Basketbal: SBA chce z červených čísiel, VV potvrdil trénera Grznára

Basketbal: SBA chce z červených čísiel, VV potvrdil trénera Grznára

Bratislava 17. septembra (TASR) – Hlavnými cieľmi Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) v nadchádzajúcom období sú dostať sa z "červených čísiel", naštartovať proces rozvoja basketbalu na Slovensku a práca s mládežou. Poslednému bodu by mala pomôcť hlavne organizácia majstrovstiev sveta dievčat do 17 rokov, ktoré sa uskutočnia v Bratislave od 26. júna do 6. júla 2014. Generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý v utorok taktiež oznámil, že Výkonný výbor odsúhlasil zotrvanie trénera mužskej reprezentácie Miroslava Grznára a jeho asistenta Karola Kučeru. Ostatné realizačné tímy skončili.

Súčasné vedenie SBA, ktoré sa vytvorilo po júnovom valnom zhromaždení, sa momentálne zaoberá auditom po svojich predchodcoch a do decembrového valného zhromaždenia chce predložiť novú víziu smerovania zväzu a taktiež aj nové stanovy. "Potrebujeme zmenu stanov a predpisov tak, aby boli funkčné, pretože niektoré nie sú. Od toho sa bude odvíjať všetko ostatné. To ovplyvní nastavenie ekonomických procesov tak, aby sme sa dostali z červených čísiel, momentálne máme veľký problém čokoľvek financovať. Pokiaľ sa nestane nič nepredvídateľné, tak by sme sa mali z tejto situácie dostať. Predpokladám, že v najbližších šiestich až desiatich mesiacoch sa tieto veci tak uložia, že budeme akcieschopní," uviedol pre TASR Ryšavý.

Testom tejto akcieschopnosti má byť práve svetový šampionát dievčat do 17 rokov. "Ukáže nám to, kde sme sa dostali, čo vieme organizovať a čo financovať," uviedol. Šampionát sa odohrá v Bratislave, hostiť ho bude HANT Aréna, druhá hala sa ešte rieši. "Momentálne rokujeme s NTC, sú však aj iné alternatívy, napríklad aj zimný štadión Nepelu. Chceme, aby bol šampionát na vysokej úrovni, aby sme potvrdili dôveru, ktorú nám dala Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA)."

Ryšavý si nemyslí, že organizovať takéto podujatie v súčasnej komplikovanej finančnej situácii SBA je rizikové. Podstatnú časť nákladov totiž dotuje FIBA. "Robíme kroky, aby podujatie nebolo stratové, zháňame sponzorov a agentúry, ktoré majú s takouto organizáciou skúsenosti. FIBA nám dá jednorazovú dotáciu, ktorá je 200.000 amerických dolárov (približne 150.000 eur), pričom rozpočet podujatia sa približuje k 300.000 eur," uviedol generálny sekretár a dodal, že MS pridelili Slovensku ešte za úradovania bývalého prezidenta Jaroslava Janáča. "Veríme, že na šampionát pritiahneme deti, aby mali záujem o basketbal, a aby sme podporili rozšírenie mládežnícke základne. Pripravujeme aj veľa sprievodných akcií, určite bude streetbalová exhibícia."

Reklama

Výkonný výbor už v pondelok potvrdil v pozícii trénerov mužskej seniorskej reprezentácie dvojicu Miroslava Grznára a Karola Kučeru. Ostatné realizačné tímy pri jednotlivých reprezentačných tímoch skončili ku 31. augustu, pričom nových určí vedenie SBA do polovice októbra. "Vrátane reprezentácie žien, ktoré je pre nás veľmi zaujímavá a stále má, a nielen teoretickú, šancu pokúsiť sa o olympijské hry 2014 v Rio de Janeiro," pokračoval Ryšavý. SBA zároveň pripravuje štyri vrcholové strediská basketbalu – dve chlapčenské a dve dievčenské. Mali by vzniknúť v mestách, kde je široká základňa i zázemie.

Na krku asociácie je stále dlh voči FIBA Europe, ktorý vznikol ešte pred príchodom vedenia prezidenta Janáča v roku 2011. Celková čiastka bola 200.000 eur, SBA sa dohodla na desaťročnom splátkovom kalendári, pričom prvú 20.000 splátku má už za sebou. "Dodržujeme splátkový kalendár a nie je s tým žiadny problém. S FIBA Europe máme korektné vzťahy," dodal Ryšavý.

Reklama

SBA funguje od júnového valného zhromaždenia bez prezidenta a nie je isté, či ho bude mať po tom decembrovom. "Máme predstavu, že by to mala byť spoločensky rešpektovaná osoba, ktorá je ekonomicky nezávislá na SBA. Mal by to byť človek, ktorý do asociácie prinesie peniaze, alebo nám jeho spoločenské postavenie otvorí dvere. V tejto chvíli však nemáme konkrétne meno na prezidenta a nie je to ani naša priorita. Nie je však vylúčené, že do decembrového VZ sa niekto objaví," dodal pre TASR Ryšavý.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali