Andrej Kiska rád útočí na city a argumentuje bezbrannými, robil to ako prezident a robí to aj pri svojej novej strane

Andrej Kiska rád útočí na city a argumentuje bezbrannými, robil to ako prezident a robí to aj pri svojej novej strane

Bratislava 20. júna 2019 (HSP/Foto: SITA-Peter Rusko)

 

Andrej Kiska ako prezident po prepuknutí jeho káuz rád argumentoval bezbrannými ľuďmi. A ako sa zdá, od svojho zvyku neupustil a pri útokoch na svojich oponentov sa neštíti využívať ľudí odkázaných na pomoc aj ako zakladateľ novej strany

Na snímke predseda novej politickej strany Za ľudí Andrej Kiska (vpredu)

Kiska na sociálnej sieti okrem vzniku svojej novej strany tiež oznámil, že podľa jeho názoru bude čeliť obvineniu z daňových prehreškov spoločnosti KTAG. V tomto prípade už polícia obvinila jej konateľa.

Reklama

Cez víkend sa skončila Kiskova prezidentská imunita a obvineniu už nič nestojí v ceste. Zatiaľ však nepadlo.

Avšak vo februári, keď Kiska výnimočne reagoval na otázky novinárov pri odpovedi zaútočil na city občanov. Novinári sa Kisku pýtali, či je pripravený čeliť trestnému stíhaniu. “Keď som povedal doma manželke, že mi hrozí trest odňatia slobody, začala sa triasť,” uviedol a dodal, že rozhovor počula aj jeho 14-ročná dcéra, ktorá nespala dve noci. “Pýtala sa ma, oci však ťa nezavrú?”

Reklama

A čo aktuálne konštatuje Transparency Internacional Slovensko v súvislosti s kauzou KTAG po analýze súdnych rozsudkov niekoľkých iných prípadov? “Aj keby Kiskovi a spol. dokázali úmysel – čo je samo osebe dosť náročné, tak vzhľadom na iné okolnosti je – pravdepodobné, že by dostal najskôr podmienku v kombinácii s zákazom podnikania či peňažným trestom, nie nepodmienečný trest.”

 

Argumentácia rodinami v núdzi s chorými deťmi

Pri ďalšom znášaní dôsledkov, ktoré vyplývajú z jeho činnosti vo firme KTAG jeho kancelária neváhala argumentovať rodinami v núdzi s chorými deťmi.

Bývala hava štátu má totiž zaplatiť pokutu vo výške troch mesačných platov verejného funkcionára za to, že mu získaním majetkového prospechu vznikol záväzok.

Reklama

“Je mu uložená pokuta za to, že v oznámení za rok 2013 neuviedol záväzok, ktorý mu podľa väčšiny vo výbore vznikol tým, že za neho firma KTAG robila kampaň v roku 2013,” vysvetlil v polovici mája podpredseda výboru Róbert Puci (Smer-SD) s tým, že zo strany výboru je vec uzavretá.

“Prezident celý svoj plat rozdáva na charitu, poslanci chcú teda ukrátiť 30 rodín v núdzi s chorými deťmi o niekoľko desiatok tisíc eur. Prezident doteraz rozdal asi 300 000 eur 600 konkrétnym rodinám,” argumentoval Roman Krpelan, ktorý je súčasťou novej strany Kisku.

Kiska sa týmto argumentom snažil pred verejnosťou preniesť zodpovednosť za svoje činy na poslancov výboru. Ale nič mu nebráni v tom, aby svoj plat rozdal chudobným rodinám a zároveň zaplatil pokutu vo výške troch mesačných platov.

 

Vysvetlite to tým ľuďom

Reklama

Aktuálne, sa Kiska už ako politik zakladajúci novú stranu neštítil označiť sociálne opatrenia aktuálnej vlády ako najdrahšiu predvolebnú kampaň. Prísť s názvom Za ľudí a následne kritizovať finančnú pomoc a sociálne opatrenia je buď nepremysleným marketingovým ťahom alebo bezbrehou arogantnosťou.

Medzi plánované sociálne opatrenia koalície totiž patrí zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov, zvýšenie rodičovského príspevku či zavedenie jednorazového príspevku v hodnote 100 eur na školské potreby. Zahŕňajú tiež zníženie dane z príjmov právnických osôb či zavedenie nižšej dane z pridanej hodnoty pre vybrané druhy potravín.

Na prázdne a smiešne argumenty Kisku poukázal aj premiér Peter Pellegrini. “V prvom rade pán bývalý prezident nech povie všetkým matkám, ktorým sa razantne zvýši rodičovský príspevok, ktoré vychovávajú svoje malé deti a chcú s nimi zostať čo najdlhšie doma. Nech sa pred nich postaví a povie im, že tých 150 eur, ktoré navyše dostanú, že by im ich zobral, lebo to je politická kampaň,” uviedol na tlačovom brífingu.

Svoj postoj nech Kiska vysvetlí aj viacdetným rodinám, ktoré nebudú musieť platiť za obedy v školskej jedálni. Niektorí argumentujú, že ide o populistické riešenie, keďže na obedy detí sa poskladá celá spoločnosť. Potrebné si je však uvedomiť, že obedy zadarmo pomôžu najmä viacdetným rodičom Áno, práve tým rodičom, ktorí obetujú vyššie zárobky, aby pre túto spoločnosť vychovávali viac zodpovedných ľudí, ktorí budú pre Slovenskú republiku prospešní.

Áno, vždy je možné prísť s lepším riešením, ale argumentovať, že sociálne opatrenia sú volebnou kampaňou, ak ste ešte neprišli so žiadnym zákonom, ktorý by pomohol občanom, je prízemné.

A preto, vzhľadom na argumenty Kisku sa strana Za ľudí zatiaľ javí len ako hračka veľkého podnikateľa, ktorá nemá nič spoločné so snahou pomáhať a zlepšovať život slovenských občanov, pretože jej líder neváha pri svojich kauzách vy(zne)užívať práve tých najzraniteľnejších.

Gabriela Smreková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali