Ako a s kým bojovala Sýria pri Palmýre a v Aleppe

Ako a s kým bojovala Sýria pri Palmýre a v Aleppe

Aleppe, Palmýra 30. januára 2017 (HSP/warfiles/Foto:TASR/AP)

 

Ruský portál warfiles pripravil súhrnný materiál o momentálnom stave konfliktu v Sýrii, so zreteľom na posledné udalosti po víťazstve v Aleppe a bojoch v Palmýre, Deir-ez-Zor, Vádi Barada a pri Damasku. Materiál ruskí analytici pripravili so zreteľom na momentálne zloženie bojujúcich strán a ich perspektívy a šance na úspech v roku 2017. Všetky strany konfliktu sa pripravujú na nové kolo zápasu o víťazstvo v Sýrii, takže rok 2017 môže byť pre konflikt v Sýrii kľúčovým

Na archívnej snímke vojaci sýrskej armády
Na archívnej snímke vojaci sýrskej armády

ISIS
Najhoršou skupinou v Sýrii je ISIS. Početný stav teroristov sa pohybuje minimálne okolo 60 000 teroristov. Do radov teroristov ISIS vstupujú mladí muži a v ich radoch bojuje aj množstvo fanatikov zo zahraničia. Teroristi z ISIS majú k dispozícii pomerne skúsené sily, ktoré cvičili skúsení inštruktori. ISIS mnohí považujú za zástupnú armádu USA a jej finančné krytie zabezpečovali a pravdepodobne aj zabezpečujú monarchie Perzského Zálivu. S ISIS spolupracovali aj Turci, ktorí kupovali od ISIS ropu. Situácia sa zmenila po vstupe Ruska do konfliktu v Sýrii, kedy ruské letectvo zlomilo ropný biznis teroristov.

Reklama

ISIS dokázal bojovať naraz na viacerých frontoch – proti sýrskej i irackej armáde. Oddiely ISIS sú vysoko mobilné, motivované, majú tvrdú disciplínu a skvele zvládnutú taktiku partizánskej vojny. Nemajú ťažkú výzbroj a ani letectvo, operujú v menších skupinách a k dispozícii majú dostatok protitankových i protilietadlových zbraní, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre frontové bitevníky, vrtuľníky i tanky. Teroristi z ISIS sa aktivizujú v oblasti Palmýry, Rakky, Deir-ez Zor a Aleppa – tu však utrpeli ťažké straty.

Tu si môžete pozrieť video k článku:

Reklama

Protiasadovská opozícia

V roku 2016 skupiny protiasadovskej opozície, ktoré boli prepojené s Tureckom, Západom i USA utrpeli viacero ťažkých porážok. Najhoršia bola porážka pri Aleppe a v okolí Damasku. Turecko zmenou orientácie a zblížením sa s Ruskom a Iránom skľudnilo proturecké skupiny a sústreďuje sa na oblasti, ktoré Turkov zaujímajú – odpor voči Kurdom a aktivity na sýrsko-tureckej hranici. Prozápadné a proamerické skupiny, ako aj skupiny podporované Saudskou Arábiou a monarchiami Perzského zálivu utrpeli tvrdé straty, väčšina členov “umiernenej opozície” po porážke v Aleppe si momentálne líže rany v Idlibe, kde sa členovia jednotlivých zoskupení dostávajú do vzájomných konfliktov. Podľa informácií ruských, iránskych, tureckých a sýrskych tajných služieb sa v Idlibe nachádza jadro približne 30 000 bojovníkov. Ich vojenská sila je zlomená a rok 2017 bude pravdepodobne znamenať ich koniec. Turecko obnovilo nábor teroristov z Idlibu a umožňuje im vstúpiť do protureckých jednotiek, hlavným cieľom Turkov je spomenutý boj proti Kurdom, ktorých podporujú USA a boj proti ISIS v okolí Al-Bab.

Tu si môžete pozrieť video protiasadovskej Sýrskej slobodnej armády :

Kurdi

Ešte v roku 2015 boli pozície Kurdov značne neradostné. Vstup Ruska do konfliktu v Sýrii a krátke nepriateľske intermezzo po zostrelení ruského SU-24 prinieslo so sebou zvýšenie pomoci Ruska Kurdom. Pripojili sa aj USA, ktoré nechceli, aby sa Kurdi dostali pod ruský vplyv. Momentálne existujú dve kurdské frakcie, proamerická a proruská. Kurdi majú v zbrani približne 40 000 bojovníkov. Kurdi spolupracujú vlažne aj s Asadom a vládnymi silami, determinovaní sú ale svojími kontaktami s USA. Po zvolení Trumpa sa začína meniť aj štatút a priority Kurdov. Dohody Rusov a Turkov znížili Kurdom manévrovacie možnosti a Kurdi sú nespokojní aj so skutočnosťou, že sú v “pozícii opíc, ktoré vyťahujú za USA horúce gaštany z ohňa”. Momentálne sú proamerickí Kurdi v obkľúčení ISIS a prežívajú len vďaka americkej pomoci. Proruskí Kurdi majú o niečo lepšiu pozíciu, správajú sa disciplinovane, aj keď s nie práve najväčšou radosťou sledujú ruské zbližovanie s Tureckom. Kurdi sa spoliehajú aj na pomoc Iránu.

Reklama

Tu si môžete pozrieť video Kurdských Pešmergov:

Vládne sily

Od roku 2011 utrpeli sýrske vládne jednotky ohromné straty. Do roku 2015 bojovali osamotené voči umiernenej opozícii, podporovanej USA, Západom, Izraelom, Tureckom, Saudskou Arábiou, Quatarom i ISIS. Protiasadovská opozícia nemala problémy so zbraňami, americké letectvo bombardovalo sýrske pozície. Množstvo dôstojníkov i mužstva padla v bojoch, veľká časť prešla na stranu teroristov. Vládne jednotky boli v roku 2015 už vyčerpané, rovnako ako zásoby a katastrofálna situácia bola s výzbrojou – letectvom, ťažkými zbraňami i muníciou. Ak by v roku 2015 nezasiahli Rusi, Bašár Asad by už padol, prípadne by sa bránil v poslednej bašte – v Latakii. Bašára Asada by pravdepodobne očakával osud Saddáma Hussaina alebo Kaddáfiho.

Tradične vysokú bojovú úroveň si udržiavali len príslušníci Republikánskej Gardy, Tigrie Sily, Sokoli Pustiny a časť výsadkárov. Sýrske vládne jednotky už nebojovali na úrovni divízii a plukov, ale na úrovni práporov a rôt. Množstvo vojakov bránilo svoje domovy a v bojoch im pomáhali narýchlo vybudované oddiely domobrany, ktoré však s najväčšími ťažkosťami odolávali svojím nepriateľom, vyzbrojovaným nepriateľom Asada v čele s USA.
Vstup Ruska do vojny pomohol sýrskej armáde skonsolidovať svoje sily, sýrska armáda ocenila aj pomoc šiítskeho Hizballáhu, Palestíncov, iránskych dobrovoľníkov i pomoc irackých a afgánskych šiítov, ktorí sa zapojili do sýrskej občianskej vojny na strne vládnych vojsk.

Rok 2016 sa niesol v znamení cenných víťazstiev sýrskych vládnych jednotiek. Dodávky výzbroje, munície, zvýšenie stavov mužstva umožnili sýrskej armáde získať iniciatívu. Sýrska armáda však stále nedokáže bojovať naraz na viacerých frontoch a musí bojovať postupne. Jej vojaci sú však skúsení, stúplo im sebavedomie a demoralizujú svojích súperov. Teroristi sa obávajú najmä Tigrov a Sokolov, zlepšila sa úroveň sýrskeho letectva. Sýrski tankisti získali k dispozícii ruské tanky T-92, T-72 a ruskí inštruktori pripravili skupinu sýrskych pilotov, ktoré útočia najmä na SU-24 a Su-25.

Reklama

Napriek všetkým úspechom však vládne sily utrpeli na sklonku roku 2016 niekoľko ťažkých úderov – najmä v Palmýre a v Deir-ez-Zor.

Tu si môžete pozrieť video sýrskej armády:

Cudzie sily

Dnes v Sýrii vynikajúco bojujú členovia libanonského Hizballáhu, ktorí sú špecialistami na boj v meste, boj bez leteckého krytia. Hizballáh má pomerne modernú výzbroj a výstroj, vysokomotivovaných členov, ktorí nenávidia Izrael a USA. V Sýrii nasadil Hizballáh približne 8 000 bojovníkov, ktorí nemilosrdne likvidujú teroristov z ISIS i členov umiernenej opozície a protiasadovských síl.

Asadovi pomáhajú aj dobrovoľníci z radov iránskych revolučných gárd. Iránci do bojov zapojili približne 10 000 mužov a iránske jednotky sú takisto obávaným súperom. Iránci sa snažia posilniť svoj vplyv v oblasti Libanonu, priľahlej oblasti Sýrie a v hľadáčiku majú svojho hlavného nepriateľa – Izrael.

Ruské sily od septembra roku 2015 nasadili do bojov zmiešaný expedičný zbor. Ruské letectvo útočí po celej frontovej línii, Rusi zapojili do bojov aj rakety a jednotky špeciálneho určenia. Rusko poskytlo výzbroj, muníciu, humanitárny materiál pre bojové jednotky a takisto poskytlo humanitárnu pomoc aj civilnému obyvateľstvo.

Video Hizballáh v Sýrii:

Vývoj v roku 2017

Predpokladá sa, že rok 2017 sa bude niesť v znamení podobných úspechov sýrskych vládnych síl ako rok 2016. Protiasadovské sily sú demoralizované a utrpeli ťažké straty. Situácia však nie je ružová, Sýria v občianskej vojne vyčerpala svoje zdroje, milióny obyvateľov opustilo krajinu. Mobilizácia nových regrútov je prakticky nemožná, sýrskej armáde chýbajú vojaci.

Problémy sú aj so sýrskym dôstojníckym zborom, ktorý vojna preriedila. Štábni odborníci sýrskej armády nedosahujú potrebnú úroveň, väčšinu víťazných operácii plánovali ruskí odborníci. V roku 2017 by však mal do plánovania bojových operácii vstúpiť nový generálny štáb, pripravený ruskými odborníkmi.

Reklama

Výhodou pre Asada je to, že jeho súperi sú na tom podstatne horšie ako sýrska armáda. ISIS i opozícia utrpeli ťažké straty, Asadove jednotky však budú musieť prejsť reorganizáciou. Rastie význam Iráncov, Hizballáhu a Palestínčanov, ktorí sa stávajú čoraz dôležitejšími spojencami Asadovho režimu.

Video iránske gardy:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Včera 19:01

Podozrivým zadržaným po útoku v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí austrálskeho mesta Sydney je 15-ročný chlapec. Úradujúci zástupca komisára štátu Nový Južný Wales Andrew Holland spresnil, že zadržaný má zranenú ruku.

Včera 18:59

Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval ministrov vlády národnej jednoty Bennyho Ganca a Gadiho Eizenkota, aby pomohli zosadiť vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lapid tvrdí, že v novej koalícii by títo politici mali väčší vplyv.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali