Akí slušní sú „Slušní ľudia“? Ako sa líšia od obyčajných fašistov?

Akí slušní sú „Slušní ľudia“? Ako sa líšia od obyčajných fašistov?

Bratislava 22. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vraj oni sú tí slušní. Vraj oni sú tí, ktorí bojujú proti zlu, agresivite a klamstvu. Noví politici, ktorí prinášajú novú, lepšiu kultúru a víziu spoločenskej zmeny v duchu pravdy a lásky. Ako sa to prejavuje v praxi? Akú zmenu ich správanie naznačuje pre prípad, že by prišli k moci?

Podpísania Paktu o neútočení so stranou Sloboda a Solidarita (SaS) 16. decembra 2019 v Bratislave. Na snímke sprava predseda SaS Richard Sulík, predseda Za Ľudí Andrej Kiska, za PS Spolu Michal Truban a Erik Baláž a predseda KDH Alojz Hlina počas podpisu paktu o neútočení

Tak napríklad, časť z nich vôbec neodpovedá na otázky niektorých médií – vrátane Hlavných správ. Prečo? Nemajú žiadny konkrétny dôvod, vraj len preto, lebo sú podľa nich dezinformačné. Hoci Hlavné správy, na rozdiel od niektorých iných médií, považovaných za mienkotvorné, nemajú za sebou zbierku súdnych sporov za písanie nepravdy a za žurnalistický hyenizmus, a hoci s miliónovou čítanosťou sú dôležitou súčasťou slovenského mediálneho priestoru, títo „slušní demokrati“ sa rozhodli, že s nositeľmi odlišných názorov sa prosto nekomunikuje.

Reklama

Pravdaže, nebolo to tak vždy: väčšina z nich ešte pred dvomi rokmi poskytovala nezávislým médiám rozhovory. Skončili s tým náhle, vytvára to dojem, že sa zrejme organizovane dohodli, že v mene budovania novej, tolerantnej kultúry v spoločnosti, v mene všeobjímajúcej snahy o porozumenie, slušnosť, zmierenie rozoštvaného národa a budovanie konštruktívneho celospoločenského diskurzu začnú opačný tábor izolovať, perzekvovať, démonizovať.

Zato keď predseda istej vládnej strany po celom rade podrazov a bezočivostí podaktorých novinárov odmietne niektorým médiám odpovedať na otázku, hromžia a ukazujú prstom: vidíte, takto sa správa politik v totalite.

Reklama

Sľubujú novú politiku, kde už nebude dochádzať k hádaniu a konfliktom. V uplynulých mesiacoch rozbehli celý rad súdnych sporov proti všelikomu, kto si dovolil prezentovať odlišný názor spôsobom, ktorý sa im nepáči: Mazurek, Vaský, Daňo, Kotleba, Rostas, Blaha, Fico… Ale naopak, ak s nimi spriaznení propagandisti používajú hrubé urážky, znevažovanie a dokonca výzvy k likvidácii druhej strany, vtedy od nich žiadne reči o nebezpečenstve fašizmu nepočuť. Dvojitý meter, či skôr kilometer…

Pod heslami ako „Poďme do nich!“ spustili predvolebnú kampaň plnú pravdy a lásky. Pod zámienkou, že nenechajú verejný priestor „extrémistom“, začali organizovane narúšať riadne zvolané mítingy inej strany: krikom, zvukovým terorom, nadávkami, ale aj hádzaním predmetov sa im takmer podarilo vyvolať fyzické konflikty. Ani si radšej nepredstavujte, čo by hovorili, keby to isté robili tí druhí…

Najnovšie zablokovali schôdzu parlamentu v našich končinách nevídane tolerantným a láskyplným spôsobom: obsadili na niekoľko dní rečnícky pult, pri ktorom pre istotu aj nocovali. Podľa vyjadrenia niektorých z nich vraj v demokracii má aj menšina v situáciách, ktoré sama vyhodnotí ako vážne, právo robiť obštrukcie, pri ktorých zabráni väčšine vo výkone jej vôle. Ale kto určí, kedy a ktorá menšina môže rozhodnúť o tom, ktorá situácia je vážna? Ako inak ešte nazvať takýto postup, než odmietnutím demokracie?

Navzájom sa potajomky nahrávajú; je to akási súčasť spoločenského bontónu medzi niektorými týmito demokratmi. Nenahráš si kamaráta? Tak nie si dobrý kamarát. Viď napríklad TU alebo TU.

A všade vidíme ten dvojitý meter. V duchu kresťanskej lásky voči blížnemu sa neštítia obetovať svoj útlocit a oponentovi jednu pritankovať (viď napríklad TU), ale keď oponent v konkrétnom kontexte povie, že keby na to prišlo, stačili by tri minúty a bol by s nimi poriadok, tak vreštia do všetkých médií: vidíte, oni sú takí a takí.

Reklama

Keď si navzájom spomenú svoje vlastné privatizácie a iné tunely, vtedy si idú oči vyškriabať, že vraj to sa nerobí (poučný je napríklad článok Moniky Tódovej o prekáračkách Beblavého a Matoviča), ale rozprávať neoverené veci o nelegálnom zbohatnutí politických súperov je, samozrejme, v úplnom poriadku. „Politici kradnú“, to je ich hlavná mantra, ale samozrejme, seba a „svojich“ tým nikdy nemyslia.

Z vraždy novinára si urobili politickú živnosť. Z Kuciakovcov sa stali novodobí svätí s regulárnymi sochami, oltármi a liturgiami iba preto, aby bolo možné z ich vraždy obviňovať vládu, hoci nemálo indícií a zvláštnych náhod naznačuje, že to všetko mohlo byť aj úplne inak. Nakoľko úprimná a nezištná je ich pieta, o tom najlepšie svedčí porovnanie s vraždou iného novinára. Komu niečo hovorí meno Paľo Rýpal?

Ten dvojitý meter… keď sa hovorí o Kočnerovej Threeme, vtedy je podstatný obsah a nikoho z nich nezaujíma, ako sa (dosť pochybné a možno zmanipulované) informácie vyslovene selektívne dostávajú na svetlo sveta, hoci je jasné, že to nemohlo byť legálnou cestou. Ale ak je reč o videu s bývalým pánom prezidentom, vtedy ich najviac zaujíma, kto a prečo video zverejnil – a že z videa vyplývajú pozoruhodné skutočnosti? Do takých vzdialených a šialených konšpirácií oni nejdú, majú predsa toľko iných, dôležitejších vecí na práci…

Pravdaže, mohlo by to súvisieť aj s faktom, že s pánom Kiskom majú dohodu o neútočení. Neprajník by možno povedal, že ak sa od neho nedištancujú a napriek jeho čoraz dlhšiemu nosu ho aj naďalej akceptujú a kryjú, tak vlastne sú v tom namočení spolu s ním – lenže to je práve nepochopenie hĺbky ich slniečkovej tolerantnosti a lásky k blížnemu, ktorý, hoci pochybil, ale je „náš“, tak ho podržíme.

Už vidíte, v čom sú oni, „slušní“, „noví“ politici lepší ako tí doterajší? Alebo v čom sú lepší ako tí, ktorých nazývajú extrémistami či fašistami? Už vidíte, aká spoločenská zmena k lepšiemu nastane, keď oni prídu ku korytám?

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali