Atletika: Banskobystrický maratón s lákavou pozvánkou, aj s polmaratónom naboso

Atletika: Banskobystrický maratón s lákavou pozvánkou, aj s polmaratónom naboso

Banská Bystrica 3. septembra (TASR) – Viacero lákadiel ponúka Banskobystrický maratón, ktorý zažije v uliciach mesta v nedeľu 2. ročník. S prívlastkom ‘najväčšia športová udalosť roka’ by mal do víru diania strhnúť celé rodiny, bežcov rekreačných i výkonnostných, ba dokonca sa v jednej disciplíne budú musieť bežci vyzuť, aby zvládli polmaratón naboso.

Beh naboso sa považuje za unikátnu špecialitu BB-maratónu. Organizátori vo svojom pátraní objavili jediný podobný, v ďalekej Indii v New Bombaji. "Aj to skôr na religióznej podstate, naše podujatie s certifikovanou traťou je vo svojom športovom zameraní naprostý bosonový unikát na celom svete," povedal jeden z organizátorov Peter Fabok.

Behanie naboso, alebo ‘barefoot half marathon’ si v nedeľu vyskúša 18 bežcov, vlani ich bolo desať, predtým však musia podpísať, že nastupujú na vlastné riziko a výkon prispôsobia svojim schopnostiam. Peter Fabok pôjde príkladom, a preto by určite rád privítal, aby sa na trati nepovaľovali kamienky, nedajbože črepiny. "Ja som dlhoročný propagátor behania naboso a prirodzeného pohybu. Už pri koncipovaní myšlienky BB-maratónu sa s touto alternatívou rátalo. Čaká na nás rôzny druh asfaltu, čistota ulíc je diskutabilná, beží sa v nedeľu po piatkovej a sobotnej noci, keď sa na Slovensku tradične niečo rozbíja. Bude to o technike a ja verím, že nikto sa vážnejšie nezraní."

Behať naboso si žiada podľa Petra Faboka usporiadať v hlave myšlienky. "Treba sa vyrovnať sám so sebou a začať opatrnejšie. Behať v obuvi núti každého ignorovať terén, ak si ho uvedomíme a zmierime sa s tým, nastanú zmeny, aj v citlivosti niekoľkých tisíc zakončení na chodidlách. Mozog si zvykne vnímať iné podnety a inak na ne reagovať. Beh naboso má terapeutický účinok, naše telo nám nedovolí podceňovať signály vyplývajúce z nedostatku techniky, a netreba na to ani špeciálny tréning. Bežecká topánka limituje, zväzuje nohu, devastuje ľudskú anatómiu. Náš pohybový aparát je perfektne prispôsobený a mozog vplýva na intenzitu tlmenia."

Reklama

Ulice mesta vlani zaplnilo 456 bežcov, teraz podľa momentálnych prihlášok ich bude minimálne 800. Predpokladá sa, že počet možno prelomí aj tisícku, a to sa považuje vzhľadom na mladosť BB-maratónu za pozoruhodné číslo. Ako jedno z lákadiel pôsobí osobný automobil, hlavná cena určená nie pre víťaza, ale pre vyžrebovaného účastníka. "Môže sa stať, že aj bežec na poslednom mieste odíde od nás obdarený autom," dodal Miroslav Štrba, ďalší zo štábu OV. Najlepší siedmi si budú môcť odmenu vyrátať až po dobehnutí a použiť na výpočet presný vzorec. Dovedna sa na odmeny minie 6000 eur, celý rozpočet podujatia obnáša 150-tisíc.

Maratón v Banskej Bystrici napriek mladíckemu veku už zakorenil. Mesto mu venuje veľkú pozornosť z viacerých dôvodov. Primátor Peter Gogola: "Je to životaschopný projekt, okamžite zdvihol záujem. Ja osobne som ho vlani na polmaratóne akoby rozbiehal, do cieľa som dobehol a s trénerom našich hokejistov Vladimírom Országhom som vyhral stávku. Teraz nastal čas splácania, Vlado musí sadnúť na bicykel a zvládnuť štyri polmaratónske okruhy, čiže 84 kilometrov. Ja tentoraz nebudem bežať sám, zostavili sme richtársku štafetu, poradie sme si ešte neurčili, no zapojí sa do nej vďaka richtárom Hriňová, Riečka, Sliač a samotná Banská Bystrica."

Reklama

Filozofia BB-maratónu sa odvíja od snahy získať na štart čo najviac bežcov. Ako povedal Peter Fabok, z rýdzo masového maratónu sa vyplavia aj hodnotné časy, priorita je však nemenná, čo najviac ľudí na 21-km okruhu rozhýbať. "Priepustnosť trate sa vyrátala do 3000 účastníkov, takže máme dosť rezerv. Ak by sme v budúcnosti prekonali aj tento počet, budeme uvažovať o zmene trasy."

Dopravné obmedzenia v meste budú v nedeľu značné. Organizátori pri popise trate uvádzajú až 39 názvov ulíc a miest. Okruh sa považuje za rýchly, vlani ho zvládli v maratóne Keňan Elisha Kiprotich Sawe za 2:15:52, Chorvátka Marija Vrajičová za 2:53:51, v polamaratóne Maďar Tamás Nagy za 1:08:17, Slovenka Katarina Lovrantová za 1:25:27 a bosonohý Čech Karel Černohorský za 1:25:11. Maratónsky život však bude puzovať na Námestí SNP už v sobotu, keď celý program venovali organizátori deťom a ich aktivitám.

Banskobystrickým maratónom vyvrcholí aj sedemdielny seriál Marathon BB Tour spočívajúci v bežeckom seriáli počas celého roka. A že bude pestrý, naznačujú aj rôzne individuálne výzvy. Štafetu si poskladali mamičky s kočíkmi a ich ratolesťami, niektoré štafety sa zložili v mene team-buildingových výziev, aby si priamo na ‘bojisku’ zmerali sily.

Štart maratónu, polmaratónu, aj naboso, a štafiet je hromadný, v nedeľu o 9.00 na Námestí SNP.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali