B.BYSTRICA: Organizátori SIAF 2012 očakávajú okolo 100.000 návštevníkov

B.BYSTRICA: Organizátori SIAF 2012 očakávajú okolo 100.000 návštevníkov

Banská Bystrica 27. augusta (TASR) – Okolo 100.000 návštevníkov očakávajú organizátori na tohtoročných dvojdňových (1 – 2. 9.) Medzinárodných leteckých dňoch SIAF (MLD SIAF) 2012. Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedol marketingový riaditeľ MLD SIAF 2012 Hubert Štoksa, medzi najväčšie lákadlá patria určite prílet amerického strategického bombardéra B-52, ktorý je plánovaný na 29. augusta okolo 14.00 h nášho času. "Samozrejme, aj účasť talianskeho národného tímu Frecce tricolori a ako bonbónik účasť ruskej stíhačky MiG-29M2," dodal Štoksa. Podujatia sa má zúčastniť vrátane Slovenska 14 štátov, očakáva sa 400 účastníkov a 95 lietadiel.

Predstavia sa aj vzdušné sily Ozbrojených síl SR. Tzv. dogfight predvedie dvojica domácich lietadiel MiG-29. Od tohto ročníka sa bude tiež odovzdávať putovná cena Otta Smika za najlepšiu dynamickú ukážku.

Celý sedemhodinový program začne o 10.00 h a o 17.00 h by mal končiť. Možný bude aj bezbariérový vstup do stíhačky. Výkonný riaditeľ MLD SIAF 2012 Milan Konvičný informoval, že organizátori zmenili aj filozofiu úvodného ceremoniálu, nakoľko sa v tomto týždni konajú oslavy SNP. Letecké dni začínajú o 10.00 h a otvárajú ich prvé lietadlá. "O 11.00 h bude program prerušený a bude úvodný ceremoniál. Na jeho koniec bude prelet historických lietadiel, ktoré kedysi pôsobili v 2. Svetovej vojne, a to bude také defilé, ktoré otvorí samotné letecké dni," uviedol Konvičný.

Na konferencii médiá informovali aj o organizačných záležitostiach. Čo sa týka parkovania, pripravený je štvornásobný počet parkovacích miest oproti vlaňajšku. "Minulý rok bol obrovský tlak, tohto roku sme si dali na to pozor, aby sme pripravili čo najväčší komfort pre návštevníkov. Čiže, parkovanie sa neplatí, kyvadlová doprava z parkovísk je zdarma," konkretizoval Štoksa. V spolupráci so SAD Zvolen je pripravená aj doprava z autobusovej stanice vo Zvolene a zo železničnej stanice v Banskej Bystrici, premávať tak bude mimoriadna linka so štandardným cestovným.

Reklama

Pre návštevníkov je ďalej pripravená rodinná a detská zóna s atrakciami zadarmo, napríklad tu bude X-BOX fun aréna, kde budú pre deti pripravené herné konzoly.

Konvičný priblížil, že veľkú pozornosť venujú bezpečnostným opatreniam, preto trénujú a nacvičujú možnosti, ktoré by mohli pri takomto leteckom podujatí vzniknúť. "Máme pár modelových situácií, kde sme vychádzali zo skúseností a hlavne z toho, čo sa vo svete deje. A na základe toho sme vytvorili aj scenár krízového plánu, ktorý budeme v piatok precvičovať." Vybrali si aj tú najhoršiu možnú variantu, ktorá by mohla nastať – pád lietadla medzi divákov.

Reklama

Pri príprave tohto podujatia využili organizátori nový prvok – celý proces plánovania, letový program je riadený špeciálnym softvérom. "Tento softvér nám zabezpečuje hlavne bezpečnosť, to znamená, jednotlivé lety, ktoré idú za sebou, ktoré sú riadené nejakým procesom, sú postavené tak, aby boli dodržané úplne všetky bezpečnostné pravidlá, ktoré sú stanovené normami," vysvetlil Konvičný. Sekundárnou záležitosťou tohto softvéru je, že zabezpečuje on-line prenos zmien na všetky pracoviská na letisku.

Týmto spôsobom sa zabezpečuje aj informácia pre návštevníkov – na androide už totiž vyšla aplikácia, ktorú si možno voľne stiahnuť. Návštevník dostáva v reálnom čase všetky zmeny letového programu. Všetko, čo sa na letisku bude robiť v reálnom čase, bude dostávať priamo do svojho telefónu. Čaká sa aj na schválenie od Apple.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali