V Bavorsku registrujú už sedem nakazených koronavírusom vrátane dieťaťa. Celkový počet nakazených stúpol na vyše 11-tisíc

V Bavorsku registrujú už sedem nakazených koronavírusom vrátane dieťaťa. Celkový počet nakazených stúpol na vyše 11-tisíc

Bratislava 1. februára 2020 (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA/AP/Chinatopix)

 

Nemecko potvrdilo už sedem prípadov nákazy čínskym koronavírusom vrátane jedného dieťaťa. Zvyšní sú pracovníci bavorskej spoločnosti na výrobu autodielov Webasto, ktorú minulý týždeň navštívila kolegyňa z Číny

Ilustračné foto

Tá až do svojho odletu späť nevykazovala žiadne známky ochorenia. Bavorské ministerstvo zdravotníctva oznámilo zvýšenie počtu nakazených v piatok. Maloletá osoba je dieťaťom jedného zo zamestnancov.

Reklama

Počet obetí nového koronavírusu v Číne stúpol v sobotu na 259, nakazených je najmenej 11 791 osôb. Pre rýchle šírenie vírusu vyhlásila WHO tento týždeň globálny stav zdravotnej núdze. Potvrdené prípady nákazy hlásia už aj z najmenej 23 ďalších krajín.

 

Reklama

Analytici: Koronavírus zasiahne najmä cestovný ruch či obchod s luxusným tovarom

Investori na akciových trhoch sa obávajú nového koronavírusu šíriaceho sa z Číny. Ovplyvniť totiž môže aj niektoré svetové ekonomiky. Šíriaci sa vírus podľa odborníkov najviac zasiahne cestovný ruch, obchod s luxusným tovarom či globálny dopyt po palivách. Pravdepodobne tak bude rásť dopyt investorov po zlate, ktoré je v časoch krízy pre nich bezpečným prístavom.

Analytici Saxo Bank upozornili na to, že výkyvy na finančných trhoch bolo možno pozorovať aj tento týždeň. “Akciový trh si uvedomil, že koronavírus v Číne bude mať výrazný vplyv aj na ekonomiku. Rôzne preventívne obmedzenia postihnú až 56 miliónov ľudí,” konštatuje akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry. Vysvetľuje zároveň, že spomalenie Číny sa automaticky premietne aj do globálnej ekonomiky.

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra je prirodzené, že neistota vyvoláva na trhoch volatilitu. “Pre každú ekonomiku sveta platí, že každé znepokojenie, neistota vyvoláva istú volatilitu, ďalšiu neistotu, ktorá sa potom odzrkadľuje v príležitostiach na finančných trhoch. Toto je veľmi vážna vec, ktorá sa už preukázateľne odráža aj na niektorých akciových trhoch niektorých búrz a svetových finančných centier,” skonštatoval v stredu (29. 1.) Kažimír po rokovaní vlády s tým, že pre niekoho to môže byť víťazstvo a pre niekoho porážka. “Všetci si želáme, aby tak ako aj pri iných hrozbách globálneho charakteru sa takýto vývoj dostal pod kontrolu,” poznamenal Kažimír.

Podľa analytikov Saxo Bank, ak by sa z vírusu stal dlhodobý problém, malo by to vplyv aj na globálny dopyt po palivách. “Zmenil by sa spôsob, akým ľudia po celom svete dochádzajú do zamestnania, cestujú a dovolenkujú,” doplnil komoditný stratég Ole Hansen. Epidémia tak podľa neho má a bude mať krátkodobý a strednodobý vplyv na globálny dopyt po palivách. “Ropa a všetky súvisiace výrobky už v posledných dňoch zaznamenali výrazný pokles cien. Okrem akciového trhu tak už so správami o čínskom víruse zápasí aj komoditný trh,” doplnil Hansen. Cena ropy klesla za 10 dní z hodnoty 65 dolárov na 59,8 dolára. “Dôvodom sú okrem iného aj špekulanti a fondy obchodujúce s čiernym zlatom. Dlhodobí investori sa radšej uchyľujú do bezpečného prístavu, ktorý reprezentuje zlato a striebro,” priblížil Hansen.

Reklama

Obavy z následkov epidémie postupne začínajú pociťovať aj devízové trhy, podľa Saxo Bank sa však zatiaľ nedá hovoriť o panike. Dôvod, pre ktorý zlato podľa analytikov ešte neatakovalo hranicu 1600 dolárov za uncu, ako to bolo pri americko-iránskej vojnovej hrozbe, je stále nejednotná reakcia trhov, ale aj obavy o objem dopytu z Číny.

Rast ceny zlata v tomto roku očakáva prevádzkový riaditeľ Golden Oak Trust František Burda. “Budú za ním stáť nízke zhodnotenie bezpečných investičných prístavov, akými sú vklady a dlhopisy, spomaľujúca sa celosvetová ekonomika, geopolitické riziká a tiež nový vírus šíriaci sa z Číny, ktorý môže obmedziť cestovný ruch a medzinárodný obchod,” doplnil Burda. Okrem veľkých investorov môžu využiť výhody žltého kovu aj bežní ľudia. “Zlato, na rozdiel od peňazí, si uchováva svoju hodnotu v čase a malo by tvoriť aspoň 10- až 15-percentnú časť investičného portfólia. Slováci postupne začínajú objavovať výhody investičného zlata. Dôležité je pochopiť, aké miesto má v portfóliu, pretože má slúžiť ako poistka pred nepredvídateľnými vplyvmi, nervozitou na finančných trhoch, konfliktmi, menovými vojnami a podobne,” dodal Burda.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali