Argentína je vo finále, Messi: "Vychutnajme si to"

Argentína je vo finále, Messi: "Vychutnajme si to"

Sao Paulo 10. júla 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dôležitosť zápasu zviazala aktérov na ihrisku v prvom polčase úpenlivým dodržiavaním taktických zámerov

Argentínski futbalisti zvíťazili v stredu v druhom semifinále 20. MS nad Holandskom po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase a predĺžení 4:2 až v rozstrele z 11 m. Vo finále v nedeľu 13. júla sa na Maracane v Rio de Janeiro stretnú s Nemeckom, zdolaní o deň skôr v Brasilii vyzvú v boji o bronz domácich “kanárikov”.

Reklama
Argentínsky futbalista Lionel Messi sa teší z postupu do finále svetového šampionátu v brazílskom meste Sao Paulo 9. júla 2014

Úradujúci vicemajstri sveta nastúpili v aréne Corinthians v Sao Paule v strede poľa s vyliečeným Nigelom de Jongom a na hrote aj s Robinom Van Persiem, ktorého pred duelom trápili žalúdočné problémy. Tréner “Oranjes” Louis van Gaal zvolil rozostavenie 5-3-2.

Tréner dvojnásobných majstrov sveta Alejandro Sabella urobil v základe dve očakávané zmeny oproti štvrťfinále s Belgickom, zraneného stredopoliara Angela Di Mariu nahradil Enzo Perez, resp. navrátilec do zostavy po treste Marcos Rojo nastúpil za Joseho Basantu.

Reklama

Tesne pred výkopom si na štadióne uctili minútou ticha pamiatku legendárneho argentínskeho rodáka Alfreda di Stefana, hráči “Albiceleste” nastúpili s čiernymi páskami na rukávoch.

 

Semifinále MS v Brazílii:

Holandsko – Argentína 0:0 po predĺžení, 2:4 rozstrel z 11 m

ŽK: Martins Indi, Huntelaar – Demichelis. Rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.), 63.627 divákov.

Reklama

rozstrel: Vlaar – nedal, Messi – 0:1, Robben – 1:1, Garay – 1:2, Sneijder – nedal, Agüero – 1:3, Kuyt – 2:3, Rodriguez – 2:4

Holandsko: Cillessen – Kuyt, Vlaar, de Vrij, Martins Indi (46. Janmaat), Blind – Wijnaldum, Sneijder, de Jong (62. Clasie) – Robben, van Persie (96. Huntelaar)

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Biglia, Mascherano, Perez (81. Palacio) – Higuain (82. Agüero), Messi, Lavezzi (101. Rodriguez)

Dôležitosť zápasu zviazala aktérov na ihrisku v prvom polčase úpenlivým dodržiavaním taktických zámerov. Hralo sa opatrne z oboch strán, často iba do šírky. Za prvých 45 minút sa zrodili len tri nebezpečnejšie momenty stojace za zmienku. Najprv v 13. minúte nesadla dobre strela Snejderovi spoza šestnástky, o dve minúty dostal na druhej strane Messi šancu kopať priamy kop z jeho parkety na ľavej strane. Kopol nebezpečne, ale iba do náruče pozorného Cillessena. V 24. minúte loptu po Lavezziho rohu hlavou poslal nad Garay. V ďalších fázach sa súperi pozorne strážili, neriskovali a čakali na prípadné chyby súpera. Keďže tie neprišli, prvý polčas skončil bez gólov.

V rovnakej tendencii ako v prvom dejstve, no už za čoraz silnejúceho dažďa, sa pokračovalo aj v druhom. V 58. minúte Lavezziho center zle sadol Higuainovi, takže skóre sa nemenilo. Vzrušenie bolo zbytočné aj v 74. minúte, keď van Persie akrobaticky zakončoval v ofsajdovej pozícii. Stretnutiu stále chýbali vzrušujúcejšie okamihy, hoci v 75. minúte Higuain zakončil v páde do bočnej siete, ale tiež z ofsajdu. V prvých 80 minútach sa nevedeli presadiť ani najväčšie individuality Robben, resp. Messi, obrany pracovali bezchybne a žiadne veľké chyby nerobili. No rozhodnúť sa mohlo v prvej minúte nadstaveného času, keď po prvej vážnejšej a rýchlej akcii sa pred Romerom dostával do zakončenia Robben, ale Mascherano perfektným zákrokom v sklze jeho šancu zmaril. Gól neprinieslo ani predĺženie, hoci v 115. minúte v obrovskej šanci zlyhal Palacio, ktorý hlavou nepreloboval Cillessena. A nerozhodol ani Rodriguez v 117. minúte strelou zvnútra šestnástky po centri Messiho. A tak sa muselo rozhodnúť v jedenástkovom rozstrele. V ňom mali pevnejšie nervy Argentínčania a v boji o zlato vyzvú Nemcov, už tretíkrát v histórii po rokoch 1986 a 1990.

Reklama

 

Hlasy:

Louis van Gaal, tréner Holandska: “Nevytvorili sme si veľa šancí. V iných zápasoch áno. To ale veľa hovorí aj o výkone Argentíny. Bol to taktický zápas. Odohrali sme fantastický turnaj. Nik nám neveril, že prejdeme do semifinále. Najlepším hráčom na ihrisku bol dnes Vlaar. Na penalty sme si verili, ale najhorší spôsob, ako prehrať je rozstrel. Sklamanie je obrovské.”

Wesley Sneijder, stredopoliar Holandska: “Neviem, čo sa to stalo. Tvrdo sme pracovali, ale vypadli sme. Pri penaltách vždy potrebujete najmä šťastie. To mal dnes náš súper.”

Arjen Robben, útočník Holandska: “Postup sme si zaslúžili viac my. Môžeme byť pyšní, čo sme tu dosiahli. Ale bolí to. Na šampionáte sme odovzdali všetko. Zápas o tretie miesto mi je momentálne ukradnutý. Počíta sa iba zlato.”

Ron Vlaar, obranca Holandska: “Keď sa postavíte k bielemu bodu, mali by ste jedenástku premeniť a to sa v mojom prípade nestalo. Nikdy by som sa nevzdal zodpovednosti. Nebol som nervózny, plne som sa koncentroval na strelu, no nevyšlo mi to. Je to krutá rana, ale taký je šport. Veľmi to bolí.”

Alejandro Sabella, tréner Argentíny: “Cítim obrovskú radosť. V druhom predĺžení sme takmer dokázali streliť góly a rozhodnúť. Som nesmierne šťastný, očakávame tretí titul. Bude to ako vždy, budeme tvrdo drieť.”

Sergio Romero, brankár Argentíny: “Je to skvelé. Potešili sme všetkých našich fanúšikov, ktorí sem prišli na štadión. Urobili sme ich šťastnými, aj v celej Argentíne. Ja aj moju rodinu, ktorá ma sem prišla osobne podporiť. Penalty sú vždy ťažké. Finále s Nemeckom bude veľmi ťažké. Ale ja verím, že to bude ten náš deň, keď dokážeme uspieť.”

Lionel Messi, útočník Argentíny: “Som hrdý, že môžem byť súčasťou tohto mužstva. Chalani boli fenomenálni, odohrali skvelý zápas. Sme vo finále, to je niečo úžasné. Vychutnajme si to.” (zdroj: ORF, DPA, AP)

 

Reklama

Ohlasy zahraničných médií na postup futbalistov Argentíny do finále 20. MS v Brazílii:

REUTERS: “Sergio Romero chytil dve penalty v rozstrele, v ktorom Argentína zdolala Holandsko 4:2 a poslal ju po historicky prvom bezgólovom semifinále do boja o zlato opäť po 24 rokoch.”

DAILY MIRROR: “Messi and Company dosiahli finále po nudnej remíze. Juhoamerický futbal bude vo finále zastupovať Argentína až po penaltách, keď nezáživný zápas skončil aj po predĺžení 0:0.”

THE SUN: “Holanďania pokazili penalty a Argies dosiahli finále na Maracane proti Nemcom. Messi a spol. si zachovali pokoj a Sergio Romero zlikvidoval pokusy Rona Vlaara a Wesleyho Sneijdera.”

EL PAIS: “Argentína bude hrať finále proti Nemecku potom, ako zdolala po penaltách Holandsko. Albicelestes sú vo finále po 24 rokoch, tam ich čaká družina Joachima Löwa”.

Reklama

MARCA: “Argentína do finále. Penalty rozhodli duel, ktorý bol na to odsúdený. Romero, podobne ako Goycoechea pred 24 rokmi, sa stal hrdinom v penaltovom rozstrele. Zastavil strely Vlaara a Sneijdera. Strach “zjedol” zápas. Mascherano bol Big Boss, Messi a Robben nedostali priestor.”

IDNES: “Nemecko v nedeľňajšom finále vyzvú Argentínčania. V druhom semifinále pretlačila Holanďanov 4:2 na penalty a o zlato si zahrajú po 24 rokoch.”

 

Ďalší program:

o 3. miesto:

Reklama

sobota 12. júla, Brasilia (22.00 SELČ)

Brazília – Holandsko

finále:

nedeľa 13. júla, Rio de Janeiro (21.00)

Nemecko – Argentína

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali