Baránek: Kresťania musia bojovať na dvoch frontoch – proti korupcii a zároveň čeliť útokom neomarxistov. My dnes nemáme subjekt, ktorý by to zvládol

Baránek: Kresťania musia bojovať na dvoch frontoch – proti korupcii a zároveň čeliť útokom neomarxistov. My dnes nemáme subjekt, ktorý by to zvládol

Bratislava 7. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Politológ Ján Baránek v televíznej relácii televízie Lux Jeden na jedného uviedol, že po udalostiach, ktorými sme boli svedkami posledné týždne, už nemôžme hovoriť o dôvere v štát

Na snímke Ján Baránek

Otázkou podľa neho ostáva, komu máme vôbec dôverovať. V dnešnej dobe ide skôr už iba o náhodu na šťastie. A ak má niekto šťastie tak natrafí na poctivého prokurátora alebo sudcu. “Žiadna dôvera tu nemôže byť,” hovorí Baránek s tým, že dnešná dôvera v štát je na najnižšej úrovni od roku 1989 a reálne ani nemôže byť iná.

Reklama

Problém vidí aj v tom, že si štátni predstavitelia ani neuvedomujú, čo so sebou súčasná situácia prináša. Podľa jeho názoru je to hlavne bezprávie, ktoré nás núti pýtať sa, z akého dôvodu by sme mali napríklad platiť dane a odvody, keď počúvame ako korupčne sa predstavitelia tohto štátu správajú. Preto by sa mal štát snažiť dokázať, že nikoho nezneužíva a že si z ľudí neurobil otrokov, a až potom môže niečo vyžadovať.

Súčasná politická situácia má podľa analytika “devastujúce účinky” na morálku a ľudí. Preto by sa mala ozvať aj Cirkev, no podotýka, že to neadresuje ako výzvu. “Zásadným spôsobom by mala pomenovať aj ten morálno-etický rozmer a svojich veriacich, členov, by mala nasmerovať ako sa v takejto situácii správať.”

Reklama

Podobné problémy ako na Slovensku mali aj iné krajiny, ako napríklad Poľsko, kde sa to teraz snažia vyriešiť svojim spôsobom. To, že sa ich riešenia nepáčia úradníkom v Bruseli, nie je prekvapujúce. Podľa analytika si totiž nevedia predstaviť atmosféru v akej žijeme, akýsi mix toho najhoršieho zo socializmu a najhoršie z kapitalizmu. “Keď ten stav pomenuje ako krízový, tak potrebujeme krízové riešenie,” uviedol Baránek s tým, že takýto stav napomáha ľahko extrémistickým silám.

Riešenie súčasnej situácie na Slovensku vidí v celom komplexe opatrení, ako napríklad vytvorenie špeciálneho policajného tímu, špeciálneho tímu prokurátorov, sudcov, zmena legislatívy a pod. Nevie si ale predstaviť, že sa to bude dať riešiť čisto “demokratickými nástrojmi”. “Niektoré tie riešenia budú možno musieť byť drakonické, niektoré budú možno naozaj do istej miery obmedzovať aj našu osobnú slobodu, ale ak sa máme z tohto bahna a žumpy dostať, tak iná cesta nie je,” skonštatoval.

Na otázku, či môže súčasný stav ohroziť židovsko-kresťanské základy, na ktorých stojí Európska únia, odpovedal, že na to nevplýva iba jeden faktor. “Jedno silné ohrozenie je ľavicový extrémizmus, neomarxizmus, ktorý tu vidíme, druhé ohrozenie je to, o čom sa bavíme stále. Korupcia, prerastanie mafie a organizovaného zločinu do vládnucého mainstreamu. Teraz ale neviem dať na vážky, ktoré ohrozuje viac,” priznal Baránek a dodal, že obidve tieto zložky končia chaosom a to, aký bude mať chaos podobu sa jednoducho nedá opísať.

Problémom pre kresťanov vidí hlavne to, že zrazu musia bojovať na dvoch frontoch. Teraz pred nimi totiž stojí úloha bojovať proti korupcii a prerobiť tento štát na štát nekorupčný. Navyše však musia čeliť aj útokom neomarxistov.

“Kardinálne otázka je: Máme sa spojiť s ľavičiarmi, aby sme vybojovali bezkorupčný štát s rizikom, že oni ho rozložia zas inak?” Práve túto otázku považuje za najťažšiu pre všetky kresťansko politické sily.

Reklama

Baránek v závere dodal, že na súčasnej politickej scéne nie je nikto, kto by boj na dvoch frontoch zvládol. “My tu dnes nemáme subjekt, konzervatívny, kresťanský, politický subjekt, ktorý by boj na dvoch frontoch zvládol.”

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali