B.ŠTIAVNICA:Začína 10.ročník festivalu Cap á l’Est,venovaný je Českej republike

B.ŠTIAVNICA:Začína 10.ročník festivalu Cap á l’Est,venovaný je Českej republike

Banská Štiavnica 16. augusta (TASR) – Česká republika bude hosťom jubilejného 10. ročníka frankofónneho festivalu poézie, divadla a hudby Cap á l’Est. Podujatie začína v starobylej Banskej Štiavnici dnes a potrvá do nedele 19. augusta.

Ako TASR informovala tlačová tajomníčka festivalu Veronika Čillagová, program ponúkne prierez toho, čo Cap á l’Est priniesol za celých desať rokov. "Pri šálke kávy návštevník zažije výnimočné chvíle plné poézie, oddá sa pôžitku z francúzskych šansónov pri pohári dobrého vína a nechá sa unášať keltskou hudbou, ktorá zaplní gotický chrám," uviedla. Na počesť českého hosťa organizátori pripravia ochutnávku z čaše poznania v podobe diela velikána českej poézie Vladimíra Holana.

Hlavný program festivalu otvorí dnes popoludní každoročné podujatie s názvom Babylon jazykov, na ktorom sa predstavia všetci zúčastnení básnici so svojou najnovšou tvorbou v rodných jazykoch. Zaznejú verše z najnovšej tvorby Guya Goffetta, Aksinie Mihailovej, Istvána Vörösa, Erika Jakuba Grocha, Márie Ferenčuhovej, Rudolfa Juroleka, Mareka Šindelku, Štěpána Noseka, Petra Borkovca, Rút Lichnerovej, Mily Haugovej a Dany Podrackej. Počas každého popoludnia od štvrtku až do soboty básnici uvedú svoju tvorbu na poetických čítaniach v kaviarňach Banskej Štiavnice (Libresso, Divná pani, Art).

V Kostole sv. Kataríny bude dnes večer počuť aj tóny bretónskej kontinentálnej hudby, ale aj škótskej, írskej a waleskej hudby z obdobia keltskej kultúry 17. a 18. storočia. Teleso Trésor d’Orphée spoločne koncertuje už pätnásť rokov po Francúzsku a celom svete.

Reklama

Otvárací večer uzavrie šansónový recitál na počesť Georgesa Brassensa, významného francúzskeho šansoniéra a básnika, ktorý zhudobnil verše Aragona, Villona či Rutebeufa. V kaviarni Libresso vystúpia traja francúzski umelci Jean Pierre Bluteau, Pierre Henri Bluteau a Balthazar Bluteau.

Vyvrcholením 10. ročníka bude v piatok 17. augusta, trojjazyčné (česko-francúzsko-slovenské) predstavenie s názvom Moja noc s Hamletom. Inscenované čítanie poézie vzniklo pod režisérskou taktovkou riaditeľa festivalu Michela de Maulna, na počesť jedného z najväčších českých básnikov Vladimíra Holana. Dana Podracká napísala pre toto predstavenie šestnásť básní, ktoré sú odpoveďou ženy na búrky duše básnika. Na nádvorí Starého zámku vystúpia Štefan Bučko, Magda Vašáryová, Mária Danadová, Juraj Hrčka a Michel de Maulne.

Reklama

V znamení šansónov sa bude niesť aj piatkový program festivalu. Šansoniérka Anne-Marie Bélime svojím hlasom očarí publikum a prenesie zúčastnených na jeden večer do najvychýrenejších francúzskych kabaretov.

Na sobotňajšie dopoludnia 18. augusta, je pripravená na nádvorí Kammerhofu beseda na aktuálnu tému podpory pôvodnej umeleckej tvorby. Účasť na diskusií prisľúbili Janka Motyčková, generálna riaditeľka Sekcie umenia MK SR, Magda Vášáryová, poslankyňa NR SR, Nadežda Babiaková, primátorka mesta Banská Štiavnica, Anton Hykisch, spisovateľ, Rút Lichnerová, spisovateľka, Mila Haugová, poetka, Miroslava Vallová, riaditeľka Literárneho informačného centra a Michel de Maulne, riaditeľ festivalu Capalest.

V sobotu sa v kaviarni Libresso uskutoční program s názvom Vo dvojici na člnku. Charles Raguin bude hrať na lutne a slovom ho bude sprevádzať Michel de Maulne. Večer bude pokračovať v Pražovni koncertom perkusionistu člena Národného orchestra a Lyonských perkusií Alaina Henryho.

Hudobné večery uzavrie nedeľný koncert majstra zobcových fláut Robina Tromana. Troman odohrá podľa holandského vzoru Kees Boeke hru na dvanástich nástrojoch a prevedie poslucháčov dvanástimi symbolmi zverokruhu.

Program 10. ročníka festivalu ukončí v nedeľu 19. augusta, spomienková videoprojekcia fotografií toho najlepšieho z uplynulých ročníkov. Portréty umelcov fotoobjektívom Vladasa Braziunasa z Litvy budú sprevádzať verše básnikov Capalestu.

Reklama

Festival ani tento rok nezabúda na najmenších divákov, pre ktorých je pripravená škola francúzštiny. Deti bude hravou formou vyučovať základy jazyka Nicolas Guy.

Akýmsi predkrmom festivalu bol Cap á l’Est v regióne, organizovaný pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý sa uskutočnil v dňoch od 10. do 13. augusta 2012 v mestách Kremnica, Dudince, Banská Štiavnica a Zvolen. Divákom sa predstavilo Trio Les Tromano, zložené z mladých sólistov najprestížnejších filharmónií Európy. Koncert v Banskej Štiavnici sa uskutočnil po vernisáži malieb francúzskej umelkyne Yanouche Telgruc na nádvorí Joergesovho domu. Priamo na vernisáži, v nedeľu 12.augusta, maliarka publiku predviedla špecifickú techniku nanášania farby na plátno ostrím noža.

Jubilejný 10.ročník festivalu Cap á l’Est vznikol v spolupráci a s podporou Literárneho informačného centra v Bratislave a mesta Banská Štiavnica.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali