Berlín, Varšava, Bukurešť a Londýn sa stávajú cieľmi ruských Kalibrov

Berlín, Varšava, Bukurešť a Londýn sa stávajú cieľmi ruských Kalibrov

Moskva 4. februára 2019(HSP/SvPressa/Foto:Pixabay)

 

Američania jednostranne odstúpili od dohody o raketách malého a stredného doletu, pričom sú rozhodnutí americké rakety rozmiestniť na území štátov Európskej únie (zatiaľ Poľsko, Nemecko, Rumunsko) a Británie. Rusi to samozrejme nenechajú len tak, a tak sa Berlín, Varšava, Bukurešť a Londýn stávajú automaticky cieľom ruských Kalibrov a iných ruských rakiet schopných niesť jadrové hlavice

Ilustračné foto

Oleg Guščin na portáli SvPressa venuje svoju pozornosť slovám ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý uviedol, že Rusko pozastavuje svoju účasť v Dohode o raketách stredného a krátkeho doletu. Ide o ruskú odpoveď na kroky Washingtonu. Vladimír Putin takisto odsúhlasil výrobu nadzvukových rakiet zem-zem stredného doletu a takisto výrobu ruských Kalibrov, ktoré by dostali k dispozícii ruské pozemné sily (Kalibre dosiaľ používalo len letectvo a námorníctvo).

Reklama

“Američania uviedli, že odstupujú od zmluvy o raketách stredného a krátkeho doletu, my takisto odstupujeme. Informovali o tom, že vyvíjajú nové zbrane, my budeme robiť to isté”, uviedol doslovne ruský prezident. Rusi takisto odmietajú iniciovať ďalšie rozhovory na túto tému, počkajú si na reakciu Američanov. Američania od 2. 2. 2019 odstúpili od dohody a Pompeo obvinil Rusov, že roky porušovali uvedenú dohodu.

Na snímke Mike Pompeo

Podľa Trumpa proces amerického odstúpenia od dohody o raketách krátkeho a stredného doletu bude trvať  šesť mesiacov, ak sa Rusko nevráti k vyplneniu dohôd. Trump pritom uviedol, že chce s Rusmi rokovať o vytvorení novej dohody o kontrole zbraní. Rusi už reagovali, osobujú si právo na odvetnú reakciu v prípade, ak Američania nezmenia svoje rozhodnutie. Podľa ruského experta Igora Šatrova ide o pochopiteľnú, zrkadlovú a adekvátnu odpoveď na americké aktivity.

Reklama

“Ak sa USA cítia byť slobodné v otázke odstúpenia od dohody o raketách krátkeho a stredného doletu, prečo by malo Rusko ohraničovať svoje možnosti? Tu ide o bezpečnosť štátu a nie nejaké politické hry a ambície. Odchod Američanov je hrozba pre bezpečnosť Ruska a tým pádom aj na bezpečnosť USA a sveta. Na takúto hrozbu je potrebné odpovedať”, uviedol Igor Šatrov.

Podľa Šatrova ruský prezident Putin odmieta iniciovať rozhovory s Američanmi, ktorí sa správajú ultimatívne. Rusko sa nebude ponižovať a ak budú Američania chcieť komunikovať, budú musieť rozhovory iniciovať. Američania pripravili skrytú provokáciu proti Rusku a takisto majú dojem, že podobne ako za Reagana zatiahnu Rusov do pretekov v zbrojení a oslabia Rusko ekonomicky.

Problém však dnes spočíva v inom. Pokiaľ v roku 1987 musel ZSSR dobiehať USA, tak dnes je to práve naopak. Rusko má k dispozícii rakety, ktorých americký ekvivalent budú musieť vyvíjať Američania minimálne 5 – 10 rokov.  Šatrov ďalej uviedol, že Američania trpia mylnou predstavou, že môžu s Ruskom hovoriť z pozície sily. Chvíľu ešte budú Američania blufovať na medzinárodnej scéne, potom, keď vychladnú, vrátia sa potichu za rokovací stôl. Stačí si spomenúť na cirkus, aký Američania robili v prípade severokórejských jadrových zbraní, kedy sa vyhrážali Severnej Kórei aj vojenskou intervenciou.

Šatrov sa dotkol aj zľahka technických parametrov nových rakiet, ktoré má Rusko k dispozícii. Podľa jeho slov vyzbrojiť pozemné sily Kalibrami nepredstavuje žiaden problém. Je úplne jedno, či sa Kalibre vystreľujú z ponoriek, lodí, lietadiel, alebo z pozemných odpaľovacích zariadení, pre pozemné sily treba upraviť len niektoré drobné parametre, takže Kalibre pre pozemné sily sú de facto pripravené okamžite. O tom, ako sú Kalibre účinné, sa už presvedčili nielen teroristi v Sýrii, ale aj rôzni nearabskí inštruktori a poradcovia, ktorí sa spoločne s nimi nachádzali v bunkroch a veliteľských centrách protiasadovských síl.

 

Reklama

Video

 

Ruský expert Oleg Ponomarenko takisto uviedol, že Rusko má bohatý raketový potenciál a projekty, ktorými Rusi predbehli Američanov. Aj v oblasti klasických okrídlených rakiet, ktoré nedosahujú rýchlosť zvuku majú Rusi k dispozícii modernejšie rakety, ako americké Tomahawky, v oblasti nadzvukových rakiet USA zaostávajú za Ruskom.

Oleg Ponomarenko uviedol, že jediné, čo momentálne musia Rusi urobiť, je rozšíriť odpaľovacie zariadenia, infraštruktúru, lokality, z ktorých by mohli byť ruské rakety vystrelené. A, samozrejme, zvýšiť počet príslušníkov raketových vojsk, čo by takisto nemal byť problém, pretože v zálohe majú Rusi dostatok odborníkov. Moderných rakiet má Rusko takisto dostatok a takisto má kapacity počet rakiet v prípade potreby niekoľkonásobne zvýšiť.

Oleg Ponomarenko potom opätovne zdôraznil, že v oblasti nadzvukových rakiet Američania za Ruskom zaostávajú a budú potrebovať niekoľko rokov, aby ruský náskok vyrovnali. Podľa Ponomarenka však americké odstúpenie od Dohody o raketách krátkeho a stredného doletu negatívne ovplyvní bezpečnostnú situáciu vo svete. Ak Európania začnú na americký príkaz rozmiestňovať na svojom území staré americké Tomahawky, bude musieť Rusko zvýšiť výrobu svojich rakiet.

Reklama

Rusi majú priamo určenú porciu rakiet “only for USA”, ktoré v prípade konfliktu vymažú USA z povrchu zemského, prípadný útok z Európy však nemienia nechať nepotrestaný. Tu ruskí experti pozorne sledujú situáciu, kde a koľko rakiet Američania inštalujú. Rumunské a poľské politické elity plnia bez odporu všetky rozkazy Washingtonu, nepriateľstvom k Rusku sa netají ani Británia, takže tu je situácia viac menej jasná. Nemcov Američania tvrdo tlačia k múru v politickej, ekonomickej i vojenskej oblasti, pre Rusov je však bezprecedentné, či Nemci súhlasili s rozmiestnením amerických rakiet z donútenia, alebo dobrovoľne, ruské rakety schopné niesť jadrové hlavice doletia v prípade potreby aj do Nemecka.

Oleg Ponomarenko uviedol, že v Rumunsku sú už dnes tri základne a v Poľsku päť základní, kde Američania môžu takmer okamžite rozmiestniť svoje rakety. Spolu ide o 48 odpaľovacích zariadení, čo je už značný počet. Pre porovnanie, v roku 1987 však boli na oboch stranách (Varšavská zmluva a NATO) stovky odpaľovacích zariadení. Rusko samozrejme Američanom nedôveruje a v prípade, že sa Američania neumúdria, situácia sa môže v pomerne krátkej dobe nebezpečne vyhrotiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali