Anjel Pána: Dobro rastie pokorne a skryto

Anjel Pána: Dobro rastie pokorne a skryto

Vatikán 14. júna 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP-Domenico Stinellis)

 

Pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána v nedeľu 13. júna pápež František povzbudil veriacich mať dôveru, že sme v Božích rukách, a súčasne pracovať s trpezlivosťou a vytrvalosťou. Vyjadril blízkosť etiópskej oblasti Tigraj, ktorá trpí hladomorom a pripomenul včerajší Svetový deň boja proti detskej práci i zajtrajší Svetový deň darcov krvi

pápež František
Na snímke pápež František

V slnečnú nedeľu sa na Námestí sv. Petra vo Vatikáne zišli pútnici rôznych národností, ktorí prišli na poludňajšiu modlitbu so Svätým Otcom. Pápež František sa v úvodnom biblickom zamyslení zameral na Ježišovo podobenstvá o Božom kráľovstve ako zrnku zasiatom do zeme, ktoré prinesie veľkú úrodu.

Reklama

Dobro rastie vždy pokorným spôsobom, skryto, často neviditeľne,“ pripomenul pápež.

 

Reklama
Príhovor pred modlitbou Anjel Pána

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!

Dve podobenstvá, ktoré nám dnes liturgia ponúka, sú inšpirované bežným životom a svedčia o pozornom zraku Ježiša, ktorý si všíma realitu a cez každodenné obrazy drobností otvára okná k pochopeniu Božieho tajomstva a ľudských osudov. Ježiš hovorieval spôsobom ľahkým na pochopenie, používal obrazy z reality, z každodenného života. Takto nás učí, že aj v každodenných skutočnostiach, tých, čo sa niekedy zdajú byť všetky rovnaké a i tých, ktoré vykonávame pre rozptýlenie alebo s námahou, že v nich prebýva skrytá Božia prítomnosť, čiže majú svoj význam. Potrebujeme teda byť aj my všímaví, aby sme vedeli „hľadať a nachádzať Boha vo všetkom“.

Ježiš dnes prirovnáva Božie kráľovstvo, teda jeho prítomnosť, ktorá prebýva v podstate vecí a sveta, k horčičnému zrnku, k tomu najmenšiemu semiačku. I napriek tomu však, keď je hodené do zeme, rastie, až prerastie všetky byliny (porov. Mk 4,31-32). Takto koná Boh. Niekedy ruch sveta spolu so všetkými činnosťami, ktoré vypĺňajú naše dni, nám bráni zastaviť sa a uvedomiť si spôsob, akým Pán riadi dejiny.

Evanjelium nás však uisťuje, že Boh pôsobí a to na spôsob malého dobrého zrnka, ktoré potichu a pomaly rastie. Krok za krokom sa z neho stáva bujná rastlina, ktorá dáva život a osvieženie pre všetkých. Aj zrnko našich dobrých skutkov sa môže zdať ničím; no všetko čo je dobré, patrí Bohu, a teda v pokore pomaly prináša ovocie. Dobro – pamätajme si to – rastie vždy pokorným spôsobom, skryto, často neviditeľne.

Drahí bratia a sestry, týmto podobenstvom nás chce Ježiš povzbudiť v dôvere. V mnohých životných situáciách sa nám totiž môže stať, že stratíme odvahu, lebo vidíme slabosť dobra oproti zdanlivej sile zla. Nedôvera nás môže nechať paralyzovanými, keď skonštatujeme, že napriek nášmu veľkému úsiliu výsledky neprichádzajú a zdá sa, že sa veci nikdy nezmenia.

Reklama

Evanjelium od nás žiada nový pohľad na nás samých a našu realitu; žiada mať viac otvorené oči, ktoré dokážu vidieť viac, dívať sa poza zovňajšok a objaviť Božiu prítomnosť, ktorá ako pokorná láska vždy pôsobí v „pôde“ nášho srdca i dejín. Toto je naša nádej, toto nám dáva silu ísť každý deň trpezlivo ďalej, zasievajúc dobro, ktoré prinesie ovocie. Ako je len dôležité mať takýto postoj aj pre to, aby sme dobre vyviazli z pandémie! Pestujme dôveru v to, že sme v Božích rukách a zároveň sa všetci usilujme s trpezlivosťou a vytrvalosťou o budovanie nanovo a nové začiatky.

Aj v Cirkvi sa môže zakoreniť burina nedôvery, najmä keď na nás dolieha kríza viery a neúspech rôznych projektov a iniciatív. Avšak nikdy nezabúdajme na to, že výsledok sejby nezávisí od našich schopností: závisí len od Božieho konania. My máme rozsievať, siať s láskou, usilovne a trpezlivo. Sila zrnka je ale božou. Vysvetľuje to Ježiš v ďalšom dnešnom podobenstve: roľník hádže semeno do zeme a potom nevie, ako prinesie ovocie, lebo to samotné zrnko samo od seba spontánne rastie, deň i noc, keď to roľník najmenej čaká (porov. v. 26-29). S Bohom jestvuje aj v tej najmenej úrodnej pôde vždy nádej na nové výhonky.

Najsvätejšia Panna Mária, pokorná služobnica Pána, nech nás učí vidieť veľkosť Boha, ktorý koná v maličkostiach, a prekonávať pokušenie stratiť odvahu. Dôverujme Bohu každý deň!

 

Výzva k modlitbe za etiópsky región Tigraj

Po modlitbe Anjel Pána a apoštolskom požehnaní Svätý Otec vyjadril blízkosť etiópskej oblasti Tigraj:

Reklama

„Dnes som osobitne nablízku obyvateľom oblasti Tigraj v Etiópii, ktorú zasiahla vážna humanitárna kríza, ktorá na najchudobnejších doľahla hladomorom. Ešte dnes existuje hladomor, je tam hlad.

Modlime sa spolu, aby sa okamžite ukončili násilnosti, a aby všetkým bola zabezpečená potravinová a zdravotnícka pomoc, a aby sa čo najskôr obnovil súlad v spoločnosti. V tejto súvislosti ďakujem všetkým, ktorí pracujú na zmiernení utrpenia ľudí. Modlime sa k Panne Márii na tieto úmysly.“

 

Stredozemné more – najväčší cintorín Európy

Pápež František ďalej upozornil na memento smutnej udalosti spred šiestich rokov na Stredozemnom mori:

„Dnes popoludní sa v Auguste na Sicílii koná ceremónia prinesenia trosiek lode, ktorá stroskotala 18. apríla 2015. Nech tento symbol mnohých tragédií v Stredozemnom mori naďalej podnecuje svedomie každého a podporuje rast solidárnejšieho ľudstva, ktoré rúca múr ľahostajnosti. Zamyslime sa nad tým: Stredozemné more sa stalo najväčším cintorínom Európy.“

Svätý Otec z okna Apoštolského paláca na záver pripomenul Svetový deň boja proti detskej práci, ktorý sa slávil v sobotu 12. júna, ako aj Svetový deň darcov krvi, ktorý pripadá na nasledujúci deň, 14. júna.

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali