Auschwitské múzeum sa prejavuje ako nevďačník

Auschwitské múzeum sa prejavuje ako nevďačník

Washington 27. januára 2023 (HSP/sonar21/Foto:screenshot)

 

Keď som počul prvú správu o tom, že Múzeum Auschwitz v Poľsku zakázalo Rusku zúčastniť sa na 78. výročí oslobodenia tábora sovietskymi vojskami, bolo to prezentované ako zlomyseľný čin zo strany potomkov Židov, ktorí prežili holokaust. Ale potom som si prečítal tento príbeh:

Auschwitské múzeum
Na snímke Auschwitské múzeum

“Vzhľadom na agresiu voči slobodnej a nezávislej Ukrajine neboli zástupcovia Ruskej federácie pozvaní na tohtoročnú spomienkovú slávnosť,” povedal pre agentúru AFP Piotr Sawicki, hovorca múzea na mieste bývalého tábora.

Reklama

V piatok si pripomíname 78. výročie oslobodenia tábora smrti Auschwitz-Birkenau, ktorý vybudovalo nacistické Nemecko v okupovanom Poľsku – tento dátum sa stal Dňom pamiatky obetí holokaustu.

Rusko sa doteraz vždy zúčastňovalo na spomienkových oslavách, ktoré sa konajú každý rok 27. januára, pričom jeho delegát vystúpil na hlavnej ceremónii.

Reklama

Riaditeľ múzea Piotr Cywinski povedal, že je zrejmé, že v súčasnom kontexte “nemôže podpísať žiadny list ruskému veľvyslancovi, ktorý by mal pozývací tón”.

Piotr Sawicki je Poliak. Pravdepodobne katolík. A nikdy nebol fanúšikom uznania toho, čo urobili ruské vojská v januári 1945, pretože drvivá väčšina väzňov v Birkenau a Osvienčime boli Židia, nie Poliaci. Poľská nevraživosť voči Rusku trvá už stáročia a vedúci predstavitelia Múzea Auschwitz využili ruskú inváziu na Ukrajinu ako vhodnú zámienku na to, aby dnes (27. januára) vylúčili Rusko z ceremónie.

Videl som to na vlastné oči, keď som v roku 2014 navštívil Auschwitz/Birkenau. Je to dojímavé a znepokojujúce. Naším sprievodcom bol pichľavý Poliak, ktorý sa vymykal tomu, aby Rusku pripísal akúkoľvek pozitívnu úlohu pri oslobodení tých, ktorí prežili túto továreň na smrť. Keď som sa ho na to pokúsil spýtať, začal sa dosť brániť a trval na tom, že Poliaci trpeli ešte horšie, a to zo strany nacistov aj Sovietov. Aj po 70 rokoch zostáva história pre niektorých živou, jedovatou spomienkou, a to nie v dobrom slova zmysle.

Existuje však smutná a odporná poznámka pod čiarou týkajúca sa židovskej podpory Ukrajiny. Mám niekoľko priateľov a známych, ktorí sú deťmi tých, čo prežili holokaust, a horlivo podporujú Ukrajinu. Keď som sa im pokúsil vysvetliť silný podtón nacistickej ideológie, ktorý zamoruje ukrajinskú vládu a armádu, slovne ma napadli. Tu je jeden príklad:

Larry. Som šokovaný. Podporujem ukrajinský ľud, nie nejakých nacistov z minulých desaťročí.  Preukazujete tiež neznalosť ukrajinskej histórie a Stalinovej masovej vyhladovacej kampane, ak nechápete, prečo by mohol byť človek zo 40. rokov považovaný za nacionalistu. Syndróm: nepriateľ môjho nepriateľa je mojím priateľom.

Reklama

Zdá sa mi neuveriteľné, že ste posadnutý postavou z 30. a 40. rokov, ale bagatelizujete ruské nacistické útoky na ukrajinských civilistov a ich taktiku teroristického typu a mučenie v dedinách a mestách, ktoré okupujú? Naozaj si myslíte, že to neboli ruské lietadlá, rakety, drony a delostrelectvo, ktoré útočili na ukrajinské mestá, dokonca aj na tie, ktoré boli ďaleko od frontu?  Larry, kam sa podel váš zmysel pre nadhľad… a slušnosť.

Nič, nič neospravedlňuje Putinovu inváziu na Ukrajinu. Pokiaľ ide o vaše tvrdenia, že Rusi vyhrávajú, bez takéhoto víťazstva by sa mohli zaobísť.  Ich armáda sa ukázala ako neschopná a brutálna, stratili väčšinu územia, ktoré pôvodne získali, desaťtisíce vzdelaných Rusov utiekli z krajiny, na posilnenie armády museli povolať Wagnerove jednotky a odsúdených.  Putin zjednotil NATO napriek snahám svojho patolíza Trumpa o oslabenie aliancie a dotkol sa sankcií, ktoré poškodzujú ruskú ekonomiku.

S týmito ľuďmi sa nedá diskutovať. Jediné, čo môjho bývalého priateľa presvedčí, že prehltol veľkú propagandu, bude, keď Rusko porazí Ukrajinu a škodlivých podporovateľov nacizmu odstráni z verejného diskurzu.

K inej téme – počuli ste, čo dnes povedala Victoria Nulandová? Skôr než som sa zahĺbil do jej výrokov, bol som šokovaný jej vystúpením.

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová
Na snímke námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová

Kráľovná neokonzervatívcov dnes jasne naznačila, že Bidenova administratíva nemá záujem o žiadne rokovania, pokiaľ sa Rusko nevzdá:

Reklama

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová sa domnieva, že možnou podmienkou zmiernenia niektorých sankcií voči Rusku je stiahnutie vojsk z celej Ukrajiny a dohoda o serióznych rokovaniach.

“V kontexte rozhodnutia Ruska vážne rokovať a stiahnuť svoje vojská z Ukrajiny a vrátiť územia by som to (zmiernenie sankcií) určite podporila. Myslím si, že americký minister zahraničných vecí Blinken by urobil to isté,” povedala.

Nie je to od nej skvelé? Určite zmiernime niektoré sankcie, keď Rusko uvoľní bývalé ukrajinské územia, ktoré hlasovali za zjednotenie s Ruskom. Bože všemohúci. To je sladká dohoda, ktorej Vladimir Putin neodolá. Je to tak? Smiešne.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali