Americký telekomunikačný gigant AT&T pomáhal NSA kontrolovať e-maily v obrovskom meradle

Americký telekomunikačný gigant AT&T pomáhal NSA kontrolovať e-maily v obrovskom meradle

Washington 18. augusta 2015 (HSP/NYT/Foto: TASR/AP – Eric Gay)

 

Schopnosť americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) špehovať obrovské množstvo internetových dát prechádzajúcich cez Spojené štáty sa spoliehala na mimoriadnu, desaťročnú spoluprácu s jedinou spoločnosťou: s telekomunikačným gigantom AT&T

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Hoci je verejným tajomstvom, že americké telekomunikačné spoločnosti úzko spolupracujú so špionážnymi agentúrami, novo zverejnené dokumenty NSA ukazujú, že vzťah s AT&T bol považovaný za jedinečný a výnimočne produktívny: v dokumente spoločnosti prischli prívlastky ako „veľmi kolaboratívna,“ či „preukazujúca extrémnu ochotu pomôcť.“

Reklama

Spolupráca AT&T zahŕňala množstvo aktivít: operátor, okrem iného, poskytol NSA prístup k miliardám e-mailov, ktoré pretiekli cez americké siete. Túto činnosť zamaskovali rôznymi metódami tak, aby boli v rámci právnych predpisov. AT&T ďalej poskytli technickú pomoc pri inštalovaní odpočúvacích zariadení do sídla OSN – ktorá je zákazníkom AT&T. Rozpočet NSA na spoluprácu bol niekoľkonásobne vyšší ako pri iných podobných spoluprácach – takmer 190 miliónov dolárov. Americký telekomunikačný gigant nainštaloval minimálne 17 sledovacích zariadení na svojich internetových sieťach na americkej pôde, čo je oveľa viac ako jeho rovnako veľký konkurent – spoločnosť Verizon. NSA zabezpečila, že AT&T mala prístup k najmodernejším odpočúvacím zariadeniam.

Jeden dokument pripomína úradníkom NSA, aby sa k pracovníkom AT&T správali slušne, pripomínajúc, že „to nie je zmluvný vzťah, ale partnerstvo.“ Dokumenty poskytnuté Edwardom J. Snowdenom boli preskúmané denníkom The New York Times a Pro Publica. NSA, rovnako ako AT&T sa odmietli vyjadriť k dokumentom. „Nebudeme komentovať otázky národnej bezpečnosti,“ povedal hovorca AT&T.

Reklama

Nie je jasné, či program partnerstva beží aj v súčasnosti. Po tom, čo Snowden rozprúdil celosvetovú debatu ohľadom národnej bezpečnosti USA, mnohé technologické spoločnosti z amerického Silicon Valley vyjadrili hnev nad „vniknutím NSA“ a začali vyvíjať nové bezpečnostné systémy, ktoré by značne skomplikovali prístup k súkromným údajom. Telekomunikačné spoločnosti sa v tom čase držali v úzadí, iba spoločnosť Verizon v minulom roku neúspešne napadla súdny príkaz pre hromadné odhalenie telefónnych záznamov. Zároveň niekoľko zákazníkov vyhlásilo, že neodôvodnenie odpočúvanie je porušením americkej ústavy. Sudca však v tomto roku zamietol kľúčové časti žaloby po odôvodnení Obamovej vlády tým, že verejná diskusia o telekomunikačných aktivitách by odhalili štátne tajomstvo a poškodili národnú bezpečnosť.

Zvláštne na tomto spôsobe je, že podľa dostupných informácií poskytovala spoločnosť AT&T NSA kópie všetkých internetových dát pretečených cez sieť. Jedna prezentácia z roku 2012 tvrdí, že nie je typické, aby mala NSA priamy prístup k telekomunikačným dátam. Okrem toho, operátori preosievajú dáta a bezpečnostnej agentúre posúvajú len tie, u ktorých je potenciálna hrozba, že obsahujú ilegálny materiál.

Americké zákony sú skutočne zaujímavé. Zamerať niekoho na americkej pôde je bez súdneho príkazu zakázané podľa zákona Foreign Intelligence Surveillance. V prípade, že si cudzinec posiela e-maily s občanom Ameriky, vláda má povolené zamerať cudzinca bez predchádzajúceho súhlasu súdu.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali