Bjørn Nistad: Krym je ruský

Bjørn Nistad: Krym je ruský

Oslo 22. februára 2017 (HSP/Foto: Screenshot NY TID)

 

Západní politici a média odsudzujú Rusko za „anexiu a okupáciu“ Krymu, ktorá údajne protirečí normám medzinárodného práva, a preto uvalili na Rusko sankcie. Ale pravda je niekde inde – Krym je ruský, tvrdí nórsky novinár Bjørn Nistad

Screenshot NY TID

Presne pod týmto názvom „Krim er russisk“ (Krym je ruský) zverejnil článok v nórskom denníku NY TID. Poukazuje na to, že mnohé fakty sú v tejto záležitosti prekrútené a udalosti spred 3 rokov na Kryme sa dá komentovať aj inak, ako to robia západné médiá a politici, pretože celá história Krymu potvrdzuje fakt, že je ruský…

Reklama

Bjørn Nistad podčiarkuje, že napriek tomu, že mnohí západní experti a politici nesúhlasia s „anexiou“ Krymu, ti, ktorí v ostatných mesiacoch navštívili Krym, môžu potvrdiť, že drvivá väčšina obyvateľov – prakticky všetci – podporuje znovu zjednotenie polostrova s Ruskom v r. 2014. „Je viac ako pravdepodobné, že Rusko prevzalo kontrolu nad polostrovom a zabránilo obrovskému krvavému konfliktu,“ prízvukuje nórsky novinár.

Bjørn Nistad, aj keď je to nielen novinár, ale navyše je ešte aj vedec, predsa nie je nijaký obyčajný „teoretik“. Na rozdiel od drvivej väčšiny „expertov“, ktorí kričia o „anexii“ Krymu, osobne bol na mieste činu, všetko videl na vlastné oči, porozprával sa so mnohými ľuďmi a mohol si urobiť objektívny úsudok – zasa na rozdiel od mnohých „expertov“, ktorí poriadne ani nevedia, kde sa Krym nachádza, vôbec nepoznajú jeho históriu, ale dovoľujú si posudzovať, čo a ako by mali robiť jeho obyvatelia…

Reklama

„Na jeseň 2015 som za vedeckými účelmi navštívil Krym. Porozprával som sa tam s mnohými ľuďmi, ktorí boli veľmi odlišní, mali rozdielne názory a postoje, odlišne sa pozerali na mnohé veci, ale všetci boli úplne jednotní v jednom: bolo dobre, že Krym sa zasa stal súčasťou Ruska – o tom na Kryme nik nepochybuje,“ zdôrazňuje Bjørn Nistad.

„Na Kryme som mal rozhovor s vynikajúcim odborníkom, historikom a riaditeľom Štátneho Tavrického múzea Andrejom Maľginom. Rozprával som sa s lídrom Komunistickej strany Krymu, domácimi novinármi, s lídrami tatárskej národnostnej menšiny na Kryme, členami Literárnej akadémie Krymu, obyčajnými ľuďmi… Všetci mali odlišné názory na tie alebo iné veci, ale všetci svorne podporovali to, že sa Krym zasa stal ruským,“ podčiarkol.

„Najviac sa mi vryl do pamäti rozhovor s vynikajúcim odborníkom Andrejom Maľginom. Je to veľmi skúsený odborník a perfektný analytik. Prízvukoval, že keby ruské vedenie nevzalo Krym pod kontrolu, ukrajinskí nacionalisti a nacisti by tam rozpútali strašný krvavý konflikt – mnohonásobne horší, ako je to na Donbase. Podčiarkol, že potom by Rusko aj tak nemalo inú šancu a muselo by sa zamiešať do celého priebehu, ale v tom prípade by do týchto smutných udalostí vstupovalo už za oveľa horších podmienok,“ píše Bjørn Nistad.

„Andrej Maľgin neskrýval, že podľa neho je dobré, že Krym sa zasa vrátil do Ruska. Prízvukoval, že je to oveľa lepšie pre celé obyvateľstvo polostrova. Domnieva sa, že Krymčania by aj tak bojovali o nezávislosť od Ukrajiny a potom by dopadli tak ako Abcházsko – polostrov by sa premenil na región s dosť hmlistým štatútom a perspektívami, kde všetkých trápila neistota a problémy,“ cituje nórsky novinár ruského experta.

„Maľgin mi povedal, že ukrajinskí extrémisti prekročili hranicu, keď zorganizovali protiústavný, protizákonný, krvavý, ozbrojený štátny prevrat a odstavili zákonne zvoleného prezidenta Janukoviča. Vyhlásili, že budú likvidovať Rusov a všetko ruské. Je jasné, že potom všetkom Krym nemohol zostať v zostave Ukrajiny,“ prízvukuje nórsky novinár.
Poukázal na to, že prakticky všetci na Kryme podporujú zjednotenie polostrova s Ruskom, čo potvrdzujú aj všetky prieskumy verejnej mienky, zorganizované svetovými analytickými agentúrami. Napríklad, americká spoločnosť Pew Research Center v máji 2014 zistila, že viac ako 91 % obyvateľov Krymu považuje odchod Krymu zo zostavy Ukrajiny za spravodlivý a demokratický proces a 88 percent obyvateľov tvrdí, že Kyjev by mal akceptovať výsledky celonárodného hlasovania na Kryme a jeho odchod zo zostavy Ukrajiny a návrat do Ruska.

Reklama

Pripomenul, že krymské referendum v r. 2014 potvrdilo, že prakticky celé obyvateľstvo chcelo návrat do Ruska, keď 96,7% všetkých Krymčanov (v Sevastopole to bolo 95,6%) podporilo návrat polostrovu do zostavy Ruska. Bjørn Nistad poukázal aj na neuveriteľne vysokú účasť na referende – 83,1%.

V druhej časti svojho článku sa venoval histórii Krymu – ako sa stal ruským, potom „ukrajinským“ a potom zasa ruským. O tom sa dočítate v pokračovaní tohto článku zajtra.

Tu si môžete prečítať druhú časť článku.

Eugen Rusnák

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali