Američania chcú v Česku stavať svoju vojenskú infraštruktúru. Česká vláda mlčí

Američania chcú v Česku stavať svoju vojenskú infraštruktúru. Česká vláda mlčí

Praha 16. októbra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/dpa-Ralf Hirschberger)

 

Americká armáda chce v Česku stavať svoju vojenskú infraštruktúru a pred českou verejnosťou sa to údajne tají. Sputnik má poznať nepríjemné podrobnosti

Ilustračné foto

Americká armáda plánuje v Česku postaviť vojenskú infraštruktúru. Zistil to server RT a odkazuje pritom na dokument americkej federálnej vojenskej agentúry USACE.

Reklama

Američania plánujú v piatich európskych krajinách, medzi ktorými je aj Česko, postaviť infraštruktúru pre svoju armádu. Celé sa to má tváriť ako investícia do spojeneckých štátov, kde sa majú objaviť nové sklady paliva, muničné sklady, alebo má skrátka len dôjsť k modernizácii dopravnej infraštruktúry na dôležitých magistrálach.

Vyzerá to ako fake news? To len preto, že česká vláda podobné investície tají. Prebiehali už v minulosti. “Rad vojenských objektov v ČR už bol za peniaze z NATO rekonštruovaný. Ide predovšetkým o letiská, ktoré sú schopné zabezpečiť prevádzku aliančných lietadiel,” povedal v rozhovore pre Sputnik Stanislav Mackovík s tým, že letisko nebolo modernizované v prospech českej armády, ale v súlade s plánmi NATO na zadržiavanie Ruska.

Reklama

Známy politik, bývalý poslanec KSČM a člen snemovne výboru pre obranu nám exkluzívne opísal americkú stratégiu, o ktorej česká verejnosť nemá nič vedieť.

 

Server RT zverejnil správu, podľa ktorej by v piatich európskych krajinách, medzi ktorými je aj Česko, mala vzniknúť infraštruktúra americkej armády. Ruský server sa odvoláva na projekt zákazky pre federálnu vojenskú agentúru USACE. Čo si o tom myslíte?

Ak vnímame rad vyhlásení, ktorý bol v poslednej dobe publikovaný, tak sa od NATO logiky nedalo ani nič iné očakávať. Keď to nevyšlo pri pokuse postaviť tu radar, tak sa pôjde menej okatou cestou budovania menších základní. Ďalej opravou dopravnej infraštruktúry na našom území, k čomu smeruje aj ono odporúčanie na zvýšenie únosnosti našich mostov.

Armáda ČR je súčasťou NATO a má isté schopnosti zabezpečiť pôsobenie aliančných jednotiek v našej krajine po určitú dobu. Američanom ani nejde o silu našej armády, ktorá je – čo do schopností, technického a personálneho vybavenia – neveľká. Potrebujú dokončiť ovládnutie priestoru svojou trvalou prítomnosťou, ktorá im vytvorí zázemie pri realizácii ich vojnového plánovania.

Reklama

Základne na území bývalého Československa radikálne zvýšia operačné schopnosti Severoatlantickej aliancie. Doktrína NATO sa veľmi nemení od jeho vzniku. Do začiatku deväťdesiatych rokov bolo NATO najsilnejšie v bývalom Západnom Nemecku. Teraz sa prelakovaný armádny kolos posúva výrazne viac na Východ. Tým sa skracuje reakčný čas, ktorý bude mať Rusko k dispozícii pri odvracaní bleskového úderu zo strany armád NATO. Poloha našej krajiny je z pohľadu vojenských plánovačov významná. To vedelo aj velenie vojsk Varšavskej zmluvy, keď sa v roku 1968 rozhodlo u nás realizovať operáciu Dunaj.

Kto má naše územie pod palcom, ten dokáže výrazne ovplyvňovať dianie na európskom teritóriu a smerom k Eurázii.

 

Ak je informácia pravdivá, nie je škandalózne, že Američania plánujú stavať na území ČR, bez toho aby o tom česká spoločnosť vedela?

Časť českej spoločnosti je schopná to dokonca privítať. Stačí sa pozrieť, či tu ľudí sú schopní zvoliť do politiky. Rozsah českej pravice je od vulgárneho Novotného až po morálne nevyplneného Drahoša. Teraz bude záležať, ako sa celá vec procesne otvorí, kto a kde bude rozhodovať.

Reklama

Škandalózne je to, ako pravica v ČR všetko meria dvojakým metrom v prístupe k našej histórii. Na jednej strane má osýpky okolo augustových udalostí roku 1968. No a zároveň nevníma ako vadu na kráse USA a NATO, keď bombardujú suverénne štáty a to bez akéhokoľvek mandátu OSN.

 

Je vôbec politicky priechodné, aby americká armáda stavala na českom území svoju infraštruktúru? Či už ide o sklad paliva alebo čisto hypoteticky o opravu diaľnice D1.

To je práve ono. Ľuďom sa nebude hovoriť, že USA tu budú stavať atómový kryt či nové letisko. Tie peniaze pôjdu do infraštruktúry dvojakého použitia – primárne mierovej, ktorá je vojensky využiteľná. Tým sa budú strojcami nápadu snažiť rozomlieť prípadný odpor verejnosti.

 

Pôjde snáď niekto z občanov protestovať proti opravám mostov, ciest a železnice? Mám obavu, že mnohým ľuďom v tú chvíľu bude lahodiť to vylepšovanie a budú mlčať alebo to dokonca podporia.

Rad vojenských objektov v ČR už bol za peniaze z NATO rekonštruovaný. Ide predovšetkým o letiská, ktoré sú schopné zabezpečiť prevádzku aliančných lietadiel. Od roku 1999 je naša krajina v NATO. Odvtedy Aliancia spolufinancovala na základniach v Čáslavi a Náměšti celkom 28 projektov za tri miliardy korún.

Naša letectvo má pritom vo výzbroji iba 14 nadzvukových stíhacích lietadiel. Pre rok 2019 chce Pentagon dať necelých 830 miliónov dolárov do programu na podporu spojencov a tzv. zadržiavanie Ruska. Američania plánujú dať 363 miliónov dolárov na vybudovanie zariadenia pre leteckú dopravu v Európe. Na letiskách sa vytvárajú zásoby paliva pre prípad potreby aliančných leteckých síl. Bohužiaľ to sú veci, ktoré mnohým ľuďom nie sú ani známe a preto vnímajú len tie klady, že sa niečo vylepší. Prípravu vojny v tom nepostrehnú.

 

Server RT tvrdí, že v tejto otázke bude na Prahu vyvíjaný enormný tlak, aby sme s americkými plánmi súhlasili. Je možné, že Američania budú aktívnejší ako v otázke brdského radaru?

Reklama

Aktívnejší iste budú a budú to robiť inou formou, tak aby sa nezdvihla vlna občianskej nevôle. Ľuďom sa tu predhodilo pár kolón jazdiacich z Nemecka. Dnes tento pohyb nie je ani veľmi mediálne sledovaný a “vítači” všetkého druhu si hľadajú iný priestor k svojmu zviditeľneniu. Pohyb cudzích vojsk na našom území má zovšednieť.

 

Prečo by si americká armáda ku svojim plánom vybrala práve Česko? Veď Poľsko je k Washingtonu oveľa lojálnejšie

Ako som uviedol, zámer radaru v Brdoch im nevyšiel. Radar spoločne s raketovou výzbrojou musel byť umiestnený v rumunskom Deveselu. Poľsko svoju servilitu voči USA už splnilo a nechalo vybudovať raketovú základňu v Redzikowo. Raketové základne slúžia USA v Európe k eliminácii odvety zo strany Ruskej federácie.

Ak NATO plánuje bleskový raketový úder proti Rusku, tak potrebuje práve základne, kde sa počíta v rámci programu Aegis Ashore so zavedením striel SM-3 (Standard Missile). Tieto strely sú určené na ničenie balistických rakiet krátkeho a stredného dosahu (3000 až 5500 km). Zároveň dokážu ničiť aj satelity na obežnej dráhe.

Reklama

V prípade konfliktu bude naše územie výhodné pre jeho letectvo a mobilné raketové prostriedky. No a v konečnom dôsledku americké tanky umiestnené prípadne v ČR a na Slovensku to budú mať bližšie do Moskvy ako zo základní v Nemecku. Preto ten záujem USA o našu geopolitickú polohu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali