Atletika: MMM prekonal hranicu 9500 štartujúcich, lákadlom Makau a McLatchieová

Atletika: MMM prekonal hranicu 9500 štartujúcich, lákadlom Makau a McLatchieová

Košice 4. októbra (TASR) – Predstavitelia košického Medzinárodného maratónu mieru (MMM) dva dni pred začiatkom samotných pretekov deklarovali, že na štart jubilejného 90. ročníka sa postaví viac ako 9500 bežcov. Na piatkovej tlačovej konferencii nechýbal bývalý svetový maratónsky rekordér Keňan Patrik Makau a víťazka z roku 1990 košického MMM Američanka Carol McLatchieová.

"Som veľmi rád, že tu máme okrem TOP pretekárov aj hviezdy maratónskeho neba Patricka Makaua a Carol McLatchieovú, ktorá vyhrala MMM v roku 1990 a pobeží posledný úsek juniorskej štafety. Ak sme niekedy vyslovili sen, že chceme mať na štarte 10.000 bežcov, tak sa pomaly napĺňa, pretože už teraz máme 9512 bežcov," uviedol prezident Maratónskeho klubu Košice Štefan Daňo.

Na trať s číslom jeden vybehne Keňan Philemon Gitia Baaru, ktorý sa z dôvodu komplikácii s vízami dostaví do Košíc až v piatok večer. "Dôvodom sú tragické udalosti v Keni a nastal problém s vydaním víz. Riešila ich talianska ambasáda, ktorá si dala na čas a vydala ich ešte len vo štvrtok. Philemon je už na ceste a do Košíc by sa mal dostaviť dnes večer," objasnil situáciu riaditeľ pretekov Branislav Koniar. S číslom dva a tri vybehnú na maratónsku trať Etiópčania Teferi Wodajo Kure a Gezahegn Alemayehu Abebe. Medzi ženami bude číslo jeden na hrudi minuloročnej víťazky Hellen Wanijiku Mugovej (2:29:59 h). Dvojku a trojku budú mať Etiópčanky Marta Lema Megrová a Ashete Bekere Didová.

V roku 1963 zvíťazil v Košiciach vtedajší svetový rekordér Američan Leonard "Buddy" Edelen, ktorého meno ponesie i juniorská štafeta (42×1.000 m) a na počesť jeho víťazstva zabehne posledný kilometrový úsek už spomínaná McLatchieová. "Som veľmi šťastná, že som sa vrátila do Košíc. Som tu asi po piaty raz od roku 1987. Teším sa na pohostinnosť, ktorej sa mi vždy dostáva, keď sa sem vrátim. Samozrejme sa teším aj na preteky počas jubilejného 90. ročníka MMM," konštatovala McLatchieová.

Reklama

Pútať pozornosť na U.S.Steel Family Run bude jednoznačne Keňan Makau, ktorý donedávna držal svetový rekord v hodnote 2:03:38 h. "Ďakujem za pozvanie. Oceňujem výsledky, ktoré v Košiciach dosiahli moji kolegovia. Teším sa na nedeľňajšie preteky," povedal Makau a na margo berlínskeho víťaza Wilsona Kipsanga (2:03:23), ktorý ho zosadil zo svetového trónu, dodal: "Nebol to príjemný pocit, bol som však rád, keďže Wilson bol práve na to trénovaný a bolo vidieť, že chce zvíťaziť. Beriem to ako výzvu."

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali