Andrej Kiska navštívil pacientov a zamestnancov v spišskonovoveskej nemocnici

Andrej Kiska navštívil pacientov a zamestnancov v spišskonovoveskej nemocnici

Spišská Nová Ves 24. decembra (TASR/HSP/Foto:SITA-Radoslav Maťaš)

 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa na Štedrý deň stretol s pacientmi a zamestnancami nemocnice Svet zdravia v Spišskej Novej Vsi

Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) počas návštevy pacientov na Oddelení všeobecnej a úrazovej chirurgie v spišskonovoveskej nemocnici Svet zdravia na Štedrý deň

Ako povedal, nie všetky rodiny môžu byť v tento deň spolu pri sviatočne ozdobenom stole. “V prvom rade máme povolania ľudí, ktoré musia zabezpečovať chod našej krajiny. Sú to lekári, zdravotné sestry, ale aj hasiči, energetici, policajti, správa ciest. Desiatky tisíc ľudí dnes nemôžu byť so svojimi najbližšími, lebo sa musia starať o chod našej krajiny. Chcem sa im poďakovať a verím, že tú atmosféru možno zajtra alebo v ďalší iný deň si nejako dobehnú,” uviedol Kiska.

Reklama

Ďalšou skupinou ľudí sú podľa neho tí, ktorí by chceli byť doma, ale ich zdravotný stav im to nedovoľuje. “Dnes som mal možnosť stretnúť viacerých. Deväťdesiatročný pán mi zaželal krásne sviatky, aby som si ich užil s rodinou. Bol nesmierne milý, až sa mi slzy tisli do očí. Prišiel som pozrieť ja jeho a skôr ako keby on chcel dolievať energiu do mňa. Najkrajšie príbehy dneška sú maličké deti, ktoré sa narodili pred dvoma dňami. Minimálne som sa snažil zalobovať a vybaviť protekciu, pretože už sú tu tretí deň, že či by ich nepustili. Doma ich čakajú manželia s ozdobenými stromčekmi, často aj súrodenci,” povedal Kiska.

V spišskonovoveskej nemocnici leží aktuálne podľa riaditeľky Renáty Šulákovej 84 pacientov. Ich zdravotný stav neumožňoval prepustiť ich domov. Na margo prepustenia novorodencov povedala, že tak urobia, ak im to ich zdravotný stav dovolí. O pacientov sa na Štedrý deň stará približne 80 zamestnancov. “Sú zamestnanci, ktorí slúžia na 12-hodinové služby a stihnú štedrú večeru doma. Tí, ktorí slúžia ústavné pohotovostné služby, tí si musia preložiť štedrú večeru na zajtra,” povedala Šuláková s tým, že v nemocničnej kuchyni pripravia pre zamestnancov vyprážanú rybu so zemiakovým šalátom s majonézou. Pri pacientoch bude podávané jedlo závisieť od ich diéty.

Reklama

“Pracujem od 6.00 h do 18.00 h, dochádzam z Popradu. Zvyknutá som takto pracovať celý život. Vôbec mi to neprekáža. Manžel je bývalý vojak, takže vždy sme čakali my na neho, teraz on čaká na mňa,” povedala Mária Lamošová z hematologicko-transfuziologického oddelenia.

Všetkým, ktorí budú na Štedrý deň v práci alebo v starostlivosti iných, Kiska zaželal, aby tieto sviatky boli sviatkami pokoja. “Aby boli sviatkami, keď možno napriek mnohým utrpeniam, starostiam sa to také svetielko lásky, porozumenia, tej úžasnej atmosféry rozhorelo v každom z nás,” doplnil Kiska.

Po návšteve nemocnice sa Kiska vybral domov do Popradu, kde strávi Vianoce s rodinou. “To pravé vianočné u nás sa začína vždy 23., keďže my s dcérou zdobíme stromček, manželka varí kapustnicu. Náš takmer jeden a polročný synček chodí okolo neho. Má pred ním rešpekt, nesnaží sa ho stiahnuť. Veľmi sa tešíme, darčeky sú zabalené, ešte poupratovať a budeme chystať vianočný stôl. Budú na ňom oblátky, cesnak, med, kapustnica, kapor, šalát, koláče, všetko, ako má byť, a budeme spievať Tichú noc,” prezradil prezident.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali