Babiš ml. v e-maile napísal, že ho “čaká nedobrovoľný psychiatrický zákrok”

Babiš ml. v e-maile napísal, že ho “čaká nedobrovoľný psychiatrický zákrok”

Praha 29. novembra 2018 (TASR/HSP/Foto: Seznam Zpráy vTwitter)

 

Priateľkou Andreja Babiša mladšieho, ktorú údajne spoznal počas svojho pobytu na Ukrajine, je 30-ročná Jelizaveta. Ženu, ktorú český premiér Andrej Babiš označuje ako synovu snúbenicu, našli reportéri Českého rozhlasu (ČRo) a Rádia Slobodná Európa (RFE)

Radiožurnál zverejnil aj e-mailovú správu, ktorú údajne Babišov syn poslal polícii a v ktorej písal o svojom údajnom únose na Krym.

Reklama

Podľa verejnoprávnej stanice Český rozhlas Radiožurnál prišiel e-mail českej polícii 5. januára. Predtým sa v médiách objavila informácia, že Babiš odoslal list koncom roka 2017.

V e-mailovej správe Babiš mladší napísal, že bol unesený na Krymský polostrov a momentálne sa zdržiava u priateľky na Ukrajine. Dodal, že ho “čaká nedobrovoľný psychiatrický zákrok” a že jeho otec, teda premiér Babiš, chce, aby syn počas prebiehajúcej kauzy Čapí hnízdo zmizol.

Reklama

Obaja sú v tomto prípade obvinení z dotačného podvodu.

E-Mail podľa ČRo poslal Babiš mladší zo svojej schránky cez mobilný telefón.

Reportéri RFE vyhľadali aj Babišovu priateľku, ktorá v súčasnosti žije striedavo v ukrajinskom banskom meste Kryvyj Rih (po rusky Krivoj Rog) a v prímorskom letovisku Jalta na Krymskom polostrove, kde má jednoizbový byt a kde sa údajne dvojica zoznámila, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Jej matka Babiša mladšieho spoznala na fotografiách a potvrdila aj to, že jej dcéra rozprávala o tom, že by mal byť údajne psychicky chorý, ale je to vraj klamstvo. “Povedala mi, že ho podviedli. Urobili z neho chorého človeka,” citoval Radiožurnál Jelizavetinu matku. Samotná Jelizaveta sa odmietla skontaktovať s novinármi a odkázala im, že otázky majú klásť Babišovi mladšiemu.

Podľa premiéra Babiša trpí jeho syn schizofréniou.

Reklama

Polícia preveruje, či nebol Babiš mladší na Krym zavlečený proti svojej vôli. Policajnému tímu sa podarilo realizovať rad úkonov, ktoré si predsavzal, uviedol vo štvrtok na brífingu námestník českého policajného prezidenta Martin Vondrášek. Avšak zatiaľ sa polícii s premiérovým synom nepodarilo nadviazať kontakt. Portálu Novinky.cz to povedal hovorca pražskej prokuratúry Aleš Cimbala.

Doplnil aktuálnu informáciu zo štvrtkového rána: “Stále je to negatívne. Odpoveď na pokusy polície dosiaľ nedorazila.” Kriminalisti sa podľa jeho slov snažili s Babišom mladším spojiť opakovane aj cez jeho právneho zástupcu, s ktorým sú v kontakte, ale ani to nepomohlo. Babiš mladší v súčasnosti žije vo Švajčiarsku a má tamojšie občianstvo.

Premiérov syn sa údajne na prelome rokov e-mailom obrátil na český kriminalistický ústav a tvrdil v ňom, že je zadržiavaný na Kryme proti svojej vôli. Polícia vtedy nezistila protiprávne konanie – s Babišom mladším sa však priamo nerozprávala a uspokojila sa so zaslaním aktuálnej fotografie, ktorá mala dokazovať, že nešlo o únos.

Vtedajším vyšetrovaním sa až teraz začala zaoberať inšpekcia a údajné zavlečenie opäť preveruje špeciálny policajný tím, dodali Novinky.cz.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali