Anjel Pána: Dobro rastie pokorne a skryto

Anjel Pána: Dobro rastie pokorne a skryto

Vatikán 14. júna 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP-Domenico Stinellis)

 

Pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána v nedeľu 13. júna pápež František povzbudil veriacich mať dôveru, že sme v Božích rukách, a súčasne pracovať s trpezlivosťou a vytrvalosťou. Vyjadril blízkosť etiópskej oblasti Tigraj, ktorá trpí hladomorom a pripomenul včerajší Svetový deň boja proti detskej práci i zajtrajší Svetový deň darcov krvi

pápež František
Na snímke pápež František

V slnečnú nedeľu sa na Námestí sv. Petra vo Vatikáne zišli pútnici rôznych národností, ktorí prišli na poludňajšiu modlitbu so Svätým Otcom. Pápež František sa v úvodnom biblickom zamyslení zameral na Ježišovo podobenstvá o Božom kráľovstve ako zrnku zasiatom do zeme, ktoré prinesie veľkú úrodu.

Reklama

Dobro rastie vždy pokorným spôsobom, skryto, často neviditeľne,“ pripomenul pápež.

 

Reklama
Príhovor pred modlitbou Anjel Pána

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!

Dve podobenstvá, ktoré nám dnes liturgia ponúka, sú inšpirované bežným životom a svedčia o pozornom zraku Ježiša, ktorý si všíma realitu a cez každodenné obrazy drobností otvára okná k pochopeniu Božieho tajomstva a ľudských osudov. Ježiš hovorieval spôsobom ľahkým na pochopenie, používal obrazy z reality, z každodenného života. Takto nás učí, že aj v každodenných skutočnostiach, tých, čo sa niekedy zdajú byť všetky rovnaké a i tých, ktoré vykonávame pre rozptýlenie alebo s námahou, že v nich prebýva skrytá Božia prítomnosť, čiže majú svoj význam. Potrebujeme teda byť aj my všímaví, aby sme vedeli „hľadať a nachádzať Boha vo všetkom“.

Ježiš dnes prirovnáva Božie kráľovstvo, teda jeho prítomnosť, ktorá prebýva v podstate vecí a sveta, k horčičnému zrnku, k tomu najmenšiemu semiačku. I napriek tomu však, keď je hodené do zeme, rastie, až prerastie všetky byliny (porov. Mk 4,31-32). Takto koná Boh. Niekedy ruch sveta spolu so všetkými činnosťami, ktoré vypĺňajú naše dni, nám bráni zastaviť sa a uvedomiť si spôsob, akým Pán riadi dejiny.

Evanjelium nás však uisťuje, že Boh pôsobí a to na spôsob malého dobrého zrnka, ktoré potichu a pomaly rastie. Krok za krokom sa z neho stáva bujná rastlina, ktorá dáva život a osvieženie pre všetkých. Aj zrnko našich dobrých skutkov sa môže zdať ničím; no všetko čo je dobré, patrí Bohu, a teda v pokore pomaly prináša ovocie. Dobro – pamätajme si to – rastie vždy pokorným spôsobom, skryto, často neviditeľne.

Drahí bratia a sestry, týmto podobenstvom nás chce Ježiš povzbudiť v dôvere. V mnohých životných situáciách sa nám totiž môže stať, že stratíme odvahu, lebo vidíme slabosť dobra oproti zdanlivej sile zla. Nedôvera nás môže nechať paralyzovanými, keď skonštatujeme, že napriek nášmu veľkému úsiliu výsledky neprichádzajú a zdá sa, že sa veci nikdy nezmenia.

Reklama

Evanjelium od nás žiada nový pohľad na nás samých a našu realitu; žiada mať viac otvorené oči, ktoré dokážu vidieť viac, dívať sa poza zovňajšok a objaviť Božiu prítomnosť, ktorá ako pokorná láska vždy pôsobí v „pôde“ nášho srdca i dejín. Toto je naša nádej, toto nám dáva silu ísť každý deň trpezlivo ďalej, zasievajúc dobro, ktoré prinesie ovocie. Ako je len dôležité mať takýto postoj aj pre to, aby sme dobre vyviazli z pandémie! Pestujme dôveru v to, že sme v Božích rukách a zároveň sa všetci usilujme s trpezlivosťou a vytrvalosťou o budovanie nanovo a nové začiatky.

Aj v Cirkvi sa môže zakoreniť burina nedôvery, najmä keď na nás dolieha kríza viery a neúspech rôznych projektov a iniciatív. Avšak nikdy nezabúdajme na to, že výsledok sejby nezávisí od našich schopností: závisí len od Božieho konania. My máme rozsievať, siať s láskou, usilovne a trpezlivo. Sila zrnka je ale božou. Vysvetľuje to Ježiš v ďalšom dnešnom podobenstve: roľník hádže semeno do zeme a potom nevie, ako prinesie ovocie, lebo to samotné zrnko samo od seba spontánne rastie, deň i noc, keď to roľník najmenej čaká (porov. v. 26-29). S Bohom jestvuje aj v tej najmenej úrodnej pôde vždy nádej na nové výhonky.

Najsvätejšia Panna Mária, pokorná služobnica Pána, nech nás učí vidieť veľkosť Boha, ktorý koná v maličkostiach, a prekonávať pokušenie stratiť odvahu. Dôverujme Bohu každý deň!

 

Výzva k modlitbe za etiópsky región Tigraj

Po modlitbe Anjel Pána a apoštolskom požehnaní Svätý Otec vyjadril blízkosť etiópskej oblasti Tigraj:

Reklama

„Dnes som osobitne nablízku obyvateľom oblasti Tigraj v Etiópii, ktorú zasiahla vážna humanitárna kríza, ktorá na najchudobnejších doľahla hladomorom. Ešte dnes existuje hladomor, je tam hlad.

Modlime sa spolu, aby sa okamžite ukončili násilnosti, a aby všetkým bola zabezpečená potravinová a zdravotnícka pomoc, a aby sa čo najskôr obnovil súlad v spoločnosti. V tejto súvislosti ďakujem všetkým, ktorí pracujú na zmiernení utrpenia ľudí. Modlime sa k Panne Márii na tieto úmysly.“

 

Stredozemné more – najväčší cintorín Európy

Pápež František ďalej upozornil na memento smutnej udalosti spred šiestich rokov na Stredozemnom mori:

„Dnes popoludní sa v Auguste na Sicílii koná ceremónia prinesenia trosiek lode, ktorá stroskotala 18. apríla 2015. Nech tento symbol mnohých tragédií v Stredozemnom mori naďalej podnecuje svedomie každého a podporuje rast solidárnejšieho ľudstva, ktoré rúca múr ľahostajnosti. Zamyslime sa nad tým: Stredozemné more sa stalo najväčším cintorínom Európy.“

Svätý Otec z okna Apoštolského paláca na záver pripomenul Svetový deň boja proti detskej práci, ktorý sa slávil v sobotu 12. júna, ako aj Svetový deň darcov krvi, ktorý pripadá na nasledujúci deň, 14. júna.

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali