Okolo propagácie homopáru Ikeou vznikol konflikt

Okolo propagácie homopáru Ikeou vznikol konflikt

Bratislava 16. januára (TASR/HSP/Foto:meltybuzz.it)

 

Ikea sa stáva propagátorom netradičných zväzkov a homosexuálneho životného štýlu, voči čomu sa ohradila Aliancia za rodinu

Firma Ikea  „kráča s dobou a dnešným trendom“. V rámci svojich služieb dizajnu prezentuje firma v slovenskej verzii svojho časopisu Live z Ikea Family “homorodinu“.

Reklama
Lesbický pár Clara a Kirsty

Lesbický pár s malým dieťaťom Issacom bojuje v článku s priestorom v malom byte, ktorý im pomôže dizajnérka zariadiť. Ikea podľa Aliancie za rodinu, takto podsúva svojím klientom, že spolužitie dvoch osôb rovnakého pohlavia je možné definovať ako rodinu. 

Aliancia za rodinu ako iniciatíva zameraná na ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy a rodiny založenej manželstvom ako najlepším priestorom pre výchovu detí nesúhlasí s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou, ako to robí v spomenutom zákazníckom magazíne obchodná sieť IKEA. Spoločnosť si takto ničí svoje dlhoročne budované pro-family smerovanie, ktoré naše rodiny veľmi oceňovali.

Reklama

„Sme presvedčení, že mama a ocko navždy je to najlepšie pre deti,“ hovorí jeden z aktivistov Aliancie Anton Chromík a dodáva: „Mali by sme ako spoločnosť, ale aj jednotlivci či firmy, vždy robiť všetko pre to, aby deti vyrastali v úplných rodinách s mamou a otcom ako vzormi. Úprimne si vážime neodňateľnú dôstojnosť každej osoby bez ohľadu na jej rasu, vierovyznanie, sexuálnu orientáciu či iný aspekt jej osobnosti, ale dôrazne sa ohradzujeme voči tomu, aby sa páry osôb rovnakého pohlavia vo verejnom priestore propagovali a označovali ako rodina.“

Ku kauze zákaznícky magazín IKEA Anna Verešová z Aliancie za rodinu dodáva: „Je nám ľúto, ak  magazín spoločnosti IKEA na Slovensku nerešpektuje náš zákon o rodine a verejne propaguje ochudobnenie dieťaťa o otcovskú lásku a starostlivosť, ku ktorej bohužiaľ dochádza pri výchove detí v spolužití dvoch žien. Bolo by vhodné, aby si spoločnosť IKEA uvedomila, že deti si zaslúžia to najlepšie a to otca aj mamu a vo svojich magazínoch propagovala to najlepšie pre deti. Žiadame spoločnosť o stiahnutie magazínu a verejné ospravedlnenie. Ak sa tak nestane budeme informovať naše rodiny, aby si našli vhodné formy protestu, ako je  vrátenie klubových IKEA kariet a zváženie nákupov v tejto spoločnosti.“

Spoločnosť IKEA reagovala na emaily jednotlivcov k tejto téme vyjadrením, v ktorom o.i. uvádza: „Tento článok sme zverejnili vo viac ako 25 krajinách. Dúfame v to, že pri postupnom zviditeľňovaní našich hodnôt dlhodobo prispejeme k pozitívnym zmenám a môžeme byť nápomocní v tých krajinách, kde naďalej pokračujeme v našej činnosti. “ Chromík sa pýta: „Aké hodnoty a aké zmeny má na mysli spoločnosť IKEA? Chce dosiahnuť redefiníciu manželstva aj v našej krajine?“

Občianska iniciatíva Aliancia za rodinu vznikla v decembri 2013, ako reakcia na čoraz častejšie spochybňovanie chápania manželstva ako zväzku muža a ženy a rodiny založenej manželstvom. K Aliancii za rodinu sa dosiaľ prihlásilo už viac ako 60 organizácií združujúcich desaťtisíce našich občanov, ktoré vyjadrili súhlas s jej vyhlásením a ich počet stále narastá. Zoznam členov ako aj text vyhlásenia je možné nájsť na www.alianciazarodinu.sk.

 

Reklama

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva nesúhlasí so stanoviskom Aliancie za rodinu

Článok o homosexuálnom páre s dieťaťom, ktorý 14. januára kritizovala Aliancia za rodinu, nepodkopáva význam tradičnej rodiny v spoločnosti a žiadnym spôsobom nie je v konflikte so zákonom o rodine. Pre TASR to dnes uviedla Katarína Szabová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSPĽP).

“Slovenské národné stredisko pre ľudské práva víta a podporuje snahy spoločnosti IKEA poukazovať na rozmanitosť spoločnosti a nevidí dôvod na stiahnutie daného článku, respektíve celého magazínu z obehu,” dodala.

“V prvom rade je potrebné podotknúť, že v danom článku sa nepropaguje homosexuálne spolužitie dvoch partnerov a taktiež sa nepíše o inštitucionalizovanej rodine založenej manželstvom. V článku ide konkrétne o spôsob zariadenia bytu obývaného dvomi dospelými osobami a dieťaťom, ktoré vychovávajú,” konštatovala. “Spolužitie dospelých osôb rovnakého pohlavia je v našej spoločnosti bežné a teda by sme sa nemali tváriť, že takéto partnerstvá neexistujú. Naša spoločnosť v duchu demokratických princípov rešpektuje slobodu a rovnosť všetkých ľudí v dôstojnosti i v právach, a preto nikoho nie je možné diskriminovať z dôvodu sexuálnej orientácie,” zdôraznila.

V spoločnosti je podľa nej viacero foriem rodiny, čo vyplýva aj z čl. 2 zákona o rodine, v ktorom sa uvádza, že spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni. “Rodina nemusí byť nevyhnutne založená manželstvom, hoci v našej spoločnosti je tradičné vnímanie rodiny spojené práve s manželstvom muža a ženy,” uviedla Szabová.

Reklama

 

Čo skutočne uzákoňuje zákon o rodine?

Anton Chromík, hovorca Aliancie za rodinu sa preto pýta Slovenského národného strediska pre ľudské práva, či má dieťa právo na otca? Či podľa nášho zákona o rodine môže mať dieťa dve matky a žiadneho otca? Či je možná v Slovenskej republike adopcia detí takýmito pármi, alebo či je možné umelé oplodnenie takýmto párom? Nie je.  

Každé dieťa si zaslúži otca aj mamu. Zákon o rodine určite inými formami rodiny nemyslí formy, ktoré sú v rozpore so zákonom. Stáva sa, že z rôznych ťažkých dôvodov v rodine niektorý z rodičov chýba a uvedomujeme si mnohokrát bolestne túto situáciu. Nikto určite vopred takúto situáciu neplánoval a ak áno bolo by to veľmi necitlivé voči dieťaťu. Dieťa nie je predmet, je to dar. Neslúži na uspokojovanie našich citových potrieb, ale je osobou, ktorej sa majú obaja rodičia povinnosť darovať. Aj ocko aj mama.

 

Spoločnosť práv občanov nepovažuje zo strany IKEA za nevinné, ak zobrazuje homosexuálne spolužitia vo forme rodiny

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov (SPO, o.z.) sa pripája k protestu Aliancie za rodinu voči spoločnosti IKEA. Spoločnosť IKEA importuje spôsob života lesbického páru s dieťaťom, čo je v pomeroch slovenskej spoločnosti neželaný jav. Slovenská spoločnosť potrebuje štandardne rodinu v podobe otca a matky s deťmi. Vytváranie vzťahov, kde tzv. rodičmi sú osoby rovnakého pohlavia vedie k rozvratu tradičných hodnôt a je nalinkované kruhmi, ktoré majú celosvetovo záujem o rozbitie tradičnej štruktúry rodiny. Nepovažujeme zo strany IKEA za nevinné, ak zobrazuje takéto formy spolužitia vo forme rodiny.

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov (SPO, o.z.) vyzýva na bojkot nákupu výrobkov v predajniach IKEA. Okrem iného, máme vážne pochybnosti o kvalite výrobkov za tie ceny, za aké sa predávajú na území Slovenska. Stanovisko za občianske združenie uviedol Rastislav Blaško.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali