Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)

 

Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli na jar roku 2022 vyzerať titulky vo svetových médiách, ktoré by oznamovali ukončenie bojov a nástup diplomacie. Nestalo sa, a konflikt medzičasom eskaloval. Vyžiadal si státisíce životov na oboch stranách, miliardové materiálne škody, milióny Ukrajincov opustilo svoje domovy a nekonečné zástupy ľudí sa ocitli na prahu biedy

Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Presne pred dvomi rokmi, 29. marca 2022, sa konali mierové rokovania v tureckom Istanbule a boli veľmi solídnou mierovou základňou. Konflikt na Ukrajine, v tom čase, trval necelých 5 týždňov. Naše, ako aj západné médiá hlavného prúdu nevenovali tejto udalosti zvlášť pozornosť, pritom mier bol naozaj na dosah ruky.

Reklama

Snaha o čo najrýchlejšie ukončenie konfliktu a jeho diplomatické riešenie potvrdzuje skutočnosť, že od 5. do 14. marca 2022 sa uskutočnilo niekoľko jednaní na najvyšších úrovniach: 4. marec – telefonický rozhovor nemeckého kancelára Scholza s Putinom, 6. marec – stretnutie izraelského premiéra Naftalli Bennetta so Scholzom, 7.marec – telekonferencia zástupcov USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka. 8. marec – telefonický rozhovor francúzskeho prezidenta Macrona a Scholza, 10. marec stretnutie ukrajinského a ruského ministra zahraničia Kulebu a Lavrova v Ankare, 12. marec telefonát Scholza a Zelenského, v ten istý deň telefonický rozhovor Macron/Scholz a 14. marec – stretnutie Scholza s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare.

Olaf Scholz
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a nemecký kancelár Olaf Scholz

Zrejme na tieto skutočnosti sa odvolával Financial Times, a 16. marca, niečo vyše dva týždne od začiatku bojov, priniesol informáciu, že jednania medzi Rusmi a Ukrajincami dosiahli „značný pokrok“ , ktorý predpokladá prímerie a stiahnutie Ruska, za predpokladu, že Kyjev vyhlási neutralitu a akceptuje obmedzenie svojich ozbrojených síl. Zelenskyj mal kontaktovať začiatkom marca, podľa vyjadrení nemeckého generála Haralda Kujata, ktorý v rokoch 2002 až 2005 pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO, bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrodera a poprosiť ho, aby využil osobné vzťahy s Putinom a sprostredkoval jednania medzi a Ukrajinou a Ruskom. Všetky tieto jednania prispeli ku stretnutiu ruskej a ukrajinskej delegácie, ktorá sa konala 29. marca 2022v Istanbule, presne 33 dní po začatí konfliktu. Na týchto jednaniach predložila ukrajinská strana 10 bodov, najdôležitejšie časti týchto bodov uvádzame nižšie.

Reklama

Bod 1: Ukrajina akceptuje politickú neutralitu. Výmenou dostane medzinárodnoprávne záruky na presadzovanie svojho stavu bez blokov a bez jadrových zbraní. Možnými garantmi môžu byť Rusko, Veľká Británia, Čína, USA, Francúzsko, Turecko, Nemecko, Kanada, Taliansko, Poľsko a Izrael.

Bod 2: Medzinárodné záruky bezpečnosti Ukrajiny v rámci zmluvy neplatia pre Krym, Sevastopol a jednotlivé oblasti Donbasu. Strany musia určiť hranice týchto území alebo sa dohodnúť.

Bod 3: Ukrajina sa zaväzuje, že neprijme členstvo v žiadnej vojenskej aliancii, neumiestni žiadne zahraničné vojenské základne alebo kontingenty a bude vykonávať medzinárodné vojenské cvičenia len so súhlasom garančných štátov.

Body 4-6: V týchto bodoch sa uvádza, ako majú postupovať garančné štáty v prípade ozbrojeného útoku proti Ukrajine, podobne, ako to stanovuje článok 5 o povinnosti pomoci NATO.

Bod 7: Nadobudnutie platnosti zmluvy po celo-ukrajinskom referende a zakotvenie v ukrajinskej ústave.

Reklama

Bod 8: Snaha vyriešiť bilaterálnymi rokovaniami do 15 rokov otázky medzi Ukrajinou a Ruskom týkajúce sa Krymu a Sevastopolu. Navrhnúť uzavretie zmluvy, ktorou sa dohodne, že otázky Krymu a Sevastopolu sa nevyriešia vojensky, ale budú pokračovať politickou a diplomatickou cestou.

Bod 9: Podmienky týkajúce sa prímeria, stiahnutia vojsk, humanitárnych koridorov, výmeny tiel a prepustenia vojnových zajatcov.

Bod 10: Osobné stretnutie ukrajinského a ruského prezidenta ohľadom podpísania príslušnej zmluvy a politických rozhodnutí o doteraz nevyriešených otázkach.

Bod 1, ktorý sa týkal neutrality, bol zásadným predovšetkým pre Rusko. Podľa vyjadrení ukrajinského delegáta Dawyda Archamija, účastníka istanbulských rozhovorov: „Rusi skutočne až do poslednej chvíle dúfali, že nás donútia podpísať takúto dohodu, aby sme prijali neutrálne postavenie. To bolo pre nich najdôležitejšie. Boli pripravení ukončiť vojnu, ak by sme – podobne ako kedysi Fínsko – súhlasili s neutralitou a zaviazali sa, že nevstúpime do NATO. To bol v skutočnosti rozhodujúci bod. Všetko ostatné týkajúce sa denacifikácie, rusko-jazyčnej populácie a ďalšie bolo len blablabla.“ O tom, že Ukrajinci mali skutočný záujem o mier, svedčia vyjadrenia nemeckého ex-kancelára Gerharda Schrodera. Ten v jednom rozhovore pre Berliner Zeitung potvrdil, že Rustem Umjerow (člen delegácie) chcel v Istanbule mier a povedal: „ Ukrajina nechce byť členom NATO“, a že Ukrajina opäť zavedie ruštinu na Donbase. Obe zúčastnené strany tak Ukrajinci, ako aj Rusi, sa vyjadrili, že rokovania v Istanbule boli „významné“. Ukrajinská strana sa vyjadrila optimisticky a uviedla, že po rokovaniach v Istanbule, sa javí ako možné, zorganizovanie stretnutia lídrov oboch krajín (Putina a Zelenského). Vedúci ruskej delegácie, Wladimir Medinski, označil rozhovory ako konštruktívne a povedal, že Ukrajina žiadala od Moskvy „zelenú“, čo sa týka vstupu do EÚ. Podľa vyjadrení zástupcov oboch strán, sa naozaj zdá, že v tom čase boli otázky týkajúce mieru významné, a rozhodne mali k nemu bližšie ako v súčasnosti. Snaha, nájsť mierové riešenie už v prvých dňoch a týždňoch, bola nesmierna. Aj samotný ukrajinský prezident Zelenskyj sa ešte vo februári telefonicky spojil izraelským premiérom Bennettom a požiadal ho o pomoc, pričom Zelenskyj bol ochotný vzdať sa členstva v NATO.

 

Reklama

Američania a Briti sú proti

Mierovým rozhovorom predchádzalo mimoriadne stretnutie NATO, ktoré sa konalo 24.marca 2022 a zúčastnené štáty rozhodli, že mierovú iniciatívnu medzi Ruskom a Ukrajinou nepodporia. Vojna na Ukrajine mohla skončiť už niekoľko týždňov po ruskom vpáde, povedal Zelenského stranícky kolega Dawyd Archamija. Archamija bol hlavný vyjednávač na mierových rokovaniach v Istanbule. V jednom televíznom rozhovore ozrejmil rolu, ktorú zohral bývalý britský premiér, Boris Johnson: „Po našom návrate z Istanbulu, prišiel Boris Johnson do Kyjeva a povedal, že nič sa podpisovať nebude a treba bojovať ďalej.”

Intenzívne na urovnaní konfliktu pracoval aj izraelský premiér, Bennett. V súvislosti s postojom Borisa Johnosna uviedol, že zastával agresívnu pozíciu a proti Putinovi by sa malo bojovať. Naopak, Nemci a Francúzi, boli skôr pragmaticky naladení a Američania zastávali obe stanoviská. Bennett ďalej uviedol, že mierová zmluva bola až do detailu prerokovaná  s nemeckou a francúzskou stranou. Aj podľa nemeckého ex-kancelára Gerharda Schrodera, to boli Američania, ktorí zablokovali mierové rokovania: „Na konci sa nestalo nič (narážal na mierovú dohodu), pretože všetko ostatné sa rozhodlo vo Washingtone.”

Kriticky sa voči politike spojených štátov stavia aj politológ, americký profesor John Mearsheimer. V rozhovore s Freddie Sayersom uviedol: „V Istanbule rokovali Rusi a Ukrajinci. Išlo o ukrajinskú neutralitu. Je jasné, že USA, ktoré pracovali prostredníctvom Borisa Johnsona, dali Ukrajine jasne najavo, že nechcú aby sa s Rusmi dohodli. Koncom marca sme si boli istí (Spojené štáty), že môžeme Rusov na Ukrajine poraziť. Neutralita bola pre nás neakceptovateľná.“

Situáciu hodnotil rovnako aj bývalý turecký minister zahraničných vecí, Mevlüt Cavusoglu a pre CNN Türk ,20. apríla 2022 uviedol: „Niektoré štáty NATO chceli, aby vojna na Ukrajine pokračovala, s cieľom oslabiť Rusko.“ Tvrdenia oboch, vyššie citovaných pánov, nepriamo potvrdil americký minister obrany, Lloyd Austin. Pri neohlásenej návšteve Kyjeva, 25.apríla 2022 o.i. povedal: „Musíme využiť situáciu a Rusko vojensky a hospodársky oslabiť. O deň neskôr, pri stretnutí NATO na základni Rammstein v Nemecku uviedol, že víťazstvo Ukrajiny je strategický cieľ.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali