Američania tvrdia, že Irán je pripravený zaútočiť na USA. Pravda alebo ďalšia americká lož?

Američania tvrdia, že Irán je pripravený zaútočiť na USA. Pravda alebo ďalšia americká lož?

Washington 17. mája 2019 (HSP/Wall Streat Journal/Foto:TASR/AP-Rahmat Gul/SITA/AP-Evan Vucci)

 

Americký Wall Streat Journal sa obáva iránskeho útoku na americké ciele a tvrdí, že Irán je pripravený začať vojnu proti USA. Netreba byť analytikom, aby bolo jasné, že ide môže ísť o podobnú americkú dezinformáciu, akou bola napríklad dezinformácia z roku 2003, kedy americké mainstreamové médiá s odvolaním sa na amerických politikov a členov tajných služieb tvrdili, že Irak má k dispozícii zbrane hromadného ničenia, ktoré sa však nikdy nenašli

Ilustračné foto

Podľa amerických tvrdení je teda Irán pripravený na plnohodnotnú konfrontáciu s USA a je pripravený udrieť ako prvý. Časť amerických odborníkov tvrdí dokonca, že Irán sa dlhodobo pripravoval na vojnu s Američanmi a má pripravenú razantnú odpoveď.

Reklama

Portál vzgljad prináša informáciu o prípravách Američanov na konflikt, v Perzskom zálive okrem Abrahama Lincolna a jeho skupiny pôsobia aj ďalšie americké torpédoborce, Američania posilnili svoje strategické letectvo, zvýšili stupeň bojovej pohotovosti pre amerických vojakov v Iraku a odporúčali americkým občanom urýchlene opustiť Irak.

Iránci jasne uviedli, že si vojnu neželajú, v prípade konfliktu sa však budú s určitosťou tvrdo brániť, na čo majú právo.

Reklama

Ruský vojenský odborník Konstantin Sivkov sa bližšie venoval americkým možnostiam voči Iránu, pričom okomentoval aj možnosť, že Američania použijú vo vojne s Iránom vojenský kontingent v počte 120 tisíc mužov, podobne ako tomu bolo v prípade Iraku.

Podľa Sivkova však takýto vojenský kontingent na porážku Iránu nie je dostatočný, zo 120 tisíc vojakmi sa Američanom určite nepodarí Irán poraziť a 120 tisíc vojakov určite Američanom nebude stačiť na plnohodnotnú pozemnú vojnu na Blízkom východe a v Ázii, ktorá sa následne môže na Blízkom východe a v západnej Ázii rozpútať.

Američania sa môžu pokúsiť na Irán zaútočiť letecky a raketami, s cieľom zlikvidovať jadrový komplex Iránu, prípadne letecky zničiť ekonomiku Iránu podľa juhoslovanského scenára, Irán však má k dispozícii dostatok zbraní, aby americkým silám spôsobil veľké straty.

Ak by Američania utrpeli výrazné straty, museli by nakoniec do konfliktu vstúpiť so všetkou rozhodnosťou, k tomu by potrebovali vojenský kontingent minimálne osemkrát väčší a presunúť do vojny približne 1 milión amerických vojakov – na to proste Američania nemajú ani ekonomicky, ani vojensky a ani politicky.

Konstantin Sivkov je takisto presvedčený, že kozmetický útok na štyri tankery je “akciou pod falošnou vlajkou”, ktorú zinscenovali Američania a Izraelčania. Provokácia ale nevyšla tak ako by mala a nevyvolala v radoch amerických partnerov patričnú odozvu. Nemci a Briti sa k novému americkému dobrodružstvu stavajú veľmi vlažne.

Reklama

Podľa posledných informácii veľká časť Američanov si neželá vojnu s Iránom a Kongres útok na Irán neodobril. Podľa amerických médií je prezident Donald Trump nahnevaný na svojich bezpečnostných poradcov, ktorí ho údajne proti jeho vôli tlačia do vojny proti Iránu. Trump obnovil minulý rok protiiránske sankcie a jednostranne odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe. Irán sa takisto necíti byť viazaný žiadnou dohodou a napätie na Blízkom východe postupne rastie.

CNN tvrdí, že  Trump je pripravený s Iráncami rokovať, Trump chápe, že by ho vojenské stretnutie s Iránom politicky nesmierne poškodilo, pretože by porušil svoj volebný sľub, že USA obmedzia svoju zahraničnú intervenciu. Nasadzovanie amerických vojakov vo svete je finančne náročné, USA sú už podľa Trumpa unavené vojnou.

Na snímke Donald Trump

Podľa neoficiálnych informácii rastie napätie medzi Donaldom Trumpom a Johnom Boltonom, ktorý patrí k najtvrdším americkým neoconom a vojnu s Iránom si doslovne želá. Bolton dokonca chcel zaútočiť aj na Venezuelu, Trump ohľadne Venezuely, agresívnemu Johnovi Boltonovi  a jeho skupine odporúčajú, aby svoje aktivity zmiernili.

Nancy Pelosiová takisto uviedla, že Kongres si vojnu s Iránom neželá a je spokojná, že proti vojne s Iránom vystupuje aj Donald Trump. Pelosiová uviedla, že  vojnu nemôžu vyhlásiť Trumpovi poradcovia, ale len americký Kongres.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že v Trumpovej administratíve nepanujú ohľadne Iránu žiadne nezhody, rozhodne však americký prezident. Ten musí posúdiť všetky informácie, či správy tajných služieb a na ich základe musí urobiť to, čo je najlepšie pre bezpečnosť Američanov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali