina (KDH), Miroslav Beblavý (Spolu) aj Michal Truban (PS) sa zhodli, že má zmysel rokovať o spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, podľa Beblavého treba Slovensko posunúť vpred. Spoločne sú pripravení riešiť existujúce problémy Slovenska, v prvej fáze najmä v školstve, či zdravotníctve.

Alojz Hlina, nadšený prívrženec politického a konfesionálneho dialógu na Slovensku (samozrejme v jeho ponímaní s hodnotovo pozitívnymi stranami, ktoré nemajú odmietavý vzťah k interupciám či drogám) je presvedčený, že ak KDH zadeklaruje všetky svoje priority, budú ich liberálni partneri akceptovať a všetky tri subjekty nájdu spoločné body, vďaka ktorým budú môcť uskutočňovať aj povolebnú spoluprácu. Hlina teda evidentne predpokladá, že sa spoločne trojica strán (KDH – PS – Spolu) dostane po budúcoročných voľbách do parlamentu.

Reklama

“Chcem veriť, že SR má na to, aby tu vládli ľudia, ktorí rozoznajú DPH od HDP, rozumejú tomu, ako funguje demokracia a svoju politickú agendu nemajú postavenú na nenávisti. Na konci môže byť dohoda o povolebnej spolupráci,“ potvrdil svojho času predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina na margo povolebnej spolupráce s Progresívcami a spol. ešte v auguste 2019

Všetci spomenutí lídri sa zhodli na tom, že je dôležité viesť konštruktívny dialóg, determinovaný vzájomným neútočením v predvolebnej kampani a potrebou usilovného hľadania programového prieniku. Truban presadzuje okrem toho názor, že staršia generácia slovenských politikov sa snaží umelými konfliktami rozdeľovať ľudí, aby im zakryli oči a vďaka tomu sa mohli aj ďalej udržali pri moci. Predseda KDH Alojz Hlina zdôraznil, že hodnotové rozdiely je možné prekonať dialógom a dohoda s Progresívcami je minimom, ktoré sú členovia KDH ochotní urobiť pre zmierenie politického napätia na Slovensku.

Na margo spomenutých lídrov, nadšených možnosťami presadzovať dialóg za každú cenu. Platí axióma, že Boh dáva prikázania a diabol ponúka dialóg. Mnoho dnešných veriacich sa žiaľ domnieva, že je tomu naopak a že Boh je ten, ktorý ponúka dialóg a diabol je len konšpiračnou teóriou a výmyslom. Ak však katolík dokáže vymenovať aspoň desať Božích prikázaní tak jednoznačne vie, že Boh oslovuje človeka hneď na začiatku Biblie príkazom, keď mu zakázal jesť ovocie zo stromu poznania dobra a zla (Genezis 2,16-17: 16 A Pán, Boh, prikázal človekovi: „Zo všetkých stromov raja môžeš jesť. 17 Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz! Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš.“).

Naopak diabol prichádza s otázkou, ktorá spochybňuje Boží imperatív a nabáda k dialógu a polemike o Božom príkaze (Genezis 3,1-5: 1 No had bol ľstivejší ako všetky poľné zvieratá, ktoré urobil Pán, Boh, a vravel žene: „Naozaj povedal Boh: »Nesmiete jesť z nijakého rajského stromu!«?“ 2 Žena odpovedala hadovi: „Z ovocia rajských stromov môžeme jesť, 3 ale o ovocí stromu, ktorý je v strede raja, nám Boh povedal: »Nejedzte z neho, ani sa ho nedotýkajte, aby ste nezomreli!«“ 4 – Tu povedal had žene: „Nie, nezomriete, 5 ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a vy budete ako Boh, budete poznať dobro a zlo.“ – 6 A žena videla, že strom je na jedenie chutný, na pohľad krásny a na poznanie vábivý, nuž vzala z jeho ovocia a jedla, dala aj svojmu mužovi, čo bol s ňou, a on tiež jedol.).

Diabol budí v človeku dojem, že môže o Božích príkazoch polemizovať a ponúka človeku pocit falošnej slobody. Diabol ale nechce, aby bol človek slobodný, chce ho o slobodu pripraviť, pretože človeka nenávidí. Diabol chce, aby človek popieral Božie prikázania a sám sa tak pripravil o svoju slobodu a Spásu, pretože keď sa človek odvráti do Boha, dostane sa do sféry vplyvu diabla. Diabol prichádza takmer vždy na začiatku s ponukou dialógu, jeho kroky však vždy vedú k strate ľudskej dôstojnosti, slobody a k ľudskej skaze. Diabol je otec lži a poloprávd, vďaka jeho dialógu s človekom je cesta do pekla spočiatku dláždená tými najlepšími úmyslami človeka.

Reklama

Božie prikázania sú radou pre človeka, ktorá má človeku umožniť spojiť sa s Bohom a zapojiť sa do Božieho plánu. Niečoho takého diabol nie je schopný, diabol dokáže len parazitovať na tom, čo Boh vytvoril, diabol sa opičí po Bohu. Diabol je pyšný a ľudí nenávidí, pretože na rozdiel od diabla, človek nemusí byť zatratený. Diabol chce ľuďom čo najviac uškodiť a stiahnuť ich so sebou do zatratenia. Podstatou Boha je láska, ktorú diabol kvôli svojej pýche a samoľúbosti nechápe. Diabol nikdy nepochopí, že Boh uskutočňuje svoj plán spoločne s človekom, ktorý má slobodnú vôľu a človeku predkladá svoj Božský plán. Závisí len od slobodnej vôle človeka, ako sa človek rozhodne a čo si zvolí.

Diabol vo svojej nenávisti voči človeku využíva všetky možné zbrane. Polemizuje, intriguje, negativizuje Božie prikázania, nakoniec vo svojej agresivite a zúrivosti vždy útočí a ubližuje. Božie príkazy a rady človeku označuje za zákazy, ktorých cieľom je pošliapať ľudské ego a slobodu. Diabol v prvom rade volá po potrebe dialógu, až keď človeka zviklá, zmocní sa ho pomocou hriechu, ktorého silu neustále stupňuje, tak ho privedie na koniec cesty (ku ktorej diabol človeka posunul práve lákavým dialógom na začiatku cesty odvrátenia sa od Boha)ktorá už znamená konečnú skazu človeka. Diabol dokáže strojiť úklady, konšpirovať a chce človeka donútiť aby plnil jeho skryté zámery, vzoprel sa Bohu a zahynul spoločne s ním. Diabol chce, aby človek okrem toho sám seba celú večnosť týral a toto je spomenutá druhá a definitívna smrť o ktorej hovorí Apokalypsa.

Možno niekoho po prečítaní týchto riadkov napadne, či neprichádza v tomto texte k zbytočnej demonizácii Alojza Hlinu. Chcem zdôrazniť, že cieľom tohto článku nie je ani Alojz Hlina a ani útoky na Alojza Hlinu.Význam Alojza Hlinu ako politika na Slovensku je ozaj marginálny, navyše Alojz Hlina nie je diabol a na rozdiel od diabla nemá k dispozícii ani oslňujúcu inteligenciu či logiku. Alojz Hlina je slovenská politická mŕtvola stojaca v čele politicky mŕtveho KDH, ktoré zdegradovalo do dnešnej podoby vďaka svojím predchádzajúcim elitám a lídrom.Tie za 25 rokov existencie úspešne zničili jedinú kresťanskú politickú stranu na Slovensku, ktorá mohla mať ambície niečo na politickej mape Slovenska dosiahnuť. Kto nahradí KDH, prípadne či sa podarí prinavrátiť KDH k životu ako biblického Lazara uvidíme.

Článok je koncipovaný ako zamyslenie pre katolíkov, ktorí nepochopiteľne preceňujú význam dialógu za každú cenu, pretože ho považujú za jeden z najlepších spôsobov komunikácie. Dialóg s liberálmi ale nemá žiaden väčší význam, pretože dospieť s nimi ku zmysluplnému konsenzu nie je pre úprimne veriaceho katolíka možné. Nemožno totiž nájsť zhodu s niekým, kto bytostne odmieta kresťanské princípy aplikovať do bežného života, odsudzuje ich a násilne presadzuje interupcie, eutanáziu či asistovanú samovraždu ako prijateľné pre spoločnosť. Na to by veriaci katolíci nemali nikdy zabúdať.

Článok končím (skutočne veriacim katolíkom, ktorí vedia vymenovať minimálne 10 Božích prikázaní) známym evanjeliovým textom Matúš 7,15-20: 15 Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci. 16 Poznáte ich po ovocí. Veď či oberajú z tŕnia hrozná alebo z bodliakov figy? 17 Tak každý dobrý strom rodí dobré ovocie, kým zlý strom rodí zlé ovocie. 18 Dobrý strom nemôže rodiť zlé ovocie a zlý strom nemôže rodiť dobré ovocie. 19 Každý strom, ktorý neprináša dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa. 20 Teda po ich ovocí ich poznáte.

Reklama

Adam Nemečkaj

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali