Ako vidia našu politickú situáciu Rusi? “Sorosov minimajdan zvrhol premiéra, ktorý bol naklonený Rusku”

Ako vidia našu politickú situáciu Rusi? “Sorosov minimajdan zvrhol premiéra, ktorý bol naklonený Rusku”

Bratislava 25. marca 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Michal Svítok)

 

“Slovenský premiér Robert Fico podal demisiu. Stalo sa to po vražde novinára, ktorý bol napojený na štruktúry škandalózneho obchodníka Georgea Sorosa, a po demonštráciách, ktoré potom nasledovali. Rusko stratilo jedného z najviac lojálnych politikov v EÚ. Nie náhodou kvôli tomu sa rozhodli Fica “odstrániť”?”, pýta sa komentátor Vadim Truchačev 

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Na prvý pohľad je dôvod podania Ficovej demisie celkom jasný. Premiér menoval ako svoju poradkyňu viac ako pochybnú osobu, 31 ročnú bývalú modelku Máriu Troškovú, a doplatil na to. Zosnulému žurnalistovi Kuciakovi sa podarilo prísť na spojenie medzi Troškovou a Talianom Antoninom Vadalom, ktorého usvedčili v súvislosti s kalábrijskou mafiou Ndrangheta.

Reklama

Avšak nie je všetko tak jednoduché. Sám Fico pred svojím odstúpením hovoril veľmi tvrdo o správaní prezidenta Kisku. V septembri 2017 mal odcestovať do Spojených štátov na schôdzku Valného zhromaždenia OSN, kde sa stretol aj s miliardárom, architektom a zakladateľom “farebných revolúcií” Georgeom Sorosom. To, že sa spolu títo dvaja ľudia stretli, prezident Kiska neskrýval, ale premiér Fico požiadal hlavu štátu, aby vysvetlil, “čoho sa týkalo toto stretnutie s mužom s pochybnou povesťou”.

Teraz sa teda pozrieme na osobnosť Kisku. V minulosti strávil nejaký čas v USA, tu nazbieral kapitál, potom sa vrátil do svojej vlasti a stal sa jedným z popredných podnikateľov v krajine. Neskrýval svoje proamerické a euroatlantické názory. Od samého začiatku svojej politickej kariéry úzko spolupracoval so západnými mimovládnymi organizáciami a tiež so štruktúrami Sorosa.

Reklama

Teraz je Kiska možno najviac proamerický a zároveň protiruský politik v krajine. Zúfalo podporuje Ukrajinu a protiruské sankcie, ktoré neustále vyzdvihoval ostrými útokmi proti Rusku. Vyslovuje sa tiež pre uznanie nezávislosti Kosova, hoci mnoho prozápadných slovenských politikov s týmito udalosťami nesúhlasí. Otvorene prijal vo svojej rezidencii LGBT aktivistov, hoci väčšina Slovákov nepodporuje homosexuálne manželstvo.

Je teda logické, že sa Kiska stretol so Sorosom a je celkom možné, že mohol konať buď podľa jeho pokynov, alebo podľa dohody na spoločných cieľoch. Zasahovať do slovenskej politiky sa škandalóznemu miliardári nepodarilo prvýkrát. Pred 20 rokmi bol pri jeho aktívnej účasti zbavený moci vtedajší predseda vlády Vladimír Mečiar, ktorý tiež udržiaval dobré vzťahy s Ruskom, neponáhľal sa do NATO, v 90. rokoch “išiel proti prúdu” a veľmi znepokojoval Spojené štáty a Európsku úniu. A teraz sa situácia opakuje…

Na Fica mal zamierené nielen Soros, ale aj mnohí v USA a Európskej únii. Považovať ho sa za proruského alebo euroskeptika by zrejme nebolo správne. Preto opakovane vyjadroval nespokojnosť s politikou Gazpromu a dlho sa vyjadroval proti výstavbe Severného prúdu 2. Keď sa susedné Poľsko, Maďarsko a čiastočne Česká republika začali meniť na euroskeptické, Fico všetkými možnými spôsobmi zdôrazňoval proeurópsku orientáciu Slovenska pod jeho vedením.

Avšak bývalý slovenský premiér získal slávu tiež ako jeden z najlojálnejších politikov voči Rusku a zároveň ako jeden z najnelojálnejšich politikov voči USA v Európe. Preto v roku 2006 ako premiér začal svoje prvé funkčné obdobie tým, že odvolal slovenských vojakov z Iraku. Fico kategoricky odmietal uznať nezávislosť Kosova a vysvetlil, že netúži po tom, aby sa na území Slovenska vyskytovali zložky amerického systému protiraketovej obrany.

Fico mnohokrát navštívil Rusko, kde uzavrel rad zmlúv. V roku 2008 bol prvým európskym politikom, ktorý povedal, že Gruzínsko rozpútalo vojnu v Južnom Osetsku. O šesť mesiacov neskôr sa stal jedným z mála v Európe, kto sa pridal k Rusku a postavil sa proti Ukrajine v ich “plynovej vojne”. Po roku 2014 opakovane vyzýval k zrušeniu protiruských sankcií, ktoré sú podľa neho bezvýznamné a poškodzujú ako slovenskú, tak európsku ekonomiku. Navyše od roku 2014 už mnohokrát navštívil Rusko.

Reklama

Keď v roku 2015 vypukla v Európe migračná kríza, Fico sa spolu so svojimi kolegami z Maďarska, Poľska a Českej republiky striktne postavil proti kvótam o prijatí utečencov, ktoré boli prijaté Európskou úniou. Zdôraznil, že spolu s migrantmi sa do Európy môžu dostať tisíce teroristov. “Islam na Slovensko nepatrí,” hovoril otvorene Fico a zdôrazňoval, že jeho krajina zostáva jedinou v Európskej únii, kde nie je jediná mešita.

Ak si k tomu pridáte ostré výroky Sorosa, je celkom očividné, kto by si to mohol “objednať”. Vzhľadom na to, že zavraždený novinár pracoval pre škandalózneho miliardára, môže teraz vyzerať ako posvätná obeť, vďaka ktorej teraz “hustne” situácia v krajine , budú sa odohrávať protivládne demonštrácie a pripravovať sa “minimajdan”. Všetky tieto postupy sú známe už dlho a niektoré z nich môžu byť teraz použité aj na Slovensku.

Je veľmi pravdepodobné, že prezident Kiska prispeje k skorému zrúteniu vládnej koalície a k vyhláseniu predčasných parlamentných volieb. Ich výsledok môže byť rôzny. Ficova strana Smer – sociálna demokracia, ktorá bola najsilnejšou stranou viac ako 10 rokov, môže stratiť svoje hlasy. Koaliční partneri ako napríklad proeurópsky Most a Sieť, rovnako ako euroskeptická a mierne nacionalistická Slovenská národná strana môžu tiež stratiť podporu.

Mohlo by sa zdať, že v súčasnej situácii by mali vyhrať proeurópske a proamerické strany. Ide predovšetkým o strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti alebo Sloboda a solidarita alebo maďarské menšinovej strany, ktoré sú na slovenskom prevažne proeurópske. Takto by si to zrejme prial aj Soros, americká administratíva a väčšina politikov Európskej únie. S nimi môže Slovensko podporovať protiruské sankcie a možno aj uzná Kosovo.

Zároveň majú šancu na úspech tiež extrémne pravicová nacionalistická strana Ľudová strana Naše Slovensko alebo populistická strana Sme rodina – Boris Kollár, ktorá má tendencie k euroskepticizmu a nacionalizmu. Na rozdiel od Fica a od prozápadnej opozície nikdy neboli pri moci a ich predstavitelia nie sú zapojení do veľkých korupčných škandálov. A ak v roku 2016 mali celkom 15%, teraz sa ich výsledok na pozadí strachu z utečencov a únavy od iných politikov môže zdvihnúť.

Reklama

Slovenský “vrcholný Majdan” určite pre Rusko neveštia nič dobré. Fico bol po dobu niekoľkých rokov predvídateľným partnerom, ktorému dokonca niektorí členovia vlastnej strany niekedy vyčítali jeho “mäkkosť” voči Rusku. Teraz sa celkom iste výrazne zvýši vplyv proamerickeho a extrémne protiruského Kisku. Slovensko riskuje, že vypadne z radu štátov, ktoré sú voči Rusku lojálne.

Vadim Truchačev

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali