Američania sa boja Nord Streamu-2, pretože by priniesol Európanom viac nezávislosti

Američania sa boja Nord Streamu-2, pretože by priniesol Európanom viac nezávislosti

Washington 27. decembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Dmitry Lovetsky)

 

Eric Frey na rakúskom portáli Derstandard reaguje na rastúcu americkú agresivitu voči EÚ, kde sa čoraz hlasnejšie ozývajú najmä z priemyselných kruhov hlasy proti agresívnemu presadzovaniu amerických predstáv. Článok sa stal inšpiráciou pre nasledujúce úvahy

Ilustračné foto

Mnohomiliardový projekt Nord Stream 2, do ktorého vstúpila aj spoločnosť OMV vyvoláva už roky kritiku zo strany USA. Rusi sa snažia obísť Ukrajinu a Poľsko a budovanie plynovodu z Ruska do Nemecku nesúvisí len s bezpečnosťou dodávok ruského plynu do Európy.

Reklama

Netreba zabúdať, že Ukrajinci si už navykli desaťročia kradnúť ruské dodávky plynu a ropy pre vlastné potreby a poľské politické elity sú plne v područí USA, takže plnia všetky príkazy Američanov v hybridnej vojne proti Rusku. Ak Rusi budú dodávať plyn priamo Nemecku, geopolitické pozície Kremľa v Európe sa podstatne zlepšia a Poliakom i Ukrajincom, ktorých rusofóbia už prekonáva medze, nebudú Rusi platiť vysoké sumy za dodávky plynu do Európy.

Dnes si Američania neprajú, aby Európa získavala lacný ruský plyn a robia všetko preto, aby európski vazali rovnako ako kupujú staré a predražené americké zbrane, kupovali aj americký predražený plyn a tým sa dostali do totálnej závislosti od USA. Americkí politici si už arogantne navykli na zneužívanie sankcií a používajú ich v hospodárskom zápase proti americkým súperom. Dôvod je prozaický, Američania už dnes nedokážu konkurovať svojím oponentom v čistej hospodárskej súťaži a americké firmy potrebujú politikov, aby im pomáhali silou presadzovať americké záujmy. Sankcie používajú Američania voči každému, kto sa protiví ich plánom.

Reklama

Čo sa týka závislosti Európy od ruského plynu, pri všetkej úcte k Američanom, je to európska záležitosť, aký plyn chcú kupovať. Američania nech sa zaujímajú o svoje americké problémy, majú ich viac ako dosť a riešia si svoje ekonomické problémy doma. Je ale potešujúce ako násilne dnes musia presadzovať svoje názory a ako silne musia tlačiť na európske štáty, aby plnili ich predstavy. Pred niekoľkými rokmi stačilo Američanom kývnuť prstom a Európania pokorne plnili americké požiadavky. Doba sa však mení, Američania slabnú a už nie sú to čo bývali, takže nespokojných hlasov pribúda a bude pribúdať.

Švajčiarska spoločnosť Allseas, ktorá kladie posledné kilometre potrubia pri dánskom a nemeckom pobreží pred americkým sankčným tlakom nakoniec dočasne kapitulovala. Švajčiari sa netúžia stať obeťou amerického primitivizmu a ekonomického banditizmu, ktorý Američania praktizujú napríklad aj proti čínskej spoločnosti Huawei. Pokiaľ je čínsky Huawei medzinárodný gigant, ktorý dokáže americkej agresivite odolať, Švajčiari ešte v takej pozícii nie sú.

Pred Európou stoja dve možnosti. Buď odoberať lacnejší plyn a ropu od Rusov a dostať sa podľa amerických slov “do závislosti od Ruska a Číny”, alebo preberať drahší plyn a ropu od Američanov a dostať sa do americkej závislosti. Pokiaľ však Rusi a Číňania dodržujú medzinárodné zákony a zaujímajú ich aj názory obchodných partnerov, Američanom je takýto sentiment cudzí.

Američanov zaujímajú len vlastné výhody a vlastné predstavy, Európanov nevnímajú ako partnerov, ale ako lokajov, ktorí musia Američanov poslúchať a americké názory presadzujú cez politické elity v EÚ, ktoré sú na americkej výplatnej listine. Američania používajú celú škálu nátlakových nástrojov voči neposlušným štátom – od priameho bombardovania slabých štátov po ekonomické sankcie voči štátom, proti ktorým sa boja vojensky útočiť.

Netreba si však klásť ružové okuliare, cieľom Američanov je dostať Európanov do ekonomickej závislosti, Európania sú jednoznačne povinní pracovať ako vazali na tom, aby sa americké problémy riešili a na úkor Európanov chcú udržať svoju politickú či ekonomickú dominanciu. Pre amerických politikov je Európa obyčajnou kolóniou.

Reklama

Výstavbu Nord Streamu-2 sa tak Američanom dočasne podarilo sťažiť. Švajčiarská firma Allseas sa stiahla zo strachu pred sankciami, chýba dostrojiť niekoľko kilometrov tesne pri nemeckých brehoch, aby sa Nord Stream-2 dokončil. Nevadí, budúci rok sú americké prezidentské voľby a tie budú dúfajme značne hektické. Americké možnosti držať Európu a svet pod krkom sa možno ešte viac oslabia. Ak sa Európa vymaní spod kontroly USA, prinesie to ďalšie oslabenie USA a to je dobrá správa pre demokraciu.

Projekt Nord Stream-2 je postavený na zákonných základoch akceptovaných medzinárodným právom. Americké sankcie sú prejavom amerického voluntarizmu a oporu v medzinárodnom práve nemajú. Američanom to však je jedno, pre nich dodržiavanie medzinárodného práva nie je relevantné. Ak by bolo, tak by predsa nekradli sýrsku ropu a odišli by zo Sýrie, kam ich nikto nikdy nepozval a prestali by bez vypovedania vojny bombardovať suverénne krajiny, ktoré si dovolia s americkými predstavami nesúhlasiť.

František Olčaj

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali