Biskupi v diecézach vyslali na koledovanie koledníkov Dobrej noviny

Biskupi v diecézach vyslali na koledovanie koledníkov Dobrej noviny

Bratislava 18. decembra 2018 (HSP/TK KBS/Foto:Ján Dovjak)

 

Na viacerých miestach Slovenska sa uplynulý víkend konali sväté omše alebo sväté liturgie spojené s vyslaním koledníkov Dobrej noviny. Prinášame spravodajstvo

Ilustračné foto

BRATISLAVA

Reklama

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský vyslal v sobotu 15. decembra 2018 – 110 koledníkov z deviatich farností bratislavskej arcidiecézy v kostole sv. Jána z Mathy. Prítomným deťom a sprevádzajúcim osobám sa prihovoril a nadväzujúc na evanjelium ich povzbudil, že oni ako koledníci sú ako Ján Krstiteľ, ktorý ohlasoval radostnú zvesť o príchode Krista.

Ako obetný dar deti priniesli oblečenie, školské potreby a hračky pre deti v Rumunsku. Po svätej omši bol spoločný obed a deti mali možnosť sa porozprávať s otcom arcibiskupom. Po obede nasledovalo divadelné predstavenie Klbka z TV LUX, ktoré prerozprávalo deťom príbeh o Dobrej novine. Súčasťou programu bolo aj svedectvo a zážitky dobrovoľníčky z jej pobytu v Ugande. V druhom bloku deti čakali rôzne tvorivé dielne, spoločné hry a učenie sa mávania so zástavami ako príprava na blížiaci sa Trojkráľový sprievod v Bratislave.

Reklama

TK KBS informovala Kristína Kollerová

HNÚŠŤA

V sobotu 15. decembra 2018 celebroval rožňavský biskup Mons. Stanislav Stolárik v kostole Povýšenia svätého Kríža v Hnúšti vysielaciu svätú omšu pre koledníkov Dobrej noviny. Zúčastnili sa jej koledníci Dobrej noviny z viacerých farností rožňavskej diecézy, ktorí si prišli pre požehnanie, aby takto vyslaní zaniesli mnohým ľuďom radostnú zvesť o narodení nášho Spasiteľa.

V homílii sa biskup Stolárik prihovoril deťom aj dospelým a povzbudil ich, aby mali otvorené oči a srdcia na Božie pôsobenie, ktorým Boh skrze človeka vstupuje do ľudskej spoločnosti a koná veľa dobra a zázrakov. Na záver im udelil požehnanie ku koledovaniu. Každá farnosť so sebou priniesla aj obetné dary – trvanlivé potraviny – ktoré budú odovzdané Domovu sociálnych služieb v Klenovci.

Po svätej omši bol pre všetkých pripravený obed, po ktorom nasledovali aktivity pre deti v kultúrnom dome. Každé dieťa si po workshopoch so sebou odnieslo vlastnoručne vyrobený Betlehem alebo ozdobu na stromček. Na záver sa všetkým prihovoril dobrovoľník, ktorý pôsobil v Afrike, aby nám myšlienku Dobrej noviny viac priblížil.

Reklama

TK KBS informovala Lucia Grešková

BANSKÁ BYSTRICA

V sobotu 15. decembra 2018, sa v Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici uskutočnila vysielacia svätá omša koledníkov Dobrej Noviny, ktorí prišli zo svojich farností do centra diecézy, aby spolu s diecéznym biskupom slávili Eucharistiu a prijali jeho požehnanie na cestu ohlasovania radosti z narodenia dieťaťa Ježiša.

Zúčastnené deti počas svätej omše zaplnili celý katedrálny chrám. Eucharistické slávenie sprevádzal detský zbor z Farnosti Zvolen – mesto. Otec biskup Marián Chovanec vo svojej homílii priblížil osobu Jána Krstiteľa a jeho poslanie. Koledníkom zvýraznil zo života tohto svätca tri dôležité skutočnosti. Poukázal na dôležitosť trpezlivosti, ktorú zvýraznil na príklade rodičov Jána Krstiteľa Alžbety a Zachariáša, ktorí trpezlivo túžili po dieťati a Boh im ho dal v ten pravý čas. Následne biskup Chovanec zvýraznil Jánovu službu, ktorou pripravoval ľud na príchod Mesiáša. Do tretice zvýraznil Jánovu pokoru, to že Ján si uvedomoval, že je len predchodcom, hlasom, priateľom, ale dôležitejší je Ježiš, ktorý prichádza.

Po svätej omši otcovi biskupovi, ako aj všetkým prítomným zavinšovali a zaspievali koledníci z Farnosti Hontianske Trsťany. Následne sa deti s animátormi presunuli do Cirkevnej základnej školy Štefana Moyzesa, kde nasledoval ďalší pripravený program.

Reklama

TK KBS informoval Peter Lupták

ŽILINA 

Koledníci z celej Žilinskej diecézy sa v nedeľu 16. decembra 2018 stretli v kostole Dobrého Pastiera v Žiline na Solinkách. Odtiaľ ich do svojich farností vyslal šíriť dobrú novinu žilinský biskup Tomáš Galis.

V Žilinskej diecéze patrí Dobrá novina medzi veľmi obľúbené. Koledníci tu zväčša vyberú aj najväčší balík financií. To najdôležitejšie prečo koledujú im priblížil správca farnosti Dobrého Pastiera na Solinkách Dušan Pecko. „Aby prinášali tú radostnú zvesť a vlastne tak mohli aj zároveň pomôcť tomu, čomu sa venuje Dobrá novina, prinášať radosť deťom, ľuďom, ktorí toho veľa nemajú,” uviedol pre Rádio LUMEN.

Dušan Pecko potvrdil, že koledníci zavítali na Solinky zo všetkých kútov diecézy. „Prišli z rôznych farností, prišli z Diviny, z Ladiec, z Košece, z Predmiera, z Považskej Bystrice z mesta, z Rajeckých Teplíc, z Dolného Hričova, z Vysokej nad Kysucou, z Rajca, ale pravdaže aj naši domáci Solinkári, Žilinčania.“ Svätú omšu slávil žilinský biskup Tomáš Galis. V homílii upozornil na to, že Boh obnovuje našu lásku na našich zhromaždeniach.

„To znamená keď sa my stretávame tu v chrámoch, keď prídete na sväté omše, to je to naše zhromaždenie. My keď tam prichádzame, Pán obnovuje našu lásku, rozumiete? Teda nie, že musím chodiť, nie, ja sa mám tešiť, lebo on obnoví moju lásku, ja som totiž nie otrok, ale som Božie dieťa,” uviedol biskup Galis. Na záver poďakoval za ochotu prinášať radosť ostatným a koledníkov povzbudil v službe aj do tohtoročného už 24. ročníka.

Zdroj: Rádio LUMEN

KOŠICE 

Koledníci Dobrej noviny sa stretli so svojimi biskupmi aj v Košickej arcidiecéze. Vo farskom kostole svätého Jakuba vo Veľkom Šariši ich v nedeľu 16. decembra 2018 požehnal košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober. Koledníkov zo severnej časti arcidiecézy vyslal šíriť dobrú novinu v ten istý deň košický pomocný biskup Marek Forgáč, a to v kostole Povýšenia Svätého kríža v Snine.

Požehnanie od košického arcibiskupa metropolitu Bernarda Bobera dostali desiatky detí, ktoré sa pripravujú priniesť počas tohtoročných Vianoc dobrú zvesť do stoviek domácností. Obetnými darmi vo farskom kostole svätého Jakuba vo Veľkom Šariši boli pomôcky pre novovzniknutú cirkevnú materskú školu. Na slávnosti sa so svojimi koledníkmi zúčastnila aj Drahomíra Kucková z obce Medzany. Minulý rok sa im podarilo vykoledovať takmer 2,5 tisíca eur.

Reklama

Košický pomocný biskup Marek Forgáč požehnal koledníkov v Snine. „Ja to považujem za jednu veľmi krásnu vec počas vianočných sviatkov. Môžem tak nostalgicky povedať, že škoda, že my sme takéto príležitosti nemali, iste boli redukované v rámci doby, v ktorej sme žili, ale to, čo sa teraz ponúka mladým a deťom, akým spôsobom prežiť Vianoce, že môžu pomáhať druhým, možno neznámym, lebo nepoznajú konkrétne ich mená, ja povzbudzujem každého, kto by sa do toho mohol zapojiť.“
V sninskom kostole Povýšenia Svätého kríža bola súčasne prezentovaná nová kniha o farnosti.

Zdroj: Rádio LUMEN

NITRA

Na Tretiu adventnú nedeľu, 16. decembra 2018, prišlo do Katedrály – Baziliky svätého Emeráma v Nitre šesťsto koledníkov Dobrej noviny z viac ako štyridsiatich farností Nitrianskej diecézy. Svätú omšu v ich spoločenstve celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. V jej závere ich požehnal pre koledovanie počas nastávajúcich Vianoc.

V homílii ocenil ich ochotu prinášať ľuďom do ich domovov radostnú novinu o narodení Spasiteľa, vďaka ktorej pomôžu aj svojim rovesníkom v Afrike. Výťažok z Dobrej noviny totiž podporí rozvojové projekty pre ľudí v núdzi v Ugande, Etiópii, Kamerune, Južnom Sudáne, Keni, Rwande a Tanzánii.

Reklama

Jednotlivé skupiny koledníkov koordinujú konkrétne farnosti.

TK KBS informoval Miroslav Lyko

ĽUBICA 

V sobotu 15. decembra 2018 sa v Ľubici konala svätá omša spojená s vysielaním a požehnaním koledníkov Dobrej Noviny. Spišský emeritný biskup Mons. Andrej Imrich udelil požehnanie 250 koledníkom z 18 farností oblastných centier Sever, Spiš a Dolný Spiš. Poďakoval deťom za to, že sú poslovia , ktorí prinášajú do rodín tu najradostnejšiu zvesť o narodení Ježiša. Keď deti koledujú v dome, je to ako keby sa Ježiš narodil práve v tej rodine, v ktorej koledujú a tak naša viera ožíva.  Je to všetko dobré nie len pre nás doma, ale aj pre ľudí v Afrike.

Deti ako obetný dar prinášali trvanlivé potraviny a hygienické potreby, ktoré poputujú do domu Božieho milosrdenstva v Ľubici. Spolu sa vyzbieralo 270 kusov. Po skončení svätej omše bol pre všetkých koledníkov pripravený program vo forme tvorivých dielní, kde si deti vyrábali vianočné pozdravy a pomôcky na koledovanie. Ďalším workshopom bolo africké stretko, kde bola deťom priblížená ročníková téma Dobrej noviny. Po skončení týchto workshopov nasledovala prezentácia dobrovoľníka Matúša Bašandu, ktorý  vyrozprával svoju skúsenosť a zážitky z Afriky.

Reklama

TK KBS informoval Tomáš Tarčák

RUŽOMBEROK 

V sobotu 15. decembra 2018 sa vo farskom kostole sv. Ondreja v Ružomberku stretlo 385 koledníkov z 32 obcí Oravy a Liptova, na vysielacej svätej omši, ktorej hlavným celebrantom bol spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Vo svojej homílii koledníkov povzbudil, aby tak ako kedysi Ján Krstiteľ ohlasovali radostnú zvesť o príchode Pána Ježiša. Pripomenul im, že ich služba je z pohľadu Cirkvi veľmi dôležitá. Zároveň praje a vyprosuje všetkým koledníkom Božie požehnanie a radosť z toho, že môžu byť ohlasovateľmi radostnej zvesti a zároveň tak poslúžiť deťom na africkom kontinente.

Obetným darom od koledníkov boli trvanlivé potraviny, ktoré sa vďaka miestnej charite dostanú k núdznym ružomberským rodinám. So svojím ľudovým a rázovitým koledníckym programom sa predstavila farnosť Zuberec. Po svätej omši sa všetci presunuli do blízkeho gymnázia sv. Andreja. Tam bol pripravený program pod názvom: „.. aby padlo do úrodnej pôdy“. Deti si mohli vybrať zo 6 stanovíšť- tvorivé, hudobné, tanečné, hravé, výtvarné a africké s dobrovoľníčkou Mariankou, ktorá sa podelila so svojou skúsenosťou z Etiópie.

TK KBS informovala Miroslava Siteková

PREŠOV 

V Nedeľu svätých praotcov 16.12.2018 sa v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove konala svätá liturgia pri príležitosti vyslania a požehnania koledníkov Dobrej noviny Prešovskej archieparchie. Vysielacej liturgie sa zúčastnilo viac ako 260 koledníkov zo 16 farností. Hlavným celebrantom bol prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. Spolu s ním koncelebrovali protosynkel otec Ľubomír Petrík a viacerí kňazi Prešovskej archieparchie.

Reklama

Vladyka Ján v homílii povzbudil koledníkov, aby sa pripravili na sviatky Narodenia Pána dobrou svätou spoveďou, pretože Pán Ježiš prichádza do čistého srdca, ktoré je bez hriechu a zároveň nás pozýva na eucharistickú hostinu. Pripomenul, aby sme toto pozvanie neodmietli a nenachádzali si výhovorky, ako to urobili hostia v podobenstve o veľkej večeri, pretože Pán Ježiš prišiel na tento svet, aby nám pripravil cestu k spáse.

Vysielaciu liturgiu mládežníckymi piesňami aj koledami obohatil zbor mladých z Banského. Obetným darom boli trvanlivé potraviny pre Inštitút Krista Veľkňaza v Žakovciach. Koledníckym pásmom vinšov a kolied sa predstavili deti a mladí z farnosti Miľpoš. Po ich vystúpení sa krátkym vinšom prihovorila Katarína Hričáková z farnosti Vyšný Kazimír. Potom nasledoval obrad požehnania a vyslania koledníkov.

Po prestávke nasledoval krátky zostrih z historickej audiencie Svätého Otca Františka pre gréckokatolíkov zo Slovenska počas ich ďakovnej púte v Ríme v rámci Jubilejného roka Prešovskej archieparchie a malé občerstvenie.

TK KBS informovala Beáta Baranová

Tradičnú kolednícku akciu Dobrá novina organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1 280 mestách a obciach na celom Slovensku. V predchádzajúcom 23. ročníku sa do Dobrej noviny zapojilo 24 297 koledníkov v 2 522 skupinkách, ktorí spolu navštívili 65 938 rodín. Celkový výnos predstavoval 1 113 639,18 eur. Na verejnú zbierku Dobrá novina možno prispieť celoročne na číslo účtu IBAN: SK77 1100 0000 0029 4045 7894, SWIFT: TATRSKBX alebo online na dobranovina.darujme.sk.

Verejná zbierka Dobrá novina – 24. ročník je zapísaná v registri verejných zbierok Ministerstvom vnútra SR pod číslom 000-2018-020051 zo dňa 10. septembra 2018 na všeobecne prospešný účel rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. Bližšie informácie o koledníckej akcii a použití prostriedkov z verejnej zbierky je možné nájsť na stránke www.dobranovina.sk.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali