Beblavý: Sýrsky konflikt je daný tým, že Asad používa chemické zbrane!

Beblavý: Sýrsky konflikt je daný tým, že Asad používa chemické zbrane!

Bratislava 13. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Nedávno vzniknutá strana Spolu – občianska demokracia má ambíciu dostať sa cez päťpercentnú hranicu do parlamentu a posilniť tak možnosť vzniku vlády liberálnej pravicovej koalície. Momentálne má podľa prieskumov len niečo medzi dvoma a troma percentami, ale do riadnych volieb je ešte ďaleko. Hlavné správy položili predsedovi strany Miroslavovi Beblavému otázky na zahraničnopolitické smerovanie strany a dozvedeli sa zaujímavé veci.

Na snímke líder SPOLU, poslanec NR SR Miroslav Beblavý

Ako hodnotíte súčasnú medzinárodnú situáciu? Naši spojenci z NATO idú zaútočiť na Sýriu, kde však sú Rusi. Tým významne zvyšujú nebezpečenstvo tretej svetovej vojny. Čo si o tom myslíte?

Reklama

Úlohou zodpovedných politikov je vždy vášne utlmovať a nie ich vyvolávať, takže nechcem používať silné slová. V Sýrii je veľký konflikt, ktorý je daný tým, že vládny režim používa aj tie najhoršie zbrane, vrátane chemických, voči vlastným ľuďom. Na druhej strane, ako ste naznačili v otázke, akýkoľvek stret dvoch hlavných svetových veľmocí je veľkým bezpečnostným rizikom. Ja verím, že napriek zhoršeným vzťahom medzi USA a Ruskom dokážu v prípade Sýrie, tak ako aj v minulosti, komunikovať tak, aby sa vyhli vzájomnému konfliktu, čo by bola katastrofa.

Vy naozaj veríte tým americkým klamstvám o tom, že Asad používa chemické zbrane? Povedzte, prečo by robil takú hlúposť, keď už má vojnu vyhranú a nič by tým nezískal, ale naopak, mohol by všetko stratiť?

Reklama

Viete čo, necítim sa byť expertom na chemické zbrane ani na Sýriu, aby som vám dal odbornú odpoveď, ale z toho, čo viem, tak nielen USA, ale aj medzinárodné spoločenstvo sa zhodlo na tom, že on už ich aj v minulosti použil proti vlastným obyvateľom. Takže tomuto verím. Že ten režim je neľudský, je pravda.

Sýria bola pred vojnou sekulárny štát, jedna z najdemokratickejších krajín v regióne…

Neviem z čoho vychádzate, je to brutálna diktatúra.

Vychádzam z osobných skúseností, bol som tam a videl som ako tam ľudia žili.

Tak potom viete o meste Homs. V demokratickej krajine nezabije režim desaťtisíc svojich vlastných obyvateľov, keď proti nemu protestujú.

Reklama

To bolo trochu inak…

No to sú všetko fakty. Ja by som povedal, pri týchto krajinách otázka stojí inak: aj keď je krajina brutálna diktatúra, to ešte neznamená, že najlepší spôsob ako to zmeniť, je vojensky zvonku zasahovať. To bolo veľké poučenie aj v prípade vojny s Irakom, že to, že bolo niečo zlé, ešte neznamená, že s vojakmi a raketami sa to dá napraviť. To je podľa mňa dôvod, prečo tam Američania zatiaľ ani neposlali vojakov, odkedy tam tá občianska vojna je.

Pozrime sa teraz bližšie na odpovede pána Beblavého. On verí, že sýrsky prezident používa proti vlastnému obyvateľstvu chemické zbrane, lebo sa na tom zhodlo „medzinárodné spoločenstvo“. Ale aké medzinárodné spoločenstvo má na mysli? Vazalské štáty, ktoré vždy odsúhlasia čokoľvek čo USA povedia?

Okrem toho, ani samotní Američania nemajú žiadne skutočné dôkazy o Asadových chemických zbraniach. Americký minister obrany James N. Mattis napríklad nedávno vyhlásil, že USA ani po deviatich mesiacoch potom, ako v Sýrii bombardovali leteckú základňu Šajrat, ešte stále nemajú žiadny dôkaz o použití Sarinu v meste Chán Šajchún, pričom tento údajný chemický útok mal byť dôvodom spomenutého bombardovania.

Že Američania o týchto veciach nemajú problém klamať, to muselo byť jasné každému súdnemu človeku prinajmenšom od čias, keď vtedajší americký minister zahraničných vecí Colin Powell ukazoval v OSN vzorky Saddámových zbraní hromadného ničenia, ktoré sa však nikdy nenašli, lebo vôbec neexistovali, avšak poslúžili ako skvelá zámienka na rozpútanie vojny, v ktorej zahynuli státisíce ľudí.

Reklama

Pán Beblavý spomína neľudský sýrsky režim a brutálnu diktatúru. Áno, médiá už priniesli mnoho klamstiev o tom, aký hrozný režim tam vládol a vládne. Samozrejme, tá časť Zemegule má svoje špecifiká a všade vo svete jednotlivci robia nepekné veci, ale ako štát bola predvojnová Sýria v porovnaní s väčšinou krajín v regióne vzorom demokracie a prosperity (napriek tomu, že má málo ropy). Ak neveríte, pozrite sa ako vyzerala Sýria ešte nedávno, a čo sa podarilo americkej zástupnej armáde v priebehu pár rokov zmeniť na ruiny.

Pán Beblavý ďalej povedal, že v meste Homs režim zabil desaťtisíc svojich vlastných obyvateľov, keď proti nemu protestovali. Lenže to bolo celé trochu inak. Nebolo to v meste Homs, ale v meste Hama, nebolo to za vlády Bašára al-Asada, ale ešte v roku 1982 (teda pred 36 rokmi…), keď vládol jeho otec Háfiz. Áno, zahynuli vtedy tisíce ľudí vrátane civilistov – čísla sa rôznia. Lenže treba povedať to podstatné: išlo o pokus o prevrat, keď sa Moslimské bratstvo pokúsilo rozpútať občiansku vojnu a nastoliť vládu islamského teroru – vlastne išlo o predchodcov teroristov z terajšieho tzv. Islamského štátu. Háfiz al-Asad vtedy dal pokyn zničiť úhlavného nepriateľa štátu aj s jeho baštou „do tla“ a áno, diali sa tam potom hrozné veci. Ale to je vojna.

Vojna je hrozná vždy a všade, či tá iracká, kde úplne zbytočne zahynuli státisíce nevinných civilistov, či vo Vietname, kde ich zomrelo jeden a pol milióna. V Sýrii sa nikdy predtým ani potom nestalo nič podobné ako vtedy v Hame. Pre úplnosť však treba povedať aj druhú časť pravdy: Háfiz al-Asad týmto totálnym rozdrvením islamistov zabezpečil krajine tridsať rokov prosperity a mieru. Jeho syn, kultivovaný a sympatický britský očný lekár Bašár al-Asad, ktorého západné presstitútky označujú za brutálneho sýrskeho mäsiara, nikdy nič podobné neurobil – a ktovie, či práve jeho kompromisnosť a civilizovanosť nie je jednou z príčin, prečo vojna zachvátila celú Sýriu a počas uplynulých siedmich rokov v nej doposiaľ vyhaslo už takmer pol milióna životov…

Treba sa zastaviť aj pri svojskom zdôvodnení, prečo Američania do Sýrie zatiaľ neposlali vojakov (teda oni tam v skutočnosti sú, úplne protiprávne majú základne na území cudzieho štátu, proti jeho vôli). Ale neposlali ich tam vraj preto, lebo by sa tým nemuselo podariť veci zmeniť. Tu ale nejde o to, či by sa podarilo alebo nepodarilo – pán Beblavý týmto vyjadrením prezradil niečo úplne iné o tom, ako rozmýšľa. On totiž celkom prirodzene a automaticky preberá americkú logiku, že keď sa nám niečo v nejakej krajine nepáči, tak tam jednoducho zasiahneme a zmeníme to.

Aké demokratické… Teda keď nabudúce vypukne na Filipínach puč proti demokraticky zvolenému prezidentovi, v Portoriku občianska vojna, či v Nemecku katastrofická utečenecká humanitárna kríza, tak Slovensko, Rusko či hoci aj Papua-Nová Guinea tam môžu svojvoľne poslať armádu, ktorá tam urobí poriadky podľa vlastného uváženia, mimo nejakého OSN či iných nepodstatných mimoškolských krúžkov?

Voľby sa blížia. Keby ste azda ešte neboli rozhodnutí a uvažujete o nejakej peknej novej strane, ktorá ešte nemala tú česť v praxi ukázať čo vie, a teda môže slobodne sľubovať, čo jej slina na jazyk prinesie, stranu ktorá sa bude tváriť dostatočne dynamicky, progresívne a odborne, a ktorá síce nebude príliš rozumieť tomu, čo sa vo svete skutočne deje, ale ktorá bude neochvejne dodržiavať tvrdý kurz strýčka z Washingtonu, tak tu máme pre vás výborný tip.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali