Americkí miliardári sa pripravujú na najhoršie, zbavujú sa akcií

Americkí miliardári sa pripravujú na najhoršie, zbavujú sa akcií

Moskva 20. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Nikdy nestávkujte na porážku Ameriky! práve taký slogan radi používajú americkí politici aj xenopatrioti USA. Môžeme dlho uvažovať o tom, do akej miery je táto pozícia oprávnená, ale stojí za zmienku zaujímavý rys súčasnej ekonomickej krízy: americkí miliardári masovo vyjadrujú skepticizmus ohľadom perspektív USA, píše v úvode svojho komentára Ivan Danilov

Ilustračné foto

Okrem toho aj tí z nich, ktorí doposiaľ hrajú úlohu večných optimistov, sa v praxi prejavujú ako skeptici, čo je vidieť z ich vlastných akcií a investičných rozhodnutí. V piatok boli trhy ohromené správou, že známy miliardár a investor Warren Buffett sa rozhodol predať 84% svojich akcií vo vplyvnej banke Goldman Sachs.

Reklama

Hoci Buffett nepredal všetky svoje rozsiahle investície do amerických cenných papierov, tento krok bol významný: v roku 2009 na pozadí finančnej krízy a úplnej paniky na trhoch kúpil miliardár veľký podiel práve v spoločnosti Goldman Sachs, čo bolo vtedy chápané ako dôkaz nekonečnej dôvery známeho investora voči perspektíve americkej ekonomiky a bankového sektora.

Teraz, v podmienkach ekonomického útlmu v súvislosti s koronavírusom, sa Buffett rozhodol hodiť do trhového ohniska práve tieto akcie, pričom pred tým kompletne zlikvidoval svoje menšinové podiely vo všetkých amerických leteckých spoločnostiach, čo celkovo naznačuje dosť pesimistický názor proroka z Omahy na to, čo čaká USA v budúcnosti. Napriek uistenia samotného miliardára, že všetko bude v poriadku, jeho činy naznačujú opak.

Reklama

David Tepper, ďalší miliardár a zakladateľ investičného fondu Appaloosa Management, uviedol v interview pre televízny kanál CNBC, že americké ceny akcií boli iba raz v histórii vyššie ako ich reálna hodnota, a to bolo v roku 1999, práve v predvečer slávnej krízy dotcomov, ktorá priviedla na mizinu americké trhy. Ako uvádzajú reportéri CNBC, Tepperovy ratingy často hýbu celým americkým akciovým trhom: Stalo sa to opäť v deň, keď vydal ďalšie varovanie. A krátko po jeho rozhovore dosiahol Dow Jonesov index v tomto obchodnom dni najnižšiu úroveň.

Bývalý partner Georgea Sorosa a vysoko uznávaný v medzinárodných ekonomických kruhoch miliardár Stanley Druckenmiller hovoril ešte tvrdšie a vykreslil negatívny scenár ako pre finančné trhy, tak pre americkú ekonomiku celkovo. Druckenmiller počas svojho vystúpenia na zasadnutí Hospodárskeho klubu v New Yorku uviedol, že pomer potenciálnych rizík a potenciálnej ziskovosti v USA je teraz najhorší za celú kariéru legendárneho finančníka.

Navyše nešetril ani hlavnú “posvätnú kravu finančného sveta vieru vo všemocnosť amerického Federálneho rezervného systému s tlačiarňou dolárov, ktorú sa úrad nehanbí použiť na podporu trhov. “Bol dosiahnurý konsenzus: nebojte sa, FED vás prikryje, povedal Drakenmiller a dodal: existuje len jeden problém: naša analýza hovorí, že to nie je pravda (citát z Bloombergu).

Modlím sa, aby som sa mýlil v tejto veci, ale myslím si, že obnova v tvare V (tj. veľmi rýchla pozn. Aut.) ekonomiky (na úroveň pred krízou pozn. aut.) je fantázia, povedal bývalý Sorosov partner.

Ďalší známy miliardár, Mark Cuban, sformuloval problém hrubšie. Myslím, že je takmer nemožné predvídať, odkiaľ vzíde spotrebiteľský a firemný dopyt, uviedol v interview pre CNBC a dospel k záveru, že dnes vôbec nie je možné vyhodnotiť perspektívy akékoľvek podnikania.

Reklama

Celkom môžeme povedať, že koronavírusový šok odhalil už existujúce problémy tým, že sa dotkol súčasne mnohých bolestivých bodov svetovej ekonomiky všeobecne a najmä ekonomík konkrétnych krajín. Paradoxne sa môže táto bezútešná situácia stať dôležitým faktorom k udržaniu mieru na planéte: ak by bola americká ekonomika v lepšom stave, mohol by Washington dobre využiť príležitosť na vykonanie nejakých dobrodružných geopolitických plánov vo vzťahu k Číne alebo Rusku.

Dokonca aj dnes vo Washingtone mnohí obhajujú maximálne agresívnu protičínsku politiku, vrátane možného vyvlastnenia čínskeho portfólia vládnych dlhopisov USA v hodnote bilión dolárov, ako aj silové provokácie v Juhočínskom mori, nehovoriac už o sankciách.

Avšak všetky tieto napoleonské plány doteraz narážali na obmedzenia spôsobené hospodárskou krízou a epidémiou. A dokonca aj vlastenecky zameraná agentúra Bloomberg si kladie nepríjemnú otázku: “Môže zbankrotovaná Amerika viesť studenú vojnu s Čínou? Koronavírus spojil Američanov proti pekinskej agresii, ale aj vyprázdni rozpočet Pentagonu.”

Odpoveď nepríjemná pre USA, ale celkom príjemná pre zvyšok sveta spočíva v tom, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude teraz veľký konflikt pre Washington skutočne príliš drahý, čo však nezaručuje, že Trumpova vláda (alebo Bidenova vláda) sa nepokúsi ísť do takého konfliktu v každom prípade, bez ohľadu na dôsledky.

Možno predpokladať, že sa budú snažiť financovať geopolitické dobrodružstvo aj hospodárske oživenie pomocou dolárovej tlačiarne, ale súdiac podľa všetkého ani značná časť amerických miliardárskych finančníkov neverí v jej všemohúcnosť – inak by hromadne nakupovali všetky akcie a ďalšie americké aktíva, na ktoré by vôbec mohli dosiahnuť.

Reklama

Predpovedať trajektóriu hospodárskeho oživenia konkrétnych krajín a celého sveta je nevďačná úloha, najmä v podmienkach najvyššej epidemiologickej neistoty. Jedno je však možné povedať s istotou: pokiaľ sa americkí miliardári boja (a v ich vyhláseniach je cítiť strach), potom existujú určité šance, že sa svetová ekonomika po prekonaní epidémie dramaticky zmení, a tieto radikálne zmeny nebudú v prospech tých, ktorí stále považujú USA za nesporný svetový hegemón.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali