Američania inkasovali v Sýrii tvrdý úder

Američania inkasovali v Sýrii tvrdý úder

Moskva 23. septembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP Photo/Susan Walsh)

 

Andrej Polunin na portáli svpressa venoval svoju pozornosť poslednému vývoj v Sýrii, kde Američania vyšli s novou iniciatívou obnoviť dialóg s Ruskom

Na snímke generál H.R. McMaster

O potrebe nového dialógu s Ruskom hovoril Herbert McMaster, špeciálny poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre otázky štátnej bezpečnosti V interview pre CNN Herbert McMaster uviedol, že Biely Dom rieši momentálne tri hlavné ciele. V prvom rade musia USA zabrániť destabilizačným krokom Ruska v Sýrii, pritom však Američania musia riešiť problémy s Ruskom veľmi opatrne, pretože Rusko je jadrová veľmoc. Rusko a USA by si podľa Herberta McMastera mali sadnúť za rokovací stôl a hľadať riešenia, ktoré by vyhovovali obom krajinám.

Reklama

Bližšie informácie o prejave McMastera publikoval aj portál sputniknews.

Prejav Herberta McMastera predstavuje odpoveď USA na obvinenie zo strany Ruska, pri ktorom Sergej Rudskoj, šéf ruského Operačného veliteľstva generálneho štábu ozbrojených síl RF obvinil členov amerických tajných služieb zo zinscenovania útoku na 29 ruských vojenských policajtov v provincii Idlib, v blízkosti Hama. Pri tomto útoku sa ruskí policajti a sýrski vojaci niekoľko hodín bránili pred teroristami, kým sa im podarilo dostať z obkľúčenia.

Reklama

Rusi a Sýrčania potom nemilosrdne zničili skupinu sýrskych teroristov Al Kaidy, ktorá sa snažila ruských vojenských policajtov zajať. Časť teroristov sa dostala do zajatia a pri výsluchu potvrdila, že za útokom stáli členovia amerických tajných služieb, Rusi poukázali na to, že teroristi priamo komunikovali s americkým spravodajským centrom v Katare.

Americkí vojaci sa od činnosti tajných služieb dištancujú a demonštrovali svoju pripravenosť k ďalšej spolupráci s Ruskom. Podľa slov plukovníka Ryana Dillona, Rusko a USA majú k dispozícii priamu telefónnu linku medzi oboma stranami, aby dokázali predchádzať možným incidentom. Ruskí a americkí vojaci sa už stretli a vyjasnili si svoje pozície, pričom garantovali z oboch strán pokračovanie útokov namierených proti ISIS.

Podľa viacerých ruských analytikov americká pozícia v Sýrii nie je dobrá. Ak naozaj existujú kontroverzie medzi Pentagonom a CIA a Pentagon nevedel nič o útoku iniciovanom americkými tajnými službami, svedčí to o rozkole v americkom tábore. Ak Američania len kamuflujú, a žiadajú obnoviť dialóg, potvrdzuje to fakt, že situácia sa nevyvíja tak, ako si predstavujú.

Zaujímavé sú slová, ktoré uviedol turecký prezident Erdogan. Ten otvorene v posledných dňoch kúpil ruský protilietadlový systém S-400 a vysmial sa z amerických pokusov zabrániť tureckej kúpe tohto ruského systému. V interview pre agentúru Reuters Erdogan uviedol, že Rusko a Sýria spoločne pokračujú v stabilizácii situácie v Sýrii, pričom Rusi zabezpečujú situáciu mimo Idlibu, priamo v Idlibe vykonávajú svoje aktivity Turci.

Turecký prezident Erdogan potom uviedol, že spolu s ruským prezidentom Vladimírom Putinom sa pri najbližšom avizovanom stretnutí dňa 28. 9. 2017 chystá posúdiť ďalšie kroky, potrebné k riešeniu situácie v Sýrii. Erdogan doslovne povedal, že “Rusko a Turecko spoločne a navždy zlikvidujú teroristov v Sýrii a zabezpečia mier tejto ťažko skúšanej krajine”. Ani slovo o USA a ich predstavách z úst tureckého lídra nezaznelo, čo má takisto zrejmú vypovedaciu hodnotu. Pritom netreba zabúdať, že turecká armáda patrí k najlepším a najpočetnejším kontingentom NATO.

Reklama

Podľa doktora politických vied Michaila Alexandrova, experta Centra vojensko-politického výskumu z MGIMO v Moskve je viac ako zrejmé, že situácia v Sýrii sa nevyvíja tak, ako by si Američania predstavovali.

Aj v minulosti Američania neustále žiadali o možnosť viesť partnerský dialóg s Ruskom, keď Rusko a sýrske jednotky likvidovali americkú zástupnú armádu v Aleppe. Cieľom Američanov bolo v takýchto prípadoch spomaliť ruské aktivity a zabrániť, aby Rusko dosiahlo rýchle víťazstvo.

Situácia na fronte v Sýrii je momentálne pre teroristov ISIS a Al Kaidy katastrofálna a Američania to dobre vedia. V prípade, ak by sa americké plány darili, žiadne návrhy na dialóg by z americkej strany nezazneli. Podľa Alexandrova si netreba o Američanoch robiť žiadne ilúzie, potrebujú len získať čas, aby upevnili svoje postavenie a prišli s ďalším destabilizujúcim plánom voči Rusku a Asadovi. Preto treba práve teraz ešte pritvrdiť ruské a sýrske aktivity a čo najskôr teroristov eliminovať.

Michail Alexandrov okomentoval aj načasovanie amerických snáh nadviazať dialóg s Ruskom ohľadne Sýrie. Podľa jeho slov Američania potrebovali zajať 29 ruských vojenských policajtov. Sieť by potom zaplavil materiál s týranými ruskými vojakmi, čo by znamenalo pokles Putinovho ratingu.

Teroristi by ruských rukojemníkov využili na presadzovanie svojich cieľov, napríklad k prepusteniu teroristov zo sýrskych väzníc, odchodu Rusov z niektorých strategických pozícii, spomalenie alebo zastavenie vojenských operácii. Ruskí vojenskí policajti o takomto scenári samozrejme vedeli a doslovne bojovali na život a na smrť, pretože zajatie neprichádzalo do úvahy. Poškodilo by nielen ich, ale aj Rusko.

Reklama

Podľa Alexandrova ruskí vojenskí predstavitelia práve kvôli tomuto zákernému plánu vystríhali Američanov, že ak budú v podobných aktivitách pokračovať, stanú sa cieľom ruských útokov (nasledovalo by handlovanie smerujúce k výmene zajatých Rusov a Američanov). Informácia smerovala aj k príliš aktívnym Kurdom, ktorí sa cítia byť s americkou podporou na koni. Ak sa budú opakovať kurdské útoky na sýrske vládne sily na východnom brehu Eufratu, nasledovať bude tvrdá odpoveď Ruska, Sýrie a najmä Turecka, z ktorého majú Kurdi oprávnené obavy.

Michail Alexandrov potom znova uviedol, že Američania dobre vedia, že v Sýrii prehrávajú a preto bazírujú na diskusiách a rozhovoroch, len aby spomalili ruský postup. Alexandrov takisto okomentoval aj Erdoganove slová z ktorých je zrejmé, že sa Idlib čoraz viac dostáva do tureckej sféry vplyvu.

Podľa Michaila Alexandrova Turci majú momentálne problém, pretože pred niekoľkými týždňami tvrdili, že proturecké skupiny neopustia hranice Idlibu, Turkami kontrolovaná Islamská strana Turkestanu sa však na príkaz amerických tajných služieb útoku na skupinu 29 ruských vojenských policajtov zúčastnila.

To znamená že Turci nemajú situáciu v Idlibe pevne vo svojich rukách a Američania sú v Idlibe stále aktívni. Na stretnutí Vladimíra Putina a Erdogana si obaja lídri budú musieť tieto skutočnosti vyjasniť a Alexandrov uviedol, že nevie presnejšie určiť, akým spôsobom sa bude Erdogan vykrúcať.

Čo však Rusko a Turecko v určitej miere spája je vzťah ku Kurdom. Kurdi sa rozhodli vsadiť na Američanov a rozhodli sa pokračovať v boji proti Bašárovi Asadovi. Kurdi plnia americké rozkazy a snažia sa zastaviť postup regulérnych sýrskych síl na ľavom brehu Eufratu, to sa im však môže stať osudné. Navyše Kurdi opustili vlastné územie a na americký príkaz pôsobia na území s arabským obyvateľstvom, ktoré Kurdov nenávidí aj kvôli ich vzťahom s Izraelom.

Podľa Alexandrova Kurdi by nemali zabúdať na skutočnosť, že za chrbtom majú Turkov a Irán. Rusko už raz pred niekoľkými mesiacmi pustilo Turkov z reťaze a Turci zaútočili na kurdské pozície na severe Sýrie. Vtedy sa kurdské aktivity veľmi rýchlo stlmili a Kurdi boli ochotní sadnúť si za rokovací stôl. Ak sa Putin a Erdogan dohodnú, Turkom sa uvoľnia ruky a budú môcť voľne reagovať, Kurdov očakáva množstvo nepríjemností (samozrejme okrem proamerických Kurdov, existujú aj proruskí a proiránski Kurdi).

Michail Alexandrov uviedol, že podľa jeho slov je možné rátať aj s možnosťou, že Donald Trump bude blufovať a znova zaútočí Tomahawkami alebo letecky na pozície sýrskych vládnych síl. V takomto prípade by mali Sýrčania a Rusi reagovať maximálne tvrdo a naniesť brutálny a likvidačný útok na proamerické skupiny “umiernenej opozície i ISIS”.. To zapríčiní, že sa Američania takisto veľmi rýchlo upokoja a začnú sa korektnejšie správať. Slušné jednanie považujú Američania za znak slabosti, rozumejú len hrubej sile.

Podľa slov plukovníka ruského letectva Vladimíra Karjakina, ktorý prednáša na Vojenskej univerzite Ministerstva obrany, vyhlásenia Herberta McMastera o potrebe obnoviť dialóg s Ruskom sú jednoznačne svedectvom ruských úspechov na sýrskom fronte.

Američania strácajú svoje pozície a snažia sa momentálne zistiť nakoľko pevné sú pozície a zdroje Ruska. Ak bude Rusko potrebovať doplniť svoje zdroje, znamená to, že ruskí predstavitelia vstúpia do dialógu s Američanmi. Ak však je zdrojov dostatok, dialóg zahrajú ruskí predstavitelia do stratena a budú pokračovať v likvidácii americkej zástupnej armády.

Netreba zabúdať na to, že ak príde k zničeniu ISIS a “umiernenej opozície” bude to znamenať totálny krach americkej politiky na Blízkom východe. Washington sa samozrejme takéhoto scenára obáva a urobí všetko preto, aby sa takýto scenár neuskutočnil.

Reklama

Podľa Vladimíra Karjakina je možné očakávať v najbližšom období diplomatické iskrenie medzi Moskvou a Washingtonom. Rozhovory medzi oboma krajinami budú určite koncipované v širokom duchu a súčasťou rokovaní bude aj otázka sankcií či Ukrajiny. Ak Američania do takéhoto dialógu nepôjdu, čaká ich v Sýrii krach. Porážka Američanov v Sýrii bude po amerických neúspechoch so Severnou Kóreou ďalším potvrdením faktu, že USA už nie sú žiadnou superveľmocou, ale len jednou z krajín multipolárneho sveta s množstvom problémov.

Andrej Polunin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali