Andrej Danko: Kresťanské tradície sú pre nás nemeniteľné

Andrej Danko: Kresťanské tradície sú pre nás nemeniteľné

Bratislava 29. februára 2016 (HSP/Foto: HSP)

 

Prinášame vám exkluzívny rozhovor s predsedom SNS, Andrejom Dankom.

Prieskumy vám prisudzovali vysoké čísla – 7 až 10 percent. Dnes nikto nepochybuje, že SNS bude v parlamente. Ak by ste mali byť jazýčkom na váhach pri zostavovaní vlády, ku komu by ste sa pridali? K pravici alebo ku Smeru?

Reklama

Slovenská národná strana s pokorou čaká na to, aký mandát jej dajú voliči. Nebudeme špekulovať pred voľbami, kto s kým a kto proti komu. Výsledky volieb ukážu, aký mandát nám prisúdili voliči a deň po voľbách môžeme diskutovať s každou politickou stranou, ktorá sa dostane do parlamentu,  o hodnotových prienikoch našich volebných programov.

Na snímke Andrej Danko, predseda strany SNS
Na snímke Andrej Danko, predseda strany SNS

Vylučujete účasť na vláde s niektorou stranou? Napríklad s Most-Hídom?

Reklama

Prioritou SNS je, aby strategické energetické podniky boli v rukách štátu. Pokiaľ predseda Mostu-Híd hovorí o tom, že chce doprivatizovať tieto podniky, je to pre nás neprijateľné.

Počas referenda ste sa ako jediná strana nezľakli liberálnych pravdoláskarských médii a jasne ste sa postavili za ochranu rodiny. Mnohí z toho milióna ľudí, čo sa zúčastnili referenda vám dnes robia percentá. Máte pripravené nejaké konkrétne návrhy, ktoré budete chcieť v parlamente na ochranu prirodzených rodín presadiť?

Pre Slovenskú národnú stranu je manželstvo, ako zväzok jedného muža a jednej ženy alfou a omegou  – sú to kresťanské tradície, niečo, čo je nemeniteľné. SNS má vo svojom programe tiež úsilie presadiť Národný program na podporu materstva a rodičovstva. Ide o súbor opatrení na pomoc rodinám a aby bolo na Slovensku viac detí ako rodičov.

Akú máte predstavu o riešení utečeneckej krízy? Čo treba urobiť a ako postupovať?

Slovenská národná strana vyzývala na sprísnenie bezpečnostnej legislatívy už po prvom teroristickom útoku na jar v Paríži. Kvóty sú porušením ľudských práv samotných utečencov. Kľúčovou úlohou budúceho roka bude vyriešenie hlavnej príčiny migračnej vlny, konfliktu v Sýrii. To zároveň znamená odstránenie Islamského štátu, ktoré nie je možné bez dohody veľmocí, najmä USA a Ruska. Osobne som za to, aby sme pomáhali obetiam vojny, motivácia väčšiny migrantov je však iná. Treba vyriešiť tých, čo tu môžu zotrvať, a tých, ktorých musíme vracať. Nemôže to dopadnúť tak, že sa sem vyberie celá Ázia. Situácia prinavrátenia utečencov bude  určite veľmi bolestivá, ale treba ju riešiť.

Reklama

Mnohí hovoria o SNS, že SNS iba dehonestuje myšlienku národnej strany, že sa nestavia za národné záujmy tak ako by mala. O vás sa hovorí, že vaša babka bola Maďarka. Je to pravda? 

Aj keby bola aj Číňanka, je to moja stará mama a miloval som ju. Neposudzujem žiadneho človeka podľa národnosti, vierovyznania či farby pleti – sú len dobrí a zlí ľudia. K vašej otázke: Slovensko bolo vždy križovatkou obchodných ciest a prirodzene sa tu miešali národy a národnosti. Ale, aby ste boli v obraze, moja mama je rodená Gorgeiová a jej rodina pochádza zo Spiša, ktorej rodokmeň siaha až do 13. storočia.

Aký postoj zaujmete k základniam NATO na území Slovenska. Tie čo boli odsúhlasené, budete žiadať ich stiahnutie?

Sme rozhodne proti základniam akýchkoľvek mocností na území Slovenskej republiky.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali